PočetnaVijestiPrekosutra premijera dokumentarca o Mani Gotovac

Prekosutra premijera dokumentarca o Mani Gotovac

-

U petak, 20. ožujka, u riječkom Art-kinu Croatia održat će se premijera dokumentarnog filma o Mani Gotovac, “Ona, teatar” (2015) redateljice Marine Banićević. Uz samu autoricu i glavnu protagonisticu, premijeri će prisustvovati producent Saša Stanić, Robert Plemić (glumac iz predstava “Pričaj mi o Gorkome” i “Ocean more”) Judita Franković (glumica iz predstave “Pričaj mi o Gorkome”) te Velimir Visković (urednik knjiga od Mani Gotovac).

Produkciju dokumentarca “Ona, teatar” potpisuje Saša Stanić (Udruga Facultas), montažu Liza Žufić, zvuk Damir Bišćan, dok iza glazbe stoje Ivor Sikimić i Neven Martinčić.

Dokumentarni film o Mani Gotovac nudi pogled u profesionalni i privatni život naše najpoznatije teatrologinje i prve intendantice u povijesti hrvatskoga teatra. Film donosi mozaik razgovora s osobama iz domaćeg kulturnog i javnog života, arhivsku građu iz teatara u kojima je Mani Gotovac radila (Teatar &TD, HNK Split i HNK Ivana pl. Zajca Rijeka), prizore iz predstave “Pričaj mi o Gorkome” na različitim lokalitetima te iz predstave “Nekoliko zamišljenih prizora prema romanu Alessandra Baricca Ocean more”.

Poticaj za rad na filmu nastao je zbog nepostojanja organiziranog audiovizualnog zapisa o životu i radu Mani Gotovac. Riječ je o osobi koja u posljednjih nekoliko godina uživa veliku popularnost kod publike, prvenstveno zahvaljujući svojim autobiografskim knjigama “Fališ mi: zima/proljeće” (2010), “Fališ mi: jesen/ljeto” (2011) i “Ma koji život, ma koji teatar” (2014), ali koja je i prije literarne popularnosti privlačila pozornost javnosti svojim, prema sudu mnogih, kontroverznim odlukama dok je bila na čelu nacionalnih teatara u Splitu i Rijeci.

Stoga, sugovornici kroz razgovore koji su vođeni u Rijeci, Zagrebu, Splitu i Dubrovniku, s gledateljima dijele kakva su iskustva imali s njom u okvirima profesionalne suradnje, ali i privatnog poznanstva. Tematski fokus intervjua bazira se na godine njezina upravljanja nacionalnim teatrima, pripremu rukopisa autobiografskih knjiga, kao i na pripremu kazališnih uprizorenja knjiga “Fališ mi” te Bariccovova romana “Ocean more”.

Osim razgovora, film nudi i panoramu gradova u kojima su se odvijala snimanja. Svaki od tih gradova ostavio je značajnog traga u njezinoj biografiji, ali također je i ona svaki od tih gradova obilježila nekim segmentom svoga djelovanja.

Veliki dio priče o boravku Mani Gotovac u Rijeci odnosi se na njezinu popularizaciju kazališta dok je bila intendantica HNK Ivana pl. Zajca Rijeka te na angažman oko pokretanja Riječkih ljetnih noći, neprijeporno važnog dijela današnje kulturne slike grada.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije