Početna Vijesti Joshua Oppenheimer na zagrebačkom "masterclassu"

Joshua Oppenheimer na zagrebačkom “masterclassu”

-

Foto: PR

Veliku poslasticu za hrvatske ljubitelje dokumentarnog filma sutra u 19 sati u Dokukinu KIC zajedničkim snagama spremaju Restart i Subversive Film Festival.

Svoj masterclass održat će trenutno možda i najistaknutiji dokumentarist današnjice, Amerikanac Joshua Oppenheimer, autor za Oscara nominiranog “Čina smaknuća” / “The Act of Killing” (2012) te gotovo sigurnog ovogodišnjeg oskarovskog kandidata, “Pogleda tišine” / “The Look of Silence” (2014).

Oppenheimer je na SFF-u primio i nagradu Wild Dreamer za svoj aktivizam i subverzivan filmski opus koji se trenutno zaustavio na spomenutim ostvarenjima, diljem svijeta slavljenih s oko stotinjak festivalskih nagrada.

Oba filma na svoj način progovaraju o indonezijskom pokolju politički nepoćudnih pojedinaca sredinom 1960-ih, a sam redatelj okupljenima će objasniti vlastite režijske tehnike i pozadinu desetogodišnjeg snimanja u nesumnjivo zahtjevnim uvjetima.

Prije samog predavanja, kao dobar uvod u dolazak vrhunskog dokumentarista, u 16 sati će se organizirati besplatna projekcija “Čina smaknuća”, dok “Pogledu tišine” možete svjedočiti do 15. svibnja, u sklopu Revije dokumentarnih hitova godine: Skriveno – otkriveno.

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Dodijeljeni 72. Kreativni Emmyji i 41. Emmyji za najbolje vijesti i dokumentarne filmove

Doznali smo pobjednike 72. Kreativnih Emmyja i 41. Emmyja za najbolje vijesti i dokumentarne filmove.

U utorak počinje 4. Arteria – tjedan filma o umjetnicima

Ovog utorka u Zagrebu počinje četvrta Arteria - tjedan filma o umjetnicima u organizaciji Kulturno informativnog centra (KIC).

“Inconvenient Indian” do glavne doku-nagrade 45. Međunarodnog filmskog festivala u Torontu

Prije nekoliko dana dodjelom nagrada i priznanja završio je 45. Međunarodni filmski festival u Torontu (10. - 19.9.).

U petak se ponovno otvaraju vrata Dokukina KIC

U petak, 25. rujna ponovno se otvaraju vrata Dokukina KIC, jedinstvenog kina specijaliziranog za dokumentarce u centru Zagreba.

Poziv hrvatskim autorima za prijavu na DOK Film Market

U suradnji s HAVC-om, DOK Leipzig je otvorio poziv hrvatskim autorima za prijavu na ovogodišnje izdanje DOK Film Marketa.

3. AJB DOC: U srazu s virtualnim

Donosimo osvrt na 3. Festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans, koji se u nešto drugačijim okolnostima održavao od 11. do 15.9.

Šesnaest filmova u Međunarodnoj konkurenciji 16. ZagrebDoxa

Na ovogodišnjem ZagrebDoxu u natjecateljskoj konkurenciji prikazat će se i šesnaest filmova iz međunarodnog programa.

29. Dani hrvatskog filma: “O jednoj mladosti” – Balada o prolaznosti

"O jednoj mladosti" Ivana Ramljaka univerzalno je prepoznatljiva priča, filozofična balada o prolaznosti, mijenama, iznevjerenim nadama.

Održane premijerne Nagrade Dokumetar: “Mačka je uvijek ženska” najbolji film, tri nagrade za “Na vodi”

U Dokukinu KIC sinoć su održane premijerne Nagrade Dokumetar, posvećene valorizaciji godišnje produkcije hrvatskog dokumentarnog filma.