PočetnaVijestiTri dokumentarca na premijernoj RE-ACT radionici

Tri dokumentarca na premijernoj RE-ACT radionici

|

Tri dokumentarna projekta, od čega dva s hrvatskim korijenima, izabrana su za premijernu RE-ACT radionicu, obznanili su Hrvatski audiovizualni centar, Slovenski filmski centar i Audiovizualni fond pokrajine Furlanije-Julijske krajine tijekom Filmskog festivala u Cannesu.

Nefikcijski dio filmske industrije zastupat će “Izgubljena reprezentacija” scenarista i redatelja Jure Pavlovića te producenta Luke Venturina, odnosno “iOtok” redatelja i producenata Mihe Čelara i Nenada Puhovskog. Dokumentarni tercet zatvari talijanski film “1917, godina pobuna” scenarista i redatelja Mura Toninija.

RE-ACT radionica osnovana je u želji za poticanjem međusobne suradnje filmaša s ovih područja, a održavat će se od 2015. do 2017. godine, i to kroz suradnju s međunarodnom razvojnom filmskom platformom TorinoFilmLab (TFL).

Ove godine ukupno je prijavljeno osamnaest projekata, od kojih je u konačni izbor ušlo njih šest. Polaznicima će stručne savjete davati, između ostalog, Stefano Tealdi i Rada Šešić, dok je sama radionica namijenjena dugometražnim igranim, dokumentarnim, animiranim i eksperimentalnim filmovima, uz minimalan financijski poguranac od 10 tisuća eura po projektu.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Kino na pruzi

Objavljujemo tekst nastao povodom programa "Kino na pruzi", koji je Dina Pokrajac selektirala za projekt "Kino Trešnja".

Dvije Zlatne Arene za “Našu djecu” Silvestra Kolbasa

"Naša djeca" (Factum, 2024.) Silvestra Kolbasa osvojila su dvije Zlatne Arene na netom završenom, 71. Pulskom filmskom festivalu.

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.