PočetnaVijesti"Čovjek s Arana" na Lenićevoj listi

“Čovjek s Arana” na Lenićevoj listi

-

Vizualno impresivni britanski igrano-dokumentarni film “Čovjek s Arana” / “Man of Aran” (1934) Roberta J. Flahertyja danas će biti prikazan u Klubu Pulske filmske tvornice u sklopu već tradicionalne Lenićeve liste. Za uvodnu riječ i naknadnu moderaciju diskusije bit će zadužen filmski autor i kritičar Elvis Lenić, a ulaz na program koji će početi u 20 sati je slobodan.

Film prikazuje stanovnike Aranskog otočja na zapadnoj obali Irske koji žive izvan suvremenih tokova. Faherty je dokumentirao njihovu svakodnevnu borbu za preživljavanje koja uključuje ribarenje s litica, uzgajanje krumpira i lov na morske pse. Međutim, naglasak je prvenstveno stavljen na prikaz surove prirode krševitog, vjetrovitog i često olujnog otoka.

U fokusu je troje otočana koji predstavljaju tipičnu obitelj podneblja, s time da je Flaherty inzistirao na rekonstrukciji tradicionalnog oblika života, osobito ribolova. Film je izazvao niz kontroverzi zbog namještenosti određenih scena. Primjerice, članovi obitelji u stvarnosti nisu u rodu već ih je Flaherty odabrao zbog njihove fotogeničnosti.

Također, primitivne tehnike ribolova nisu korištene već desetljećima pa su ih ribari morali ponovo naučiti. Unatoč tome, “Čovjek s Arana” se smatra jednim od klasičnih ostvarenja dokumentarnog, odnosno etnografskog žanra. 1934. godine isto je ostvarenje osvojilo Mussolinijev kup za najbolji strani film na 2. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.

Dvanaest dokumentaraca u programu punoljetnog DOKUarta

Dvanaest dokumentaraca prikazat će se u programu ovogodišnjeg, punoljetnog DOKUarta (Bjelovar, 6. - 13.10.).

Objavljen program 24. Mediteran Film Festivala

Poznat je program 24. Mediteran Film Festivala, koji će se od 10. do 14. listopada održavati u Širokom Brijegu.

Otvorene prijave za radionicu u okviru programa “Mali DOKUart”

Otvorene su prijave za radionicu u okviru ovogodišnjeg programa "Mali DOKUart", bjelovarskog festivala DOKUart.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

6. AJB DOC: “Dolazak proljeća u Buču” – Nakon okupacije

"Dolazak proljeća u Buču" / "When Spring Came to Bucha" (2022) Mile Tešajeve i Marcusa Lenza osvojio je glavnu nagradu na 6. AJB DOC-u.

6. AJB DOC: “Flotacija” – Flotiranje silnica svekolikosti

"Flotacija" (2023) Eluned Zoë Aiano i Alesandre Tatić osvojila je Posebno priznanje žirija na 6. AJB DOC-u.

Nagrada publike 6. AJB DOC-a dokumentarcu “Braća Musemić”

Ovogodiošnja Nagrada publike AJB DOC-a pripala je dokumentarnom filmu "Braća Musemić" autora Edina Isanovića i redatelja Nihada Ušanovića.

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka pogledalo više od pet tisuća gledatelja

Dokumentarac "El Shatt – nacrt za utopiju" (KOMPOT /...