PočetnaVijestiCres domaćin prve REFINERI radioničke sesije

Cres domaćin prve REFINERI radioničke sesije

-

Od 20. do 23. travnja na otoku Cresu, u Belom, održat će se prva od tri ovogodišnje radioničke sesije u sklopu Platforme za potporu i razvoj hibridnog AV stvaralaštva REFINERI.

Na radionici fokusiranoj na inspiraciju, radit će se na razvoju šest odabranih filmskih projekata u nastajanju: na projektu Sanje Gergorić (“ARTexpress”), Ane Jurčić i Marte Batinić (“Audible”), Marine Musulin (“Krešo”) i Kristijana Vučkovića (“Stabla su moji svemirski brodovi”) iz Hrvatske, Vere Marques (“I.D.W.A.”) iz Portugala te Nejre Hulusić i Sabrine Begović-Ćorić (“Under the Cover”) iz BiH.

Autori i autorice radit će s alžirsko-francuskom redateljicom Narimane Mari te hrvatskim redateljima Alešom Sukom, Željkom Sukovom i Igorom Bezinovićem.

“Krvavi grah”, dobitnik nagrade za najbolji dokumentarni film progresivnog danskog festivala CPH:DOX 2013., fantazmagoričan je pogled na burnu alžirsku društveno-političku povijest iz dječje perspektive.

“Veruda – film o Bojanu”, nedavni dobitnih Posebnog priznanja autoru do 35 godina na 11. ZagrebDoxu, priča je o 24-godišnjem Bojanu koji je 20 godina svog života proveo u pulskom kvartu Veruda, a preostale četiri po hrvatskim zatvorima.

Na trgu Pricrekva u Belom održat će se dvije besplatne filmske projekcije za javnost, od kojih će prva, “Krvavi grah” / “Bloody Beans” / “Loubia hamra” (2013) Narimane Mari, biti i hrvatska premijera, a druga, “Veruda – film o Bojanu” (2015) Igora Bezinovića, premijera u ovom dijelu Hrvatske.

“Krvavi grah” bit će prikazan u utorak 21. travnja u 20:30 sati a “Veruda – film o Bojanu” te još nekoliko kratkih dokumentaraca Igora Bezinovića, na istome mjestu i u isto vrijeme u srijedu, 22. travnja. Nakon oba filma s redateljima će se razgovarati u Q&A formi.

Platforma REFINERI pokrenuta je u Rijeci 2013., kao jednogodišnji edukacijski i konzultacijski ciklus u organizaciji riječke Udruge UKUS. Sastoji se od tri godišnje radioničke sesije (u travnju, srpnju i prosincu) za umjetnike s bazičnim fokusom na filmu, multimediji i likovnoj umjetnosti, koji kroz grupni i individualni rad razvijaju i konzultiraju svoje nove projekte.

Mentori – priznati međunarodni umjetnici i stručnjaci – s polaznicima dijele majstorska i inspirativna predavanja, studije slučaja, filmske projekcije i konzultacije jedan na jedan.

Za sesiju u srpnju od navedenih šest bit će odabrana četiri projekta koja će sudjelovati u radu međunarodne radionice za razvoj kreativnog dokumentarca Ex Oriente Film koju organizira Institut dokumentarnoga filma (IDF) iz Praga.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Still: A Michael J. Fox Movie” – U filmskom pokretu

Oskarovac Davis Guggenheim na tržište je izbacio svoj novi dokumentarac, "Still: A Michael J. Fox Movie" (2023).

16. Gledalište Kinokluba Zagrebu u Kinoteci

Od 31 svibnja do 2. lipnja u zagrebačkom Kinu Kinoteka održat će se 16. Gledalište Kinokluba Zagreb.

“Zalagaonica” Łukasza Kowalskog u hrvatskim kinima

U hrvatska kina stiže dokumentarni film "Zalagaonica" (2022) poljskog redatejla Łukasza Kowalskog.

“12:08 Istočno od Bukurešta” u Klubu Pulske filmske tvornice

U Klubu Pulske filmske tvornice danas će biti prikazan dokumentarni film "12:08 Istočno od Bukurešta" (2008) Corneliua Porumboiua.

16. Beldocs: Filmske topologije

Osobitost netom završenog, 16. Beldocsa (Beograd, 10. - 17.5.), možda je upravo inzistiranje na zasebnom srpskom natjecateljskom programu.

16. Subversive Film Festival: “Knit’s Island” – Koliko je ‘stvarna’ virtualna stvarnost

"Knit’s Island" (2023) pored primarne teme granice između stvarnosti i VR-a, istražuje vrlo aktualne teme izolacije i otuđenosti društva.

“Oeconomia” i drugi nastavak “Putinovih svjedoka” na Al Jazeeri Balkans

Na programu Al Jazeere Balkans ovog će se tjedna prikazati prvi dio filma "Oeconomia", odnosno drugi "Putinovih svjedoka".

“Sakupljači bilja” Jumane Manne najbolji dokumentarac 16. Subversive Film Festivala

Dokumentarni film "Sakupljači bilja" (2022) redateljice Jumane Manne proglašen je najboljim dokumentarcem 16. Subversive Film Festivala.

Grand Prix 32. Dana hrvatskog filma dokumentarcu “Horror Vacui” Borisa Poljaka

Grand Prix 32. Dana hrvatskog filma pripao je dokumentarcu "Horror Vacui" (Hrvatski filmski savez, 2023.) Borisa Poljaka.

32. Dani hrvatskog filma: “Punim plućima” – Bez slatkorječivosti

Studentski dokumentarac Leile Elhoweris "Punim plućima" nadilazi "vježbovnost", govori o svekolikosti i budi pozitivne, konstruktivne porive.