PočetnaVijestiPrijave u tijeku za 5. Školu dokumentarnog filma

Prijave u tijeku za 5. Školu dokumentarnog filma

-

Zagrebačka produkcijska kuća Restart poziva sve zainteresirane da se prijave na petu po redu Školu dokumentarnog filma koja će se pod vodstvom stranih i domaćih tutora održavati u hrvatskoj prijestolnici od 2. listopada 2015. do 26. ožujka 2016. godine.

Škola dokumentarnog filma zamišljena je kao petomjesečni intenzivni program uz međunarodne i domaće predavače i mentore koji će polaznicima pružiti osnovne i napredne vještine potrebne za snimanje vlastitog dokumentarca; održava se petu godinu za redom, a navedenu obljetnicu pratit će noviteti u programu i njegovu trajanju, kao i dijelu novih predavača.

Program Škole zasnovan je na ideji da je danas filmski medij dostupan svima – zahvaljujući rasprostranjenosti tehnologije i necentraliziranosti znanja, svakome je omogućeno izražavati se jezikom filma. Glavni cilj, ističu organizazori, je pomoći polaznicima da naprave vlastite dokumentarne filmove s onime što im je na raspolaganju.

Za pohađanje Škole nije potrebno nikakvo prijašnje filmsko iskustvo, kao ni poznavanje tehnike proizvodnje filma, samo jaka motivacija i želja da se nastave baviti dokumentarnim filmom u budućnosti.

Za razliku od tradicionalnog načina podučavanja filma koji je proces razlagao na odvojene faze i postupke, u Restartovoj Školi stvaranju filma pristupa se kao cjelovitoj djelatnosti. Cijeli program organiziran je kao organski sustav koji polaznike uči vještinama potrebnim za stvaranje dokumentarnog filma: osnovama snimanja, montaže slike i zvuka, produkcije i režije, omogućavajući im izrastanje u kompletne autore i autorice.

Važan prostor odvojen je i za razgovor i analizu ambicioznijih filmskih ideja polaznika, a tjedno će se u Školi analizirati strane i domaće dokumentarne filmove. Gostujući autori će pak objašnjavati proces iza nekih od njihovih najuspješnijih radova te koje bi greške valjalo izbjeći.

Polaznici će tijekom pet mjeseci raditi na seriji posebno osmišljenih vježbi, a završna vježba ujedno će predstavljati i kratki dokumentarni film. Nakon završetka Škole, Restart laboratorij će producirati najuspješnije ideje uz stručnu pomoć i individualni rad mentora.

Redovni Restartovi voditelji Škole dokumentarnog filma su Ana Hušman, Nebojša Slijepčević, Oliver Sertić, Igor Bezinović i Hrvoslava Brkušić. Posebna predavanja i vježbe održat će snimateljica Dinka Radonić, producentica Vanja Jambrović, oblikovatelj zvuka Ivan Zelić te redatelj Boris Mitić. Kroz program Škole bit će organizirana i predavanja uspješnih stranih dokumentarista.

Termini održavanja predavanja su utorkom od 17 do 21 sat, petkom od 20 do 22 sata i subotom od 11 do 16 sati u prostoru Pogona (Ulica kneza Mislava 11). Rok za prijave je 1. rujna 2015., a opširnije informacije doznajte na sljedećoj poveznici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije