PočetnaNajaveEx Oriente Film i REFINERI treću godinu zaredom u Rijeci

Ex Oriente Film i REFINERI treću godinu zaredom u Rijeci

-

Naslovna fotografija: Konferencija za medije Udruge UKUS / Foto: Udruga UKUS

Riječka Udruga UKUS i praški Institut dokumentarnog filma (IDF) treću godinu zaredom u Rijeci organiziraju zajedničku sesiju radionice autorskog dokumentarnog filma koja će se od 20. do 25. srpnja održavati u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja, riječkom Art-kinu Croatia i na plaži Grčevo.

IDF dolazi s programom stručnog usavršavanja za redatelje i producente (Ex Oriente Film), dok Udruga UKUS tom programu pridružuje metodologiju i polaznike vlastite platforme za potporu i razvoj hibridnog filma REFINERI, pa će se u Rijeci raditi na razvoju ukupno 16 unaprijed odabranih autorskih dokumentarnih projekata, najavili su jučer na konferenciji za medije Aleš Suk, Željka Suková i Jelena Androić iz UKUS-a.

Od ponedjeljka 20. srpnja u Rijeci će boraviti tridesetak redatelja i producenata dokumentaraca u nastajanju, i to iz Bugarske, Njemačke, Slovačke, Rumunjske, Mađarske, Poljske, Francuske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Švicarske, Češke, Rusije i Hrvatske. Boravit će i njihovih četrnaest mentora, istaknutih europskih redatelja, producenata i filmskih profesionalaca te brojnih gostiju, zastupnika TV kuća, distribucija i fondova.

Mačke-u-Rigi
Foto: Kadar iz dokumentarnog filma “Mačke u Rigi”

Među njima se primjerice nalazi Nino Kirtadzé, gruzijska redateljica i glumica, čiji su filmovi osvajali broje međunarodne nagrade, uključujući i nagradu za najbolju režiju na festivalu Sundance te nagradu Europske filmske akademije za dokumentarac “Naftovod u susjedstvu” / “Un dragon dans les eaux pures du Caucase” (2005) koji će biti na repertoaru Art-kina.

Zatim su tu Jon Bang Carlsen, jedan od najinovativnijih danskih redatelja dokumentarnog filma čiji će redateljski potpis javnost moći upoznati kroz “Mačke u Rigi” / “Cats in Riga” (2014), pogled na glavni grad Latvije mačjim očima i ušima, i “Pravu količinu nasilja” / “Just the Right Amount of Violence” (2014), hibridni film posvećen zbivanjima u bujajućem predgrađu Los Angelesa.

Mentor radionice je i Iikka Vehkalahti, nagrađivani finski producent i redatelj te bivši urednik dokumentarnog programa Finske nacionalne televizije, zatim ugledni slovački redatelj i producent Peter Kerekes koji će na plaži Grčevo prikazati feel-good dokumentarac “66 sezona” / “66 sezón” (2003), te austrijski producent Ralph Wieser koji je među ostalim producirao film “Plati i ženi” / “Cash and Marry” (2009., Atanas Georgiev), odnosno aktivističku TV seriju “Wastecooking”.

Jon-Bang-Carlsen
Jon Bang Carlsen / Foto: PR

Istaknimo i dva hrvatska autora – nagrađivanog transmedijskog umjetnika Dalibora Martinisa čiji se radovi nalaze u kolekciji MoMA-e u New Yorku te kultnog hrvatskog redatelja, crnovalovca Lordana Zafranovića, čije će kratkometražne filmove iz kasnih 60-ih i ranih 70-ih publika moći gledati u Art-kinu. Svi će navedeni, i drugi mentori radionice, u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja održati predavanja otvorena za javnost.

Na konferenciji su se predstavili i neki od polaznika radionice, Kristijan Vučković, Ana Jurčić i Marta Batinić, koji su razvoj svojih filmova počeli u sklopu platforme REFINERI u travnju ove godine te to iskustvo opisali inspirativnim i poticajnim.

Ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Tea Perinčić je pak kazala kako ugošćivanje radionice oslikava otvaranje Muzeja prema programima drugačijim od klasičnih muzejskih. Najavila je da će suradnja s radionicom i UKUS-om rezultirati i filmom kojim će se obilježiti 120-godišnjica izgradnje Guvernerove palače iduće godine.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Mate” – Antikapitalistički manifest iz Dalmatinske zagore

"Mate" (Samostalna produkcija, 2023.) splitskog autora Ivana Efendića jedan je od najdojmljivijih domaćih doku-kratkiša u recentnom razdoblju.

“Sjeveroistočni vjetrovi” – Staljin, još uvijek među Gruzijcima

"Sjeveroistočni vjetrovi" su film istančana ritma, smjene kadrova koja jednako zadržava pozornost na detaljima, kao što ih kontekstualizira.

[VIDEO] Domenico Centrone: “Moramo ‘vratiti’ film mjestu na kojem je snimljen”

Od 19. do 23. veljače u Zagrebu se održavala napredna radionica snimanja za mlade, koju je vodio talijanski edukator Domenico Centrone.

“Dolazak proljeća u Buču” i “Sarajevo Safari” na programu Al Jazeere Balkans

Na ovotjedni program Al Jazeere Balkans stižu dokumentarni filmovi "Dolazak proljeća u Buču" i "Sarajevo Safari".

“Beyond Utopia” – Vibrantno svjedočanstvo

"Beyond Utopia" uvjerljivo i potresno iznosi upečatljive sudbine, pripovijesti i prisjećanja nekolicine izbjeglih Sjevernokorejaca.

[VIDEO] Nikoloz Bežanišvili: “Staljin nije popularan u Gruziji jer naša zemlja ide prema EU i NATO-u”

Gruzijski redatelj Nikoloz Bežanišvili za naš portal govori o svom filmu "Sjeveroistični vjetrovi" (2022).

Ivan Efendić: “Moj glavni protagonist Mate Lasić ima potpuno drugačiji pristup umjetnosti i životu”

Debitantski redatelj Ivan Efendić za Dokumentarni.net govori o svom dokumentarcu "Mate" (Samostalna produkcija, 2023.).

Otvorene prijave za KKZ-ovu radionicu “U dijalogu sa Agnès”

Otvorene su prijave za naprednu KKZ-ovu filmsku radionicu "U dijalogu sa Agnès" voditeljice Ive Gavrilović.

Otvorene prijave za 11. STIFF

STIFF – Međunarodni studentski filmski festival poziva autore da prijave svoje filmove na jedanaesto izdanje festivala.

Hrvatska koprodukcija u industrijskom dijelu 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu

Hrvatska koprodukcija "Sakupljač snova" ušla je u industrijski dio 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu.