Početna Najave Večeras "porinuće" 13. Liburnia Film Festivala

Večeras “porinuće” 13. Liburnia Film Festivala

-

Naslovna fotografija: Prizor iz dokumentarnog filma “Riba ribi grize rep”

Večeras u 20:30 sati u Ičićima započinje 13. festival hrvatskog dokumentarnog filmaLiburnia Film Festival, koji na platno tik uz more do subote 29. kolovoza donosi 23 recentna hrvatska i jedan gostujući, slovenski dokumentarac, a u filmsku lučicu dovodi više od šezdeset gostiju.

Festival otvara regionalni program i Nulti dan, a prvi će film u programu biti “Delta – obilje umjetnosti” (2015) riječkog autora Marina Lukanovića o umjetničkom kolektivu Delta 5. Nakon toga slijedi i Statut” (2015) Davida Lušičića, zatim Pismo za Ohio” (2015) Rasima Karalića, hrvatsko-slovenska koprodukcija U očekivanju Axela” (2014) Andree Celije i Simone Jerale, te “Plenumovi” (2015) Marte Batinić, Ane Jurčić i Sanje Kapidžić.

Službeno je otvorenje festivala zakazano za srijedu, 26. kolovoza, a prvi film u konkurenciji za glavne nagrade (za najbolji film, režiju, montažu i dizajn zvuka) bit će Razred” (2015) redateljice Vesne Ćudić. Ona će ga predstaviti zajedno s izvršnom producenticom Bogdankom Ćudić Vilić te protagonistima dokumentarca o romskim srednjoškolkama, Vedranom, Jovanom i Jovicom.

U srijedu je na rasporedu i Riba ribi grize rep” (2015) Nevena Hitreca o demokraciji u ribičkim udrugama, zatim Veruda – film o Bojanu” (2015), ovogodišnji dobitnik Oktavijana za najbolji dokumentarni film redatelja Igora Bezinovića, te film iznenađenja.

O najboljim filmovima ove će godine odlučivati nagrađivana redateljica Tatjana Božić koja će u petak, 28. kolovoza u 17:30 sati, u Taverni Triestina u Ičićima održati case study dokumentarne uspješnice “Ljubavna odiseja” (2014.; nagrada za režiju i montažu 12. LFF-a).

S njom je u žiriju i Lejla Dedić s Al Jazeere Balkans, potom filmski kritičar i redatelj Elvis Lenić, zatim dobitnik prošlogodišnjeg posebnog priznanja za najbolji regionalni film “Povratak posljednjeg” (2014) Igor Paulić te dizajner zvuka, redatelj i snimatelj Davor Tatić.

Tijekom festivala održava se radionica “Prvi put snimam” o osnovama dokumentarnog filma, a od četvrtka do subote najmlađi će učiti o zvuku na filmu.

LFF ove godine sprema posebno bogat glazbeni program: Nultu večer festivala će otvoriti riječki glazbenici JMZM, u srijedu nakon službenog otvorenja i filmskog programa nastupaju Mr.Lee & IvaneSky, u petak svira akustični jazz duo MišAndroid, a veselicu za zatvaranje u subotu sprema Stampedo.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Al Jazeera Balkans: Filmovi o koronavirusu i jugoslavenskoj cenzuri

Na ovotjednom programu Al Jazeere Balkans između ostalog su filmovi o koronavirusu i jugoslavenskoj cenzuri.

Diplomirala prva generacija polaznika Nove škole dokumentarnog filma

Riječki Filmaktiv uspješno je završio prvu godinu održavanja pilot-projekta Nova škola dokumentarnog filma.

36. Nagrade za dokumentarni film IDA: “Crip Camp” najbolji dokumentarac, Garrett Bradley naj-redatelj

Na 36. Nagradama za dokumentarni film "Crip Camp" je proglašen najboljim dokumentarcem, Garret Bradley redateljem.

Al Jazeera Balkans: Filmovi o koronavirusu u američkim tvornicama, radikaliziranim mladim Mađarima te posljednji nastavak serijala “Black France”

Al Jazeera Balkans ovog tjedna prikazuje filmove o koronavirusu, radikaliziranim mladim Mađarima te posljednji nastavak serijala "Black France".

Dva hrvatska dokumentarca u natjecateljskom programu 32. Filmskog festivala u Trstu

Dva hrvatska dokumentarca prikazat će se u natjecateljskom programu 32. Filmskog festivala u Trstu.

Top 10: Najbolji hrvatski dokumentarni filmovi 2020. godine

Ovo su najbolji hrvatski dokumentarni filmovi 2020. godine po izboru Hrvoja Krstičevića, glavnog urednika portala Dokumentarni.net.

“Once the Dust Settles” – Selfie na poprištu katastrofe

Johna Appela kroz film "Once the Dust Settles" vode empatija i dobrodušnost, uz razumijevanje nemoći da se promijeni ono što se dogodilo.

Otvorene prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”

Otvorene su prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”.

Al Jazeera Balkans: Drugi nastavci filmova “Generacija ’68” i “Nedjelja 13.” te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana

Ovotjedni program AJB-a donosi druge nastavke filmova "Generacija '68" i "Nedjelja 13." te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana.

Top 10: Najbolji dokumentarni filmovi 2020. godine

Marko Stojiljković donosi svoju listu najboljih dokumentarnih filmova 2020. godine.