PočetnaVijestiBritanci i Danci glavni slavodobitnici 22. Hot Docsa

Britanci i Danci glavni slavodobitnici 22. Hot Docsa

-

Naslovna fotografija: Kadar iz dokumentarnog filma “The Closer We Get”

Još u nedjelju je kraju priveden 22. Hot Docs, najveći sjevernoamerički festival dokumentarnog filma. U jedanaest dana Toronto je zbog konkretnog filmskog spektakla pohodilo rekordnih 200,500 gledatelja koji su svjedočili zavidnom broju dokumentarnih naslova, njih ukupno 210.

Nagrada za Najbolji međunarodni dugometražni dokumentarni film otišla je britanskom ostvarenju “The Closer We Get” (2015., Karen Guthrie), priči o obitelji Guthrie čiji su se članovi počeli otvarati nakon moždanog udara jednog od članova.

Posebnu nagradu žirija u istoj kategorjii primio je ukrajinac Daniil Vulitskij za “The Livine Fire” (2014) i portret troje tamošnjih pastira u različitim životnim fazama.

Danski “Warriors From the North” (2014., Søren Steen Jespersen i Nasib Farah) o članovima radikalne islamističke i terorističke organizacije al-Shabaab, došao je do Nagrade za najbolji srednjemetražni dokumentarni film.

Kratkometražnu konkurenciju pokorio je pak britanski “Territory” (2015., Eleanor Mortimer) čiji narativ obasjava neobičan odnos između primata i ljudi na Gibraltaru.

Ostale pobjednike potražite na službenoj stranici festivala.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije