PočetnaVijestiAmerička nagrada za "Sudar u dvorcu"

Američka nagrada za “Sudar u dvorcu”

-

Iz SAD-a stiže još jedna radosna vijest vezana za hrvatsku doku-industriju. Dokumentarni film “Sudar u dvorcu” (2014) Arsena Oremovića, kojeg smo prošle godine uvrstili u deset najboljih hrvatskih nefikcijskih ostvarenja u 2014. godini, osvojio je američku nagradu The Independent Music Awards u kategoriji video programa – duga forma.

Filmu je pripala nagrada žirija u kojem su sjedili velikani poput Suzanne Vege, Meshell Ndegeocello, Shelby Lynne, Sharon Jones, Weird Al Yankovica i drugih, a više od 300 nominiranih projekata iz cijelog svijeta još se bore za nagradu publike.

“Sudar u dvorcu”, iz recenzije portala Dokumentarni.net (6. kolovoza 2014.):

“Svi sastojci za dobar dokumentarni film ionako su ležali na dohvat ruke: klavijaturistički ekscentrik s čaplinovskim brkovima, zajebantski glazbenici s hrpom instrumenata kojih se sjećamo iz srednjoškolskih izmaglica (vibrafon, ksilafon…), dvorac iz Scooby Doo crtića i njegova postarija, ali intelektualno oštra poput skalpela vlasnica – Mirna Flögl-Mršić – koja nema previše lijepih riječi za današnju ignorantsku (dvorac u njenom slučaju zbog privatnog vlasništva ne uspijeva doći pod državne skute) vlast.

“Tko bi rekao da će se jedna naizgled obična ideja snimanja albuma u ruševnom dvorcu razračvati i na parelelni sporedni kolosjek socio-političkog komentara?

“Ipak, “Sudar u dvorcu” je prije svega mjerač akustičkih decibela u jedinstvenom prostoru i uvid u neglamurozni i bljeskom bliceva neosvijetljeni svijet udarkaljaških genijalaca, čiju je strast prema vlastitom glazbenom pozivu Oremović besprijekorno uspio zapakirati u svoj drugi autorski dokumentarac.”

“Sudar u dvorcu” rađen je u produkciji Interfilma i Karpo Medie, a govori o snimanju albuma Mateja Meštrovića i ansambla Sudar Percussion u dvorcu Sv. Križ Začretje u Hrvatskom zagorju.

Film je dosad prikazivan na raznim festivalima u zemlji i inozemstvu: Thessaloniki Documentary Film Festival, ZagrebDox, DORF Vinkovici (Posebna nagrada žirija), MUVI Lisboa, IFFK – International Film Festival Kerala, Starigrad Paklenica Film Festival, Dubrovačke ljetne igre, Splitsko ljeto

Više informacija o kategorijama i pobjednicima možete naći na stranici TIMA-e.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Rekordan broj hrvatskih dokumentaraca na 20. ZagrebDoxu

U zagrebačkom WOW baru danas je predstavljen program jubilarnog, 20. ZagrebDoxa.

“The Flats” Alessandre Celesije najbolji film 21. CPH:DOX-a

"The Flats" (2024) talijanske autorice Alessandre Celesije proglašen je najboljim filmom 21. CPH:DOX-a.

Filmovi po izboru članova HDFK-a na jubilarnom ZagrebDoxu

U sklopu 20. ZagrebDoxa prikazat će se filmovi po izboru članova HDFK-a, uz pomoć direktora festivala, Nenada Puhovskog.

Otvorene prijave za 25. Mediteran Film Festival

Otvorene su prijave za 25. Mediteran Film Festival, koji će ove godine biti održan od 8. do 12. listopada u Širokom Brijegu.

“Ljubav na prvu dijagnozu ili ‘Let iznad grličjeg gnijezda'” – U vrućici ekspresije

"Ljubav na prvu dijagnozu ili Let iznad grličjeg gnijezda" (2023.) Bartul Marušić izrađuje umalo opipljivima žarom i predanošću...

Otvorene prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma

Otvorene su prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma udruge Filmaktiv.

Hrvatski projekt na Hot Docs Forumu

Hrvatski projekt "Autumn of the Patriarch" ruske autorice Ane Bogolubove, ušao je u industrijski dio festivala Hot Docs.

Dokukino KIC: Tjedan posvećen mentalnom zdravlju

U zagrebačkom Dokukinu KIC ovaj će tjedan biti posvećen filmovima koji imaju veze s mentalnim zdravljem.

20. ZagrebDox: Pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva…

Na ovogodišnji, 20. ZagrebDox (14.4. - 21.4.) dolaze pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva...

U Art-kinu predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma

U riječkom Art-kinu u utorak će biti organizirano predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma.