PočetnaVijestiSinoć otvoreni 24. Dani hrvatskog filma

Sinoć otvoreni 24. Dani hrvatskog filma

|

Naslovna fotografija: Željko Senečić / Foto: Jelena Pintarić

Do posljednjeg mjesta ispunjeno kino Europa dočekalo je sinoć svečano otvaranje 24. Dana hrvatskog filma. Neobaveznu atmosferu svojim su satiričnim mini stand-upom začinili voditelji ceremonije, glumci Goran Navojec i Filip Šovagović, koji su okupljene zabavljali dosjetkama na račun hrvatske filmske industrije.

Kao što to i inače biva, publici su se obratili i organizatori festivala, direktorica DHF-a Zdenka Gold, odnosno umjetnički direktor, Željko Luketić. 24. DHF je službeno otvorio Josip Pekera, najdugovječniji zaposlenik kina Europa.

Potom je na scenu stupila Diana Nenadić, predsjednica Hrvatskog društva filmskih kritičara i predsjednica Vijeća DHF-a, koja je uručila Zlatnog Oktavijana za životno djelo Željku Senečiću, za vrijedan i uspješan scenografski rad na brojnim filmskim ostvarenjima. 24. DHF je nakon toga službeno u filmski život krenuo s animiranim ostvarenjem “Život s Hermanom H. Rottom” (2015., Chintis Lundgren).

Zdenka Gold, Željko Luketić
Željko Luketić i Zdenka Gold / Foto: Jelena Pintarić

Zdenka Gold:

“Proteklih godinu dana vrijedno smo radili na svojevrsnom makeoveru ovog respektabilnog dugogodišnjeg festivala. Promijenili smo mnogo toga, primjerice lokacije na kojima se festival događa. Koristim odmah priliku zahvaliti kinima Europa i Tuškanac, koji su nas toplo ugostili i gdje se osjećamo kao kod kuće.

“Skratili smo trajanje festivala – DHF sad traje četiri dana. Projekcije su poslijepodnevne i večernje, a prijepodneva smo rezervirali za programe koji su namijenjeni filmskim profesionalcima: uz razna predstavljanja i okrugle stolove te edukativni program, koji je već u tijeku.”

Željko Senečić:

“Ja bih za ovu nagradu zahvalio kritičarima koji su mi je dodijelili jer neobično je da danas u Hrvatskoj ljudi koji su kompetentni dodjeljuju nagradu ljudima koji su – kompetentni. Tu nagradu nisam dobio ja.

“Tu nagradu dobili su filmovi koje sam napravio s Berkovićem (“Rondo”), Golikom (“Tko pjeva, zlo ne misli”), Mimicom (“Događaj”), Babajom (“Breza”) i Vrdoljakom (“Glembajevi”). Dio te nagrade pripada njima, a ostalo je bio slučaj.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.