Početna Najave Ex Oriente Film i REFINERI treću godinu zaredom u Rijeci

Ex Oriente Film i REFINERI treću godinu zaredom u Rijeci

-

Naslovna fotografija: Konferencija za medije Udruge UKUS / Foto: Udruga UKUS

Riječka Udruga UKUS i praški Institut dokumentarnog filma (IDF) treću godinu zaredom u Rijeci organiziraju zajedničku sesiju radionice autorskog dokumentarnog filma koja će se od 20. do 25. srpnja održavati u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja, riječkom Art-kinu Croatia i na plaži Grčevo.

IDF dolazi s programom stručnog usavršavanja za redatelje i producente (Ex Oriente Film), dok Udruga UKUS tom programu pridružuje metodologiju i polaznike vlastite platforme za potporu i razvoj hibridnog filma REFINERI, pa će se u Rijeci raditi na razvoju ukupno 16 unaprijed odabranih autorskih dokumentarnih projekata, najavili su jučer na konferenciji za medije Aleš Suk, Željka Suková i Jelena Androić iz UKUS-a.

Od ponedjeljka 20. srpnja u Rijeci će boraviti tridesetak redatelja i producenata dokumentaraca u nastajanju, i to iz Bugarske, Njemačke, Slovačke, Rumunjske, Mađarske, Poljske, Francuske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Švicarske, Češke, Rusije i Hrvatske. Boravit će i njihovih četrnaest mentora, istaknutih europskih redatelja, producenata i filmskih profesionalaca te brojnih gostiju, zastupnika TV kuća, distribucija i fondova.

Mačke-u-Rigi
Foto: Kadar iz dokumentarnog filma “Mačke u Rigi”

Među njima se primjerice nalazi Nino Kirtadzé, gruzijska redateljica i glumica, čiji su filmovi osvajali broje međunarodne nagrade, uključujući i nagradu za najbolju režiju na festivalu Sundance te nagradu Europske filmske akademije za dokumentarac “Naftovod u susjedstvu” / “Un dragon dans les eaux pures du Caucase” (2005) koji će biti na repertoaru Art-kina.

Zatim su tu Jon Bang Carlsen, jedan od najinovativnijih danskih redatelja dokumentarnog filma čiji će redateljski potpis javnost moći upoznati kroz “Mačke u Rigi” / “Cats in Riga” (2014), pogled na glavni grad Latvije mačjim očima i ušima, i “Pravu količinu nasilja” / “Just the Right Amount of Violence” (2014), hibridni film posvećen zbivanjima u bujajućem predgrađu Los Angelesa.

Mentor radionice je i Iikka Vehkalahti, nagrađivani finski producent i redatelj te bivši urednik dokumentarnog programa Finske nacionalne televizije, zatim ugledni slovački redatelj i producent Peter Kerekes koji će na plaži Grčevo prikazati feel-good dokumentarac “66 sezona” / “66 sezón” (2003), te austrijski producent Ralph Wieser koji je među ostalim producirao film “Plati i ženi” / “Cash and Marry” (2009., Atanas Georgiev), odnosno aktivističku TV seriju “Wastecooking”.

Jon-Bang-Carlsen
Jon Bang Carlsen / Foto: PR

Istaknimo i dva hrvatska autora – nagrađivanog transmedijskog umjetnika Dalibora Martinisa čiji se radovi nalaze u kolekciji MoMA-e u New Yorku te kultnog hrvatskog redatelja, crnovalovca Lordana Zafranovića, čije će kratkometražne filmove iz kasnih 60-ih i ranih 70-ih publika moći gledati u Art-kinu. Svi će navedeni, i drugi mentori radionice, u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja održati predavanja otvorena za javnost.

Na konferenciji su se predstavili i neki od polaznika radionice, Kristijan Vučković, Ana Jurčić i Marta Batinić, koji su razvoj svojih filmova počeli u sklopu platforme REFINERI u travnju ove godine te to iskustvo opisali inspirativnim i poticajnim.

Ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Tea Perinčić je pak kazala kako ugošćivanje radionice oslikava otvaranje Muzeja prema programima drugačijim od klasičnih muzejskih. Najavila je da će suradnja s radionicom i UKUS-om rezultirati i filmom kojim će se obilježiti 120-godišnjica izgradnje Guvernerove palače iduće godine.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Objavljen program 18. Human Rights Film Festivala

Osamnaesto izdanje Human Rights Film Festivala (HRFF) održat će se u potpunosti "online" od 6. do 13. prosinca ove godine.

52. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva: Prva nagrada dokumentarcu “Bez lica” Davida Lušičića

Proglašenjem pobjednika jučer (nedjelja, 22.11.) je službeno završila 52. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva.

“I Am Greta” – Mladi glas u zadnji čas

"I Am Greta" (2020) redatelja Nathana Grossmana prati aktivistički put mlade Šveđanke Grete Thunberg.

“Distribuiraj to!”: Otvorene prijave za besplatnu radionicu o promociji i distribuciji dokumentarnog filma

Otvorene su prijave za "Distribuiraj to!", besplatnu radionicu o promociji i distrubuciji dokumentarnog filma.

“Ponoćna obitelj” Lukea Lorentzena u hrvatskim kinima

U hrvatska kina dolazi dokumentarni film "Ponoćna obitelj" / "Midnight Family" (2019) američkog redatelja Lukea Lorentzena.

Dvije doku-nagrade Udruženja filmskih kritičara za “Dick Johnson is Dead” Kirsten Johnson

Dvije najprestižnije nagrade Udruženja filmskih kritičara pripale su filmu "Dick Johnson is Dead" (2020) američke autorice Kirsten Johnson.

Besplatna projekcija “Jedne od nas” Đure Gavrana na službenoj stranici filma

Povodom Međunarodnog dana djeteta, dokumentarni film "Jedna od nas" Đure Gavrana moći će se pogledati besplatno na službenoj stranici filma.

“Time” – Imamo li vremena?

Na Amazon Primeu prošlog je mjeseca u "streaming rotaciju" ušao "Time", najnoviji dugometražni dokumentarni film američkog autora Garretta Bradleyja.

Al Jazeera Balkans: “Glasnije od oružja”, “Trump v California” i “Trst, Jugoslavija”

Na ovotjednom programu Al Jazeere Balkans prikazuju se dokumentarci "Glasnije od oružja", "Trump v California" i "Trst, Jugoslavija".

“Upoznaj autora”: Neven Hitrec

Program "Upoznaj autora" u Dokukino KIC ovoga petka, 20. listopada u 19 sati, dovodi nagrađivanog autora Nevena Hitreca.