PočetnaVijestiOtvoren natječaj za 13. Zagreb Film Festival

Otvoren natječaj za 13. Zagreb Film Festival

|

Trinaesto izdanje Zagreb Film Festival ove će se godine prvi put umjesto već tradicionalno u listopadu, održati u studenom, točnije od 14. do 22. studenog 2015. na uobičajenim gradskim lokacijama (kina Europa i Tuškanac, Zagrebački plesni centar i dr). Također, ZFF će ove godine trajati jedan dan duže, što će rezultirati još većim brojem projekcija, ali i filmova i programa.

Od srijede, 20. svibnja, aktualan je i natječaj za prijavu filmova za natjecateljski program ZFF-a; rok za prijave je 15. kolovoz za međunarodnu konkurenciju, odnosno 20. rujan za filmove koji se prijavljuju u program Kockice.

Natjecateljski program uključuje, kao i dosad, debitantske (prve i druge) dugometražne i kratkometražne igrane filmove, a od ove godine ZFF u natjecateljskom programu stavlja fokus na igrane filmove te će dokumentarni filmovi biti prikazivani isključivo u popratnim programima.

Hrvatski autori i autorice svoje filmove u trajanju do 30 minuta mogu prijaviti u natjecateljski program Kockice, i to do 20. rujna. Pravilnik i online prijavnica dostupni su na službenoj internetskoj stranici ZFF-a: www.zff.hr.

Moj prvi film pod selekcijskom palicom filmskog kritičara Nenada Polimca ove godine činit će odabrani debitantski naslovi značajnih bosansko-hercegovačkih redatelja. Velikih 5 već tradicionalno donosi odabrana nova ostvarenja iz najvećih europskih kinematografija (Velike Britanije, Njemačke, Francuske, Italije, Španjolske), a i ove će se godine programima Bibijada i Bib PLUS predstaviti filmska ostvarenja namijenjena djeci i mladima.

Na 13. ZFF-u bit će obilježena i 100. godišnjica rođenja i 30. godišnjica smrti kultnog redatelja Orsona Wellesa, koju će popratiti prigodni retrospektivni filmski program, izložba te zbornik filmaševih intervjua za domaće medije.

Program Industrija, posvećen edukativnim i praktičnim sadržajima, predstavit će niz radionica, predavanja, panela i drugih sadržaja namijenjenih filmskim profesionalcima, mladim filmašima i svima zainteresiranima za različite aspekte filmske proizvodnje.

U sklopu Industrije održat će se i 4. izdanje radionice Moj prvi scenarij, namijenjene filmašima koji pripremaju scenarij za svoj prvi dugometražni film. Natječaj za ovogodišnju radionicu upravo je otvoren i traje do 15. srpnja, a informacije vezane uz postupak prijave mogu se pronaći na . Na prethodna tri izdanja sudjelovalo je ukupno osmnaest projekata iz različitih europskih država, od kojih je veliki broj na sigurnom putu prema realizaciji.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.