PočetnaNajaveVečeras "porinuće" 13. Liburnia Film Festivala

Večeras “porinuće” 13. Liburnia Film Festivala

|

Naslovna fotografija: Prizor iz dokumentarnog filma “Riba ribi grize rep”

Večeras u 20:30 sati u Ičićima započinje 13. festival hrvatskog dokumentarnog filmaLiburnia Film Festival, koji na platno tik uz more do subote 29. kolovoza donosi 23 recentna hrvatska i jedan gostujući, slovenski dokumentarac, a u filmsku lučicu dovodi više od šezdeset gostiju.

Festival otvara regionalni program i Nulti dan, a prvi će film u programu biti “Delta – obilje umjetnosti” (2015) riječkog autora Marina Lukanovića o umjetničkom kolektivu Delta 5. Nakon toga slijedi i Statut” (2015) Davida Lušičića, zatim Pismo za Ohio” (2015) Rasima Karalića, hrvatsko-slovenska koprodukcija U očekivanju Axela” (2014) Andree Celije i Simone Jerale, te “Plenumovi” (2015) Marte Batinić, Ane Jurčić i Sanje Kapidžić.

Službeno je otvorenje festivala zakazano za srijedu, 26. kolovoza, a prvi film u konkurenciji za glavne nagrade (za najbolji film, režiju, montažu i dizajn zvuka) bit će Razred” (2015) redateljice Vesne Ćudić. Ona će ga predstaviti zajedno s izvršnom producenticom Bogdankom Ćudić Vilić te protagonistima dokumentarca o romskim srednjoškolkama, Vedranom, Jovanom i Jovicom.

U srijedu je na rasporedu i Riba ribi grize rep” (2015) Nevena Hitreca o demokraciji u ribičkim udrugama, zatim Veruda – film o Bojanu” (2015), ovogodišnji dobitnik Oktavijana za najbolji dokumentarni film redatelja Igora Bezinovića, te film iznenađenja.

O najboljim filmovima ove će godine odlučivati nagrađivana redateljica Tatjana Božić koja će u petak, 28. kolovoza u 17:30 sati, u Taverni Triestina u Ičićima održati case study dokumentarne uspješnice “Ljubavna odiseja” (2014.; nagrada za režiju i montažu 12. LFF-a).

S njom je u žiriju i Lejla Dedić s Al Jazeere Balkans, potom filmski kritičar i redatelj Elvis Lenić, zatim dobitnik prošlogodišnjeg posebnog priznanja za najbolji regionalni film “Povratak posljednjeg” (2014) Igor Paulić te dizajner zvuka, redatelj i snimatelj Davor Tatić.

Tijekom festivala održava se radionica “Prvi put snimam” o osnovama dokumentarnog filma, a od četvrtka do subote najmlađi će učiti o zvuku na filmu.

LFF ove godine sprema posebno bogat glazbeni program: Nultu večer festivala će otvoriti riječki glazbenici JMZM, u srijedu nakon službenog otvorenja i filmskog programa nastupaju Mr.Lee & IvaneSky, u petak svira akustični jazz duo MišAndroid, a veselicu za zatvaranje u subotu sprema Stampedo.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.

Fotopokret i kinostazis Abbasa Kiarostamija

U drugom tekstu esejističkog serijala "Mineur/majeur" bavimo se manje poznatim filmovima iranskog redatelja Abbasa Kiarostamija.

“The History of Time Travel” – Pseudodokumentarac u slobodnoj formi

"The History of Time Travel" Rickyja Kennedyja iz 2014. godine u narativ uvodi fiktivno znanstveno otkriće, točnije motiv vremenskog stroja.