PočetnaNajaveEx Oriente Film i REFINERI treću godinu zaredom u Rijeci

Ex Oriente Film i REFINERI treću godinu zaredom u Rijeci

-

Naslovna fotografija: Konferencija za medije Udruge UKUS / Foto: Udruga UKUS

Riječka Udruga UKUS i praški Institut dokumentarnog filma (IDF) treću godinu zaredom u Rijeci organiziraju zajedničku sesiju radionice autorskog dokumentarnog filma koja će se od 20. do 25. srpnja održavati u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja, riječkom Art-kinu Croatia i na plaži Grčevo.

IDF dolazi s programom stručnog usavršavanja za redatelje i producente (Ex Oriente Film), dok Udruga UKUS tom programu pridružuje metodologiju i polaznike vlastite platforme za potporu i razvoj hibridnog filma REFINERI, pa će se u Rijeci raditi na razvoju ukupno 16 unaprijed odabranih autorskih dokumentarnih projekata, najavili su jučer na konferenciji za medije Aleš Suk, Željka Suková i Jelena Androić iz UKUS-a.

Od ponedjeljka 20. srpnja u Rijeci će boraviti tridesetak redatelja i producenata dokumentaraca u nastajanju, i to iz Bugarske, Njemačke, Slovačke, Rumunjske, Mađarske, Poljske, Francuske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Švicarske, Češke, Rusije i Hrvatske. Boravit će i njihovih četrnaest mentora, istaknutih europskih redatelja, producenata i filmskih profesionalaca te brojnih gostiju, zastupnika TV kuća, distribucija i fondova.

Mačke-u-Rigi
Foto: Kadar iz dokumentarnog filma “Mačke u Rigi”

Među njima se primjerice nalazi Nino Kirtadzé, gruzijska redateljica i glumica, čiji su filmovi osvajali broje međunarodne nagrade, uključujući i nagradu za najbolju režiju na festivalu Sundance te nagradu Europske filmske akademije za dokumentarac “Naftovod u susjedstvu” / “Un dragon dans les eaux pures du Caucase” (2005) koji će biti na repertoaru Art-kina.

Zatim su tu Jon Bang Carlsen, jedan od najinovativnijih danskih redatelja dokumentarnog filma čiji će redateljski potpis javnost moći upoznati kroz “Mačke u Rigi” / “Cats in Riga” (2014), pogled na glavni grad Latvije mačjim očima i ušima, i “Pravu količinu nasilja” / “Just the Right Amount of Violence” (2014), hibridni film posvećen zbivanjima u bujajućem predgrađu Los Angelesa.

Mentor radionice je i Iikka Vehkalahti, nagrađivani finski producent i redatelj te bivši urednik dokumentarnog programa Finske nacionalne televizije, zatim ugledni slovački redatelj i producent Peter Kerekes koji će na plaži Grčevo prikazati feel-good dokumentarac “66 sezona” / “66 sezón” (2003), te austrijski producent Ralph Wieser koji je među ostalim producirao film “Plati i ženi” / “Cash and Marry” (2009., Atanas Georgiev), odnosno aktivističku TV seriju “Wastecooking”.

Jon-Bang-Carlsen
Jon Bang Carlsen / Foto: PR

Istaknimo i dva hrvatska autora – nagrađivanog transmedijskog umjetnika Dalibora Martinisa čiji se radovi nalaze u kolekciji MoMA-e u New Yorku te kultnog hrvatskog redatelja, crnovalovca Lordana Zafranovića, čije će kratkometražne filmove iz kasnih 60-ih i ranih 70-ih publika moći gledati u Art-kinu. Svi će navedeni, i drugi mentori radionice, u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja održati predavanja otvorena za javnost.

Na konferenciji su se predstavili i neki od polaznika radionice, Kristijan Vučković, Ana Jurčić i Marta Batinić, koji su razvoj svojih filmova počeli u sklopu platforme REFINERI u travnju ove godine te to iskustvo opisali inspirativnim i poticajnim.

Ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Tea Perinčić je pak kazala kako ugošćivanje radionice oslikava otvaranje Muzeja prema programima drugačijim od klasičnih muzejskih. Najavila je da će suradnja s radionicom i UKUS-om rezultirati i filmom kojim će se obilježiti 120-godišnjica izgradnje Guvernerove palače iduće godine.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Sinoć otvoreno 16. Gledalište Kinokluba Zagreb

Sinoć je prvim dvjema projekcijama u Kinu Kinoteka otvoreno 16. Gledalište, godišnji festival Kinokluba Zagreb.

“Radovi u tijeku” Joséa Luisa Guerína u Klubu Pulske filmske tvornice

U Klubu Pulske filmske tvornice dana će biti organizirana projekcija filma "Radovi u tijeku" (2001) Joséa Luisa Guerína.

“Zalagaonica” – Daleko je Las Vegas

"Zalagaonica" (2022) poljskog redatelja Łukasza Kowalskog prati događaje i interakcije unutar jedne od najvećih europskih zalagaonica.

12. Škola dokumentarnog filma: Dometi minimalističkog

Najnovija, Restartova 12. Škola dokumentarnog filma okončana je svečanom premijerom filmova polaznika, 11. svibnja u Dokukinu KIC.

“Posljednji” – Sizifov osmijeh

"Posljednji" Aleksandra F. Stasenka u deset minuta trajanja bez korištenja govora prikazuje posljednje pjeskare u mjestu Privlaka pored Nina.

“Still: A Michael J. Fox Movie” – U filmskom pokretu

Oskarovac Davis Guggenheim na tržište je izbacio svoj novi dokumentarac, "Still: A Michael J. Fox Movie" (2023).

16. Gledalište Kinokluba Zagreb u Kinoteci

Od 31 svibnja do 2. lipnja u zagrebačkom Kinu Kinoteka održat će se 16. Gledalište Kinokluba Zagreb.

“Zalagaonica” Łukasza Kowalskog u hrvatskim kinima

U hrvatska kina stiže dokumentarni film "Zalagaonica" (2022) poljskog redatejla Łukasza Kowalskog.

“12:08 Istočno od Bukurešta” u Klubu Pulske filmske tvornice

U Klubu Pulske filmske tvornice danas će biti prikazan dokumentarni film "12:08 Istočno od Bukurešta" (2008) Corneliua Porumboiua.

16. Beldocs: Filmske topologije

Osobitost netom završenog, 16. Beldocsa (Beograd, 10. - 17.5.), možda je upravo inzistiranje na zasebnom srpskom natjecateljskom programu.