PočetnaVijestiTreći dan SPFF-a obilježio film o Plavom orkestru

Treći dan SPFF-a obilježio film o Plavom orkestru

|

Foto: Marin Ćuk Vurnek

Trećeg dana opatijskog festivala glazbenih dokumentaraca, Solo Positivo Film Festivala, najviše pozornosti publike privukao je bosanskohercegovački film “Orkestar” (2011). Riječ je o nagrađivanom djelu Pjera Žalice koji govori o jednom vremenu, i to kroz priču o ultrapopularnom ex-Yu sastavu Plavi okrestar i njegovom frontmenu Saši Lošiću. Nakon projekcije dokumentarca, na scenu je izašao i sam bend koji je potom održao koncert pred mnogobrojnim fanovima.

Što se ostalih događaja tiče, u kinu Royal prikazan je kratkometražni dokumentarni film Aleksandra Jankovića i Aleksandra Dautovskog o makedonskim izrađivačima instrumenata, “Artist for Strings” (2014). Na rasporedu je također bio i dokumentarac njemačke redateljice Viviane Blumenschein, “Midsummer Night’s Tango” (2014), u kojem su argentinski glazbenici otputovali u Finsku kako bi provjerili teoriju o tome da je tango nastao upravo u toj državi.

U Kinu Šporer prikazan je još jedan glazbeni dokumentarac ovogodišnje zemlje partnera Festivala, BiH. Radilo se o filmu “Ja i moj punk” (2013) Dženana Medanovića koji govori o obitelji Brkić koja živi na granici BiH i Hrvatske i koja je osnovala pankerski bend. Osim nedjeljom kada sviraju – crkvenu glazbu.

Kroz dan tijekom Film & Food aktivnosti publiku su na Koncertu od podne zabavljale The Blondes.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

17. Subversive Film Festival: “Zemlja za nas” – Bez motike nema kruha

"Zemlja za nas", cjelovečernji prvenac Karle Crnčević, otpočinje razmjerno tajanstveno, sugerirajući ulazak u kakav svijet misterija...

“Crna kutija: Dnevnici” Shiori Ito najbolji dokumentarni film 17. Subversive Film Festivala

Svečanom dodjelom nagrada "Wild Dreamer Dragan Rubeša", u subotu je završeno sedamnaesto izdanje Subversive Film Festivala.

17. Subversive Film Festival: “Soundtrack za državni udar” – (De)džezifikacija Konga

"Soundtrack za državni udar" (2024) je impresivan film koji se može uvrstiti među najviša dostignuća svetske dokumentaristike tekuće dekade.

Zlatna palma za film “Čovjek koji nije mogao šutjeti” Nebojše Slijepčevića!

Igrani film "Čovjek koji nije mogao šutjeti" Nebojše Slijepčevića osvojio je Zlatnu palmu za najbolji kratkometražni film 77. Cannesa!

17. Subversive Film Festival: “Moj ukradeni planet” – Nakon revolucije

"Moj ukradeni planet" sjetan je film, natopljen s mnogo gorčine, jer je autorica u svojoj domovini Iranu provela više od četrdeset godina.

17. Subversive Film Festival: “Stanari” – Tri sprovoda i dva štrajka glađu

"Stanari" / "The Flats" (2024) Alessandre Celesije, usmjereni su na posljedice Nevolja (The Troubles / Na Trioblóidi), kako ih zovu u Irskoj.

Renata Poljak: “Imamo dokumentarna svjedočenja o ženama strašne snage”

Renata Poljak je na 20. ZagrebDoxu, u sklopu Regionalne konkurencije, predstavila svoj najnoviji film, "Šume šume" (2024).

Tri dana dokumentaraca na 18. Vox Feminae Festivalu

Tri dana filmskog programa 18. Vox Feminae Festivala donosi raznoliku selekciju filmova koji se bave temama rodne ravnopravnosti, seksualnosti i ženskog nasljeđa.

Niz hrvatskih dokumentaraca i projekata na 17. Beldocsu

Na ovogodišnjem, 17. Beldocsu (22. - 29. svibnja), bit će prikazan cijeli niz hrvatskih dokumentarnih filmova.

17. Subversive Film Festival: “Favoriten” – Gospođa Idiskut i njeno odeljenje

"Favoriten" (2024) austrijske autorke Ruth Beckermann, prati jedno odeljenje najveće osnovne škole u bečkoj četvrti Favoriten.