Početna Vijesti Cres domaćin prve REFINERI radioničke sesije

Cres domaćin prve REFINERI radioničke sesije

-

Od 20. do 23. travnja na otoku Cresu, u Belom, održat će se prva od tri ovogodišnje radioničke sesije u sklopu Platforme za potporu i razvoj hibridnog AV stvaralaštva REFINERI.

Na radionici fokusiranoj na inspiraciju, radit će se na razvoju šest odabranih filmskih projekata u nastajanju: na projektu Sanje Gergorić (“ARTexpress”), Ane Jurčić i Marte Batinić (“Audible”), Marine Musulin (“Krešo”) i Kristijana Vučkovića (“Stabla su moji svemirski brodovi”) iz Hrvatske, Vere Marques (“I.D.W.A.”) iz Portugala te Nejre Hulusić i Sabrine Begović-Ćorić (“Under the Cover”) iz BiH.

Autori i autorice radit će s alžirsko-francuskom redateljicom Narimane Mari te hrvatskim redateljima Alešom Sukom, Željkom Sukovom i Igorom Bezinovićem.

“Krvavi grah”, dobitnik nagrade za najbolji dokumentarni film progresivnog danskog festivala CPH:DOX 2013., fantazmagoričan je pogled na burnu alžirsku društveno-političku povijest iz dječje perspektive.

“Veruda – film o Bojanu”, nedavni dobitnih Posebnog priznanja autoru do 35 godina na 11. ZagrebDoxu, priča je o 24-godišnjem Bojanu koji je 20 godina svog života proveo u pulskom kvartu Veruda, a preostale četiri po hrvatskim zatvorima.

Na trgu Pricrekva u Belom održat će se dvije besplatne filmske projekcije za javnost, od kojih će prva, “Krvavi grah” / “Bloody Beans” / “Loubia hamra” (2013) Narimane Mari, biti i hrvatska premijera, a druga, “Veruda – film o Bojanu” (2015) Igora Bezinovića, premijera u ovom dijelu Hrvatske.

“Krvavi grah” bit će prikazan u utorak 21. travnja u 20:30 sati a “Veruda – film o Bojanu” te još nekoliko kratkih dokumentaraca Igora Bezinovića, na istome mjestu i u isto vrijeme u srijedu, 22. travnja. Nakon oba filma s redateljima će se razgovarati u Q&A formi.

Platforma REFINERI pokrenuta je u Rijeci 2013., kao jednogodišnji edukacijski i konzultacijski ciklus u organizaciji riječke Udruge UKUS. Sastoji se od tri godišnje radioničke sesije (u travnju, srpnju i prosincu) za umjetnike s bazičnim fokusom na filmu, multimediji i likovnoj umjetnosti, koji kroz grupni i individualni rad razvijaju i konzultiraju svoje nove projekte.

Mentori – priznati međunarodni umjetnici i stručnjaci – s polaznicima dijele majstorska i inspirativna predavanja, studije slučaja, filmske projekcije i konzultacije jedan na jedan.

Za sesiju u srpnju od navedenih šest bit će odabrana četiri projekta koja će sudjelovati u radu međunarodne radionice za razvoj kreativnog dokumentarca Ex Oriente Film koju organizira Institut dokumentarnoga filma (IDF) iz Praga.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Once the Dust Settles” – Selfie na poprištu katastrofe

Johna Appela kroz film "Once the Dust Settles" vode empatija i dobrodušnost, uz razumijevanje nemoći da se promijeni ono što se dogodilo.

Otvorene prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”

Otvorene su prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”.

Al Jazeera Balkans: Drugi nastavci filmova “Generacija ’68” i “Nedjelja 13.” te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana

Ovotjedni program AJB-a donosi druge nastavke filmova "Generacija '68" i "Nedjelja 13." te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana.

Top 10: Najbolji dokumentarni filmovi 2020. godine

Marko Stojiljković donosi svoju listu najboljih dokumentarnih filmova 2020. godine.

Preminuo Michael Apted, redatelj serijala “Up”

Poznati britanski dokumentarist Michael Apted, najpoznatiji po kultnom serijalu "Up", preminuo je u četvrtak u svom losanđeleškom domu.

Otvorene prijave za 68. Martovski festival

Otvorene su prijave za 68. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma - Martovski festival.

“I Walk” – Odsebljeno putovanje u srce tame

Jørgen Leth u novom filmu "I Walk" / "Jeg går" (2019) dočarava neveselu stranu svoga psihofizičkoga stanja posljednjih desetak godina.

Al Jazeera Balkans: “Generacija ’68” i “Bugarski san”

Na programu AJB-a ovog će se tjedna između ostalih prikazati i dokumentarci "Generacija '68" Nenada Puhovskog "Bugarski san" Srđana Šarenca.

“Family Romance, LLC” – Samozavaravanje, plaćeno i neplaćeno

U dosadašnjim osvrtima "Family Romance, LLC" ocijenjen je u rasponu od "slabiji Herzogov film" do "jedan od najintrigantnijih u autorovu opusu".

Pomoć za Kino klub Sisak

Razorni potresi koji su ovih dana pogodili Sisak i Sisačko-moslavačku županiju uništili su i Kino klub Sisak, ali i domove kinoklubaša, njihovih prijatelja i obitelji.