PočetnaNajave24. DHF donosi retrospektivu filmova Nikše Fulgosija

24. DHF donosi retrospektivu filmova Nikše Fulgosija

-

Naslovna fotografija: Nikša Fulgosi

Popratni program 24. Dana hrvatskog filma donosi i filmofilsku poslasticu Edukativne efemerije: Retrospektiva Nikše Fulgosija. Program uključuje kratkometražne filmove redatelja Nikše Fulgosija koji je među profesionalnim filmašima bio iznimno cijenjen, a u široj je javnosti bio (i ostao) relativno nepoznat.

Riječ je o šest kratkometražnih, uglavnom dokumentarnih ostvarenja nastalih od 1958. do 1963. godine, a u nekima od njih pojavljuju se poznate osobe iz filmskog i televizijskog svijeta prošlog stoljeća kao što su Ivo Škrabalo, Antun Vrdoljak, Sanda Langerholz, Etta Bortolazzi i Bora Todorović.

Nikša Fulgosi, filmski i TV redatelj i scenarist, rođen je 25. ožujka 1919. u Splitu, a preminuo je u Zagrebu 30. rujna 1996. godine. Studirao je pravo, radio kao novinar, publicist i scenarist stripova. Od 1951. radi kao autor namjenskih i dokumentarnih, najčešće obrazovnih filmova.

Prema vlastitu scenariju režirao je tridesetak dokumentarnih, edukativnih naslova, među kojima se ističe serija filmova o zaštiti u prometu. Među filmofilima danas je najpoznatiji po polemičko-dokumentarnim feljtonima i bunkeriranoj seriji o seksualnom odgoju, “Ljubavni jadi Pepeka Gumbasa i Marijete Buble” (1978).

Njegov-put-u-život-2
Foto: Kadar iz filma “Njegov put u život”

U filmskim i televizijskim krugovima Fulgosi je bio poznat kao osobenjak, markantni i načitani Splićanin koji je s lakoćom skidao zagrebački naglasak, te čovjek britkog i specifičnog humora koji je na jednostavan način govorio o škakljivim pitanjima spolnosti. Njegovi komentari odisali su erudicijom i elokvencijom, a epizode “Ljubavnih jada” redovito je završavao riječima: “Nije potrebito da svim mislimo isto. Jer stara je riječ – kad svi misle isto, onda obično nitko ne misli ništa”.

Jedini dugometražni igrani film koji je režirao, “Mala Jole” (1955), ostao je nedovršen zbog intervencije tadašnjeg vodstva Jadran filma, a u međuvremenu je postao i svojevrsni mit domaćeg postratnog filma u kojemu je upravo žena, tada mlada Ksenija Urličić, vodila priču u dominantnom muškom okruženju.

Temi emancipacije žena Fulgosi se okrenuo i u svojem igrano-dokumentarnom filmu “Žena i izbor zanimanja” (1960), koji će publika moći vidjeti na DHF-u. Igrani dio filma – u kojem se pojavljuju glumci Sanda Langerholz, Etta Bortolazzi i Bora Todorović – prikazuje sukob između djeda, koji izlaže zaostala shvaćanja o stručnom školovanju i zapošljavanju žena, te mlađih likova koji se zalažu se za društvenu i ekonomsku emancipaciju žena.

U dokumentarnom dijelu filma prikazuju se i brojna zanimanja koja mogu obavljati žene te mogućnosti koje ženama daje društveno-tehnološki napredak. Izborom zanimanja Fulgosi se pozabavio i u jednom od svojih ranijih filmova. “Njegov put u život” iz 1958. godine, u kojem naslovnu ulogu tumači Antun Vrdoljak. Priča je to o dječaku koji nije uspio kao kovač jer se podsvjesno bojao konja, a nakon promjene zanimanja počeo je uspješno raditi.

Opasne-igre
Foto: Kadar iz filma “Opasne igre”

Tri filma dat će presjek Fulgosijevih edukativnih radova na temu prometa. U filmu “Opasne igre” (1963) bavi se crnim statistikama o broju djece stradale u prometu u Srbiji, a u “Čuvaj se čašice” (1963) slučajem vozača koji je stradao od relativno male količine alkohola u prometnoj nesreći.

“Put nije samo vaš” (1963) u kojem se, između ostalih pojavljuje i naš znameniti povjesničar filma, redatelj i scenarist Ivo Škrabalo,ukazuje na nesavjesno ponašanje seljaka koji voze nepažljivo, a nekad i u pijanom stanju.

Retrospektivu zaključuje namjenski film “Dva slova – ceo svet” (1961), prikaz rada i proizvoda Zavoda za izradu radio i rendgen aparata, nastao po narudžbi tvrtke RR Niš.

U suradnji s Danima hrvatskog filma, HRT 3 u subotu, 18. travnja u 21:35 u emisiji Posebni dodaci, prikazuje Fulgosijev dokumentarni film “100 ljepotica na dan” iz 1971. godine, a samog autora predstavit će i dokumentarnim filmom redatelja Danka Volarića, “Tko je taj Nikša Fulgosi?”.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Sjeveroistočni vjetrovi” – Staljin, još uvijek među Gruzijcima

"Sjeveroistočni vjetrovi" su film istančana ritma, smjene kadrova koja jednako zadržava pozornost na detaljima, kao što ih kontekstualizira.

[VIDEO] Domenico Centrone: “Moramo ‘vratiti’ film mjestu na kojem je snimljen”

Od 19. do 23. veljače u Zagrebu se održavala napredna radionica snimanja za mlade, koju je vodio talijanski edukator Domenico Centrone.

“Dolazak proljeća u Buču” i “Sarajevo Safari” na programu Al Jazeere Balkans

Na ovotjedni program Al Jazeere Balkans stižu dokumentarni filmovi "Dolazak proljeća u Buču" i "Sarajevo Safari".

“Beyond Utopia” – Vibrantno svjedočanstvo

"Beyond Utopia" uvjerljivo i potresno iznosi upečatljive sudbine, pripovijesti i prisjećanja nekolicine izbjeglih Sjevernokorejaca.

[VIDEO] Nikoloz Bežanišvili: “Staljin nije popularan u Gruziji jer naša zemlja ide prema EU i NATO-u”

Gruzijski redatelj Nikoloz Bežanišvili za naš portal govori o svom filmu "Sjeveroistični vjetrovi" (2022).

Ivan Efendić: “Moj glavni protagonist Mate Lasić ima potpuno drugačiji pristup umjetnosti i životu”

Debitantski redatelj Ivan Efendić za Dokumentarni.net govori o svom dokumentarcu "Mate" (Samostalna produkcija, 2023.).

Otvorene prijave za KKZ-ovu radionicu “U dijalogu sa Agnès”

Otvorene su prijave za naprednu KKZ-ovu filmsku radionicu "U dijalogu sa Agnès" voditeljice Ive Gavrilović.

Otvorene prijave za 11. STIFF

STIFF – Međunarodni studentski filmski festival poziva autore da prijave svoje filmove na jedanaesto izdanje festivala.

Hrvatska koprodukcija u industrijskom dijelu 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu

Hrvatska koprodukcija "Sakupljač snova" ušla je u industrijski dio 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu.

U KIC-u ciklus filmova posvećen Martinu Semenčiću

U zagrebačkom Kulturno informativnom centru (KIC) bit će prikazan kratki ciklus "Sjećanje na Martina Semenčića".