PočetnaVijestiAmerička nagrada za "Sudar u dvorcu"

Američka nagrada za “Sudar u dvorcu”

-

Iz SAD-a stiže još jedna radosna vijest vezana za hrvatsku doku-industriju. Dokumentarni film “Sudar u dvorcu” (2014) Arsena Oremovića, kojeg smo prošle godine uvrstili u deset najboljih hrvatskih nefikcijskih ostvarenja u 2014. godini, osvojio je američku nagradu The Independent Music Awards u kategoriji video programa – duga forma.

Filmu je pripala nagrada žirija u kojem su sjedili velikani poput Suzanne Vege, Meshell Ndegeocello, Shelby Lynne, Sharon Jones, Weird Al Yankovica i drugih, a više od 300 nominiranih projekata iz cijelog svijeta još se bore za nagradu publike.

“Sudar u dvorcu”, iz recenzije portala Dokumentarni.net (6. kolovoza 2014.):

“Svi sastojci za dobar dokumentarni film ionako su ležali na dohvat ruke: klavijaturistički ekscentrik s čaplinovskim brkovima, zajebantski glazbenici s hrpom instrumenata kojih se sjećamo iz srednjoškolskih izmaglica (vibrafon, ksilafon…), dvorac iz Scooby Doo crtića i njegova postarija, ali intelektualno oštra poput skalpela vlasnica – Mirna Flögl-Mršić – koja nema previše lijepih riječi za današnju ignorantsku (dvorac u njenom slučaju zbog privatnog vlasništva ne uspijeva doći pod državne skute) vlast.

“Tko bi rekao da će se jedna naizgled obična ideja snimanja albuma u ruševnom dvorcu razračvati i na parelelni sporedni kolosjek socio-političkog komentara?

“Ipak, “Sudar u dvorcu” je prije svega mjerač akustičkih decibela u jedinstvenom prostoru i uvid u neglamurozni i bljeskom bliceva neosvijetljeni svijet udarkaljaških genijalaca, čiju je strast prema vlastitom glazbenom pozivu Oremović besprijekorno uspio zapakirati u svoj drugi autorski dokumentarac.”

“Sudar u dvorcu” rađen je u produkciji Interfilma i Karpo Medie, a govori o snimanju albuma Mateja Meštrovića i ansambla Sudar Percussion u dvorcu Sv. Križ Začretje u Hrvatskom zagorju.

Film je dosad prikazivan na raznim festivalima u zemlji i inozemstvu: Thessaloniki Documentary Film Festival, ZagrebDox, DORF Vinkovici (Posebna nagrada žirija), MUVI Lisboa, IFFK – International Film Festival Kerala, Starigrad Paklenica Film Festival, Dubrovačke ljetne igre, Splitsko ljeto

Više informacija o kategorijama i pobjednicima možete naći na stranici TIMA-e.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije