PočetnaNajave24. DHF donosi retrospektivu filmova Nikše Fulgosija

24. DHF donosi retrospektivu filmova Nikše Fulgosija

|

Naslovna fotografija: Nikša Fulgosi

Popratni program 24. Dana hrvatskog filma donosi i filmofilsku poslasticu Edukativne efemerije: Retrospektiva Nikše Fulgosija. Program uključuje kratkometražne filmove redatelja Nikše Fulgosija koji je među profesionalnim filmašima bio iznimno cijenjen, a u široj je javnosti bio (i ostao) relativno nepoznat.

Riječ je o šest kratkometražnih, uglavnom dokumentarnih ostvarenja nastalih od 1958. do 1963. godine, a u nekima od njih pojavljuju se poznate osobe iz filmskog i televizijskog svijeta prošlog stoljeća kao što su Ivo Škrabalo, Antun Vrdoljak, Sanda Langerholz, Etta Bortolazzi i Bora Todorović.

Nikša Fulgosi, filmski i TV redatelj i scenarist, rođen je 25. ožujka 1919. u Splitu, a preminuo je u Zagrebu 30. rujna 1996. godine. Studirao je pravo, radio kao novinar, publicist i scenarist stripova. Od 1951. radi kao autor namjenskih i dokumentarnih, najčešće obrazovnih filmova.

Prema vlastitu scenariju režirao je tridesetak dokumentarnih, edukativnih naslova, među kojima se ističe serija filmova o zaštiti u prometu. Među filmofilima danas je najpoznatiji po polemičko-dokumentarnim feljtonima i bunkeriranoj seriji o seksualnom odgoju, “Ljubavni jadi Pepeka Gumbasa i Marijete Buble” (1978).

Njegov-put-u-život-2
Foto: Kadar iz filma “Njegov put u život”

U filmskim i televizijskim krugovima Fulgosi je bio poznat kao osobenjak, markantni i načitani Splićanin koji je s lakoćom skidao zagrebački naglasak, te čovjek britkog i specifičnog humora koji je na jednostavan način govorio o škakljivim pitanjima spolnosti. Njegovi komentari odisali su erudicijom i elokvencijom, a epizode “Ljubavnih jada” redovito je završavao riječima: “Nije potrebito da svim mislimo isto. Jer stara je riječ – kad svi misle isto, onda obično nitko ne misli ništa”.

Jedini dugometražni igrani film koji je režirao, “Mala Jole” (1955), ostao je nedovršen zbog intervencije tadašnjeg vodstva Jadran filma, a u međuvremenu je postao i svojevrsni mit domaćeg postratnog filma u kojemu je upravo žena, tada mlada Ksenija Urličić, vodila priču u dominantnom muškom okruženju.

Temi emancipacije žena Fulgosi se okrenuo i u svojem igrano-dokumentarnom filmu “Žena i izbor zanimanja” (1960), koji će publika moći vidjeti na DHF-u. Igrani dio filma – u kojem se pojavljuju glumci Sanda Langerholz, Etta Bortolazzi i Bora Todorović – prikazuje sukob između djeda, koji izlaže zaostala shvaćanja o stručnom školovanju i zapošljavanju žena, te mlađih likova koji se zalažu se za društvenu i ekonomsku emancipaciju žena.

U dokumentarnom dijelu filma prikazuju se i brojna zanimanja koja mogu obavljati žene te mogućnosti koje ženama daje društveno-tehnološki napredak. Izborom zanimanja Fulgosi se pozabavio i u jednom od svojih ranijih filmova. “Njegov put u život” iz 1958. godine, u kojem naslovnu ulogu tumači Antun Vrdoljak. Priča je to o dječaku koji nije uspio kao kovač jer se podsvjesno bojao konja, a nakon promjene zanimanja počeo je uspješno raditi.

Opasne-igre
Foto: Kadar iz filma “Opasne igre”

Tri filma dat će presjek Fulgosijevih edukativnih radova na temu prometa. U filmu “Opasne igre” (1963) bavi se crnim statistikama o broju djece stradale u prometu u Srbiji, a u “Čuvaj se čašice” (1963) slučajem vozača koji je stradao od relativno male količine alkohola u prometnoj nesreći.

“Put nije samo vaš” (1963) u kojem se, između ostalih pojavljuje i naš znameniti povjesničar filma, redatelj i scenarist Ivo Škrabalo,ukazuje na nesavjesno ponašanje seljaka koji voze nepažljivo, a nekad i u pijanom stanju.

Retrospektivu zaključuje namjenski film “Dva slova – ceo svet” (1961), prikaz rada i proizvoda Zavoda za izradu radio i rendgen aparata, nastao po narudžbi tvrtke RR Niš.

U suradnji s Danima hrvatskog filma, HRT 3 u subotu, 18. travnja u 21:35 u emisiji Posebni dodaci, prikazuje Fulgosijev dokumentarni film “100 ljepotica na dan” iz 1971. godine, a samog autora predstavit će i dokumentarnim filmom redatelja Danka Volarića, “Tko je taj Nikša Fulgosi?”.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.

Fotopokret i kinostazis Abbasa Kiarostamija

U drugom tekstu esejističkog serijala "Mineur/majeur" bavimo se manje poznatim filmovima iranskog redatelja Abbasa Kiarostamija.

“The History of Time Travel” – Pseudodokumentarac u slobodnoj formi

"The History of Time Travel" Rickyja Kennedyja iz 2014. godine u narativ uvodi fiktivno znanstveno otkriće, točnije motiv vremenskog stroja.

U srijedu u Bjelovaru počinje nova sezona Filmodroma

Već sedmu godinu sastavni dio Bjelovarskog kulturnog ljeta je program "Filmodrom ljetno kino" Udruge DOKUart.

Riječka premijera “Galeba” u Ljetnom Art-kinu

U Ljetnom Art-kinu 3. srpnja održat će se riječka premijera dokumentarnog filma "Galeb" (Greta Creative Network, 2024.) Davida Lušičića.

Parakartografija Luca Moulleta

U ovom esejističkom serijalu "Mineur/majeur" zavirujemo u opskurne - najčešće kratkometražne i srednjemetražne – ćoškove opusa kanonizovanih reditelja.