PočetnaVijestiAmerička nagrada za "Sudar u dvorcu"

Američka nagrada za “Sudar u dvorcu”

|

Iz SAD-a stiže još jedna radosna vijest vezana za hrvatsku doku-industriju. Dokumentarni film “Sudar u dvorcu” (2014) Arsena Oremovića, kojeg smo prošle godine uvrstili u deset najboljih hrvatskih nefikcijskih ostvarenja u 2014. godini, osvojio je američku nagradu The Independent Music Awards u kategoriji video programa – duga forma.

Filmu je pripala nagrada žirija u kojem su sjedili velikani poput Suzanne Vege, Meshell Ndegeocello, Shelby Lynne, Sharon Jones, Weird Al Yankovica i drugih, a više od 300 nominiranih projekata iz cijelog svijeta još se bore za nagradu publike.

“Sudar u dvorcu”, iz recenzije portala Dokumentarni.net (6. kolovoza 2014.):

“Svi sastojci za dobar dokumentarni film ionako su ležali na dohvat ruke: klavijaturistički ekscentrik s čaplinovskim brkovima, zajebantski glazbenici s hrpom instrumenata kojih se sjećamo iz srednjoškolskih izmaglica (vibrafon, ksilafon…), dvorac iz Scooby Doo crtića i njegova postarija, ali intelektualno oštra poput skalpela vlasnica – Mirna Flögl-Mršić – koja nema previše lijepih riječi za današnju ignorantsku (dvorac u njenom slučaju zbog privatnog vlasništva ne uspijeva doći pod državne skute) vlast.

“Tko bi rekao da će se jedna naizgled obična ideja snimanja albuma u ruševnom dvorcu razračvati i na parelelni sporedni kolosjek socio-političkog komentara?

“Ipak, “Sudar u dvorcu” je prije svega mjerač akustičkih decibela u jedinstvenom prostoru i uvid u neglamurozni i bljeskom bliceva neosvijetljeni svijet udarkaljaških genijalaca, čiju je strast prema vlastitom glazbenom pozivu Oremović besprijekorno uspio zapakirati u svoj drugi autorski dokumentarac.”

“Sudar u dvorcu” rađen je u produkciji Interfilma i Karpo Medie, a govori o snimanju albuma Mateja Meštrovića i ansambla Sudar Percussion u dvorcu Sv. Križ Začretje u Hrvatskom zagorju.

Film je dosad prikazivan na raznim festivalima u zemlji i inozemstvu: Thessaloniki Documentary Film Festival, ZagrebDox, DORF Vinkovici (Posebna nagrada žirija), MUVI Lisboa, IFFK – International Film Festival Kerala, Starigrad Paklenica Film Festival, Dubrovačke ljetne igre, Splitsko ljeto

Više informacija o kategorijama i pobjednicima možete naći na stranici TIMA-e.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.

Fotopokret i kinostazis Abbasa Kiarostamija

U drugom tekstu esejističkog serijala "Mineur/majeur" bavimo se manje poznatim filmovima iranskog redatelja Abbasa Kiarostamija.

“The History of Time Travel” – Pseudodokumentarac u slobodnoj formi

"The History of Time Travel" Rickyja Kennedyja iz 2014. godine u narativ uvodi fiktivno znanstveno otkriće, točnije motiv vremenskog stroja.