Početna Najave 24. DHF donosi retrospektivu filmova Nikše Fulgosija

24. DHF donosi retrospektivu filmova Nikše Fulgosija

-

Naslovna fotografija: Nikša Fulgosi

Popratni program 24. Dana hrvatskog filma donosi i filmofilsku poslasticu Edukativne efemerije: Retrospektiva Nikše Fulgosija. Program uključuje kratkometražne filmove redatelja Nikše Fulgosija koji je među profesionalnim filmašima bio iznimno cijenjen, a u široj je javnosti bio (i ostao) relativno nepoznat.

Riječ je o šest kratkometražnih, uglavnom dokumentarnih ostvarenja nastalih od 1958. do 1963. godine, a u nekima od njih pojavljuju se poznate osobe iz filmskog i televizijskog svijeta prošlog stoljeća kao što su Ivo Škrabalo, Antun Vrdoljak, Sanda Langerholz, Etta Bortolazzi i Bora Todorović.

Nikša Fulgosi, filmski i TV redatelj i scenarist, rođen je 25. ožujka 1919. u Splitu, a preminuo je u Zagrebu 30. rujna 1996. godine. Studirao je pravo, radio kao novinar, publicist i scenarist stripova. Od 1951. radi kao autor namjenskih i dokumentarnih, najčešće obrazovnih filmova.

Prema vlastitu scenariju režirao je tridesetak dokumentarnih, edukativnih naslova, među kojima se ističe serija filmova o zaštiti u prometu. Među filmofilima danas je najpoznatiji po polemičko-dokumentarnim feljtonima i bunkeriranoj seriji o seksualnom odgoju, “Ljubavni jadi Pepeka Gumbasa i Marijete Buble” (1978).

Njegov-put-u-život-2
Foto: Kadar iz filma “Njegov put u život”

U filmskim i televizijskim krugovima Fulgosi je bio poznat kao osobenjak, markantni i načitani Splićanin koji je s lakoćom skidao zagrebački naglasak, te čovjek britkog i specifičnog humora koji je na jednostavan način govorio o škakljivim pitanjima spolnosti. Njegovi komentari odisali su erudicijom i elokvencijom, a epizode “Ljubavnih jada” redovito je završavao riječima: “Nije potrebito da svim mislimo isto. Jer stara je riječ – kad svi misle isto, onda obično nitko ne misli ništa”.

Jedini dugometražni igrani film koji je režirao, “Mala Jole” (1955), ostao je nedovršen zbog intervencije tadašnjeg vodstva Jadran filma, a u međuvremenu je postao i svojevrsni mit domaćeg postratnog filma u kojemu je upravo žena, tada mlada Ksenija Urličić, vodila priču u dominantnom muškom okruženju.

Temi emancipacije žena Fulgosi se okrenuo i u svojem igrano-dokumentarnom filmu “Žena i izbor zanimanja” (1960), koji će publika moći vidjeti na DHF-u. Igrani dio filma – u kojem se pojavljuju glumci Sanda Langerholz, Etta Bortolazzi i Bora Todorović – prikazuje sukob između djeda, koji izlaže zaostala shvaćanja o stručnom školovanju i zapošljavanju žena, te mlađih likova koji se zalažu se za društvenu i ekonomsku emancipaciju žena.

U dokumentarnom dijelu filma prikazuju se i brojna zanimanja koja mogu obavljati žene te mogućnosti koje ženama daje društveno-tehnološki napredak. Izborom zanimanja Fulgosi se pozabavio i u jednom od svojih ranijih filmova. “Njegov put u život” iz 1958. godine, u kojem naslovnu ulogu tumači Antun Vrdoljak. Priča je to o dječaku koji nije uspio kao kovač jer se podsvjesno bojao konja, a nakon promjene zanimanja počeo je uspješno raditi.

Opasne-igre
Foto: Kadar iz filma “Opasne igre”

Tri filma dat će presjek Fulgosijevih edukativnih radova na temu prometa. U filmu “Opasne igre” (1963) bavi se crnim statistikama o broju djece stradale u prometu u Srbiji, a u “Čuvaj se čašice” (1963) slučajem vozača koji je stradao od relativno male količine alkohola u prometnoj nesreći.

“Put nije samo vaš” (1963) u kojem se, između ostalih pojavljuje i naš znameniti povjesničar filma, redatelj i scenarist Ivo Škrabalo,ukazuje na nesavjesno ponašanje seljaka koji voze nepažljivo, a nekad i u pijanom stanju.

Retrospektivu zaključuje namjenski film “Dva slova – ceo svet” (1961), prikaz rada i proizvoda Zavoda za izradu radio i rendgen aparata, nastao po narudžbi tvrtke RR Niš.

U suradnji s Danima hrvatskog filma, HRT 3 u subotu, 18. travnja u 21:35 u emisiji Posebni dodaci, prikazuje Fulgosijev dokumentarni film “100 ljepotica na dan” iz 1971. godine, a samog autora predstavit će i dokumentarnim filmom redatelja Danka Volarića, “Tko je taj Nikša Fulgosi?”.

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“I’ll Be Gone in the Dark” – Izađi na svjetlo

Mini-serijal "I'll Be Gone in the Dark" (koredatelji Myles Kane, Josh Koury i Elizabeth Wolff; 2020.) jedno je od najboljih TV-iskustava 2020. godine.

Tomislav Radić – Zaboravljeni dokumentarist (X)

Posljednji tekst prve sezone serijala tekstova "Rastrimo zastrto", u kojem se prisjećamo zaboravljenih dokumentaraca Tomislava Radića.

Objavljen program 21. Mediteran Film Festivala

Ovogodišnji, 21. Mediteran Film Festival koji se od 19. do 22. kolovoza tradicionalno trebao održati u Širokom Brijegu, prebačen...

Nastavlja se program 15. SKORO DOKUarta

Predstojećeg vikenda (subota i nedjelja, 8. i 9. kolovoza od 21 sat) u Bjelovaru se nastavlja program 15. SKORO DOKUarta.

Hrvoslava Brkušić: “Nepredviđene situacije mjesta su kreativnih mogućnosti u montaži”

Montažerka Hrvoslava Brkušić zatvara premijernu sezonu "Pogleda iza objektiva", serije intervjua na portalu Dokumentarni.net.

66. TV BAFTA-e: “Leaving Neverland” najbolji doku-serijal, Arthur Cary naj-redatelj

U Londonu su sinoć dodijeljene 66. po redu TV BAFTA-e za najbolja britanska televizijska ostvarenja u 2019. godini.

Pula počinje potkraj kolovoza, Motovun na turneji

Pokreću se koronavirusom odgođena najnovija izdanja Pulskog filmskog festivala, odnosno Motovun Film Festivala.

“Što je film? (ep. 13): Faktografski ili dokumentarni film” – Vrijeme i istina

U posljednjim ovosezonskim "Prozorima" naglasak je stavljen na epizodu serijala "Što je film?" (1987) voditelja Ante Peterlića.

Poznat program natjecateljskog dijela 14. DORF-a

Poznat je program regionalnog, natjecateljskog dijela programa 14. Festivala dokumentarnog rock filma DORF.

Tomislav Radić – Zaboravljeni dokumentarist (IX)

U devetom nastavku "Rastrimo zastrto" Tomislav Radić otkriva detalje oko snimanja filmova "Jama" (1971) i "Izravni prijenos" (1971).