PočetnaVijestiPrekosutra premijera dokumentarca o Mani Gotovac

Prekosutra premijera dokumentarca o Mani Gotovac

|

U petak, 20. ožujka, u riječkom Art-kinu Croatia održat će se premijera dokumentarnog filma o Mani Gotovac, “Ona, teatar” (2015) redateljice Marine Banićević. Uz samu autoricu i glavnu protagonisticu, premijeri će prisustvovati producent Saša Stanić, Robert Plemić (glumac iz predstava “Pričaj mi o Gorkome” i “Ocean more”) Judita Franković (glumica iz predstave “Pričaj mi o Gorkome”) te Velimir Visković (urednik knjiga od Mani Gotovac).

Produkciju dokumentarca “Ona, teatar” potpisuje Saša Stanić (Udruga Facultas), montažu Liza Žufić, zvuk Damir Bišćan, dok iza glazbe stoje Ivor Sikimić i Neven Martinčić.

Dokumentarni film o Mani Gotovac nudi pogled u profesionalni i privatni život naše najpoznatije teatrologinje i prve intendantice u povijesti hrvatskoga teatra. Film donosi mozaik razgovora s osobama iz domaćeg kulturnog i javnog života, arhivsku građu iz teatara u kojima je Mani Gotovac radila (Teatar &TD, HNK Split i HNK Ivana pl. Zajca Rijeka), prizore iz predstave “Pričaj mi o Gorkome” na različitim lokalitetima te iz predstave “Nekoliko zamišljenih prizora prema romanu Alessandra Baricca Ocean more”.

Poticaj za rad na filmu nastao je zbog nepostojanja organiziranog audiovizualnog zapisa o životu i radu Mani Gotovac. Riječ je o osobi koja u posljednjih nekoliko godina uživa veliku popularnost kod publike, prvenstveno zahvaljujući svojim autobiografskim knjigama “Fališ mi: zima/proljeće” (2010), “Fališ mi: jesen/ljeto” (2011) i “Ma koji život, ma koji teatar” (2014), ali koja je i prije literarne popularnosti privlačila pozornost javnosti svojim, prema sudu mnogih, kontroverznim odlukama dok je bila na čelu nacionalnih teatara u Splitu i Rijeci.

Stoga, sugovornici kroz razgovore koji su vođeni u Rijeci, Zagrebu, Splitu i Dubrovniku, s gledateljima dijele kakva su iskustva imali s njom u okvirima profesionalne suradnje, ali i privatnog poznanstva. Tematski fokus intervjua bazira se na godine njezina upravljanja nacionalnim teatrima, pripremu rukopisa autobiografskih knjiga, kao i na pripremu kazališnih uprizorenja knjiga “Fališ mi” te Bariccovova romana “Ocean more”.

Osim razgovora, film nudi i panoramu gradova u kojima su se odvijala snimanja. Svaki od tih gradova ostavio je značajnog traga u njezinoj biografiji, ali također je i ona svaki od tih gradova obilježila nekim segmentom svoga djelovanja.

Veliki dio priče o boravku Mani Gotovac u Rijeci odnosi se na njezinu popularizaciju kazališta dok je bila intendantica HNK Ivana pl. Zajca Rijeka te na angažman oko pokretanja Riječkih ljetnih noći, neprijeporno važnog dijela današnje kulturne slike grada.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Kino na pruzi

Objavljujemo tekst nastao povodom programa "Kino na pruzi", koji je Dina Pokrajac selektirala za projekt "Kino Trešnja".

Dvije Zlatne Arene za “Našu djecu” Silvestra Kolbasa

"Naša djeca" (Factum, 2024.) Silvestra Kolbasa osvojila su dvije Zlatne Arene na netom završenom, 71. Pulskom filmskom festivalu.

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.