PočetnaVijesti"Čovjek s Arana" na Lenićevoj listi

“Čovjek s Arana” na Lenićevoj listi

|

Vizualno impresivni britanski igrano-dokumentarni film “Čovjek s Arana” / “Man of Aran” (1934) Roberta J. Flahertyja danas će biti prikazan u Klubu Pulske filmske tvornice u sklopu već tradicionalne Lenićeve liste. Za uvodnu riječ i naknadnu moderaciju diskusije bit će zadužen filmski autor i kritičar Elvis Lenić, a ulaz na program koji će početi u 20 sati je slobodan.

Film prikazuje stanovnike Aranskog otočja na zapadnoj obali Irske koji žive izvan suvremenih tokova. Faherty je dokumentirao njihovu svakodnevnu borbu za preživljavanje koja uključuje ribarenje s litica, uzgajanje krumpira i lov na morske pse. Međutim, naglasak je prvenstveno stavljen na prikaz surove prirode krševitog, vjetrovitog i često olujnog otoka.

U fokusu je troje otočana koji predstavljaju tipičnu obitelj podneblja, s time da je Flaherty inzistirao na rekonstrukciji tradicionalnog oblika života, osobito ribolova. Film je izazvao niz kontroverzi zbog namještenosti određenih scena. Primjerice, članovi obitelji u stvarnosti nisu u rodu već ih je Flaherty odabrao zbog njihove fotogeničnosti.

Također, primitivne tehnike ribolova nisu korištene već desetljećima pa su ih ribari morali ponovo naučiti. Unatoč tome, “Čovjek s Arana” se smatra jednim od klasičnih ostvarenja dokumentarnog, odnosno etnografskog žanra. 1934. godine isto je ostvarenje osvojilo Mussolinijev kup za najbolji strani film na 2. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.