PočetnaVijestiCres domaćin prve REFINERI radioničke sesije

Cres domaćin prve REFINERI radioničke sesije

-

Od 20. do 23. travnja na otoku Cresu, u Belom, održat će se prva od tri ovogodišnje radioničke sesije u sklopu Platforme za potporu i razvoj hibridnog AV stvaralaštva REFINERI.

Na radionici fokusiranoj na inspiraciju, radit će se na razvoju šest odabranih filmskih projekata u nastajanju: na projektu Sanje Gergorić (“ARTexpress”), Ane Jurčić i Marte Batinić (“Audible”), Marine Musulin (“Krešo”) i Kristijana Vučkovića (“Stabla su moji svemirski brodovi”) iz Hrvatske, Vere Marques (“I.D.W.A.”) iz Portugala te Nejre Hulusić i Sabrine Begović-Ćorić (“Under the Cover”) iz BiH.

Autori i autorice radit će s alžirsko-francuskom redateljicom Narimane Mari te hrvatskim redateljima Alešom Sukom, Željkom Sukovom i Igorom Bezinovićem.

“Krvavi grah”, dobitnik nagrade za najbolji dokumentarni film progresivnog danskog festivala CPH:DOX 2013., fantazmagoričan je pogled na burnu alžirsku društveno-političku povijest iz dječje perspektive.

“Veruda – film o Bojanu”, nedavni dobitnih Posebnog priznanja autoru do 35 godina na 11. ZagrebDoxu, priča je o 24-godišnjem Bojanu koji je 20 godina svog života proveo u pulskom kvartu Veruda, a preostale četiri po hrvatskim zatvorima.

Na trgu Pricrekva u Belom održat će se dvije besplatne filmske projekcije za javnost, od kojih će prva, “Krvavi grah” / “Bloody Beans” / “Loubia hamra” (2013) Narimane Mari, biti i hrvatska premijera, a druga, “Veruda – film o Bojanu” (2015) Igora Bezinovića, premijera u ovom dijelu Hrvatske.

“Krvavi grah” bit će prikazan u utorak 21. travnja u 20:30 sati a “Veruda – film o Bojanu” te još nekoliko kratkih dokumentaraca Igora Bezinovića, na istome mjestu i u isto vrijeme u srijedu, 22. travnja. Nakon oba filma s redateljima će se razgovarati u Q&A formi.

Platforma REFINERI pokrenuta je u Rijeci 2013., kao jednogodišnji edukacijski i konzultacijski ciklus u organizaciji riječke Udruge UKUS. Sastoji se od tri godišnje radioničke sesije (u travnju, srpnju i prosincu) za umjetnike s bazičnim fokusom na filmu, multimediji i likovnoj umjetnosti, koji kroz grupni i individualni rad razvijaju i konzultiraju svoje nove projekte.

Mentori – priznati međunarodni umjetnici i stručnjaci – s polaznicima dijele majstorska i inspirativna predavanja, studije slučaja, filmske projekcije i konzultacije jedan na jedan.

Za sesiju u srpnju od navedenih šest bit će odabrana četiri projekta koja će sudjelovati u radu međunarodne radionice za razvoj kreativnog dokumentarca Ex Oriente Film koju organizira Institut dokumentarnoga filma (IDF) iz Praga.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije