PočetnaVijestiĐuro Gavran i "Veliki dan" u bjelovarskom zatvoru

Đuro Gavran i “Veliki dan” u bjelovarskom zatvoru

|

Naslovna fotografija: Kadar iz dokumentarnog filma “Veliki dan”

Pod motom “Kultura nije elitistička i potreba je svih ljudi” te povodom desetogodišnjice osnivanja festivala DOKUart, istoimena udruga od sutra, 11. ožujka, kreće u realizaciju specijalnih projekcija dokumentarnih filmova u bjelovarskim alternativnim prostorima.

Projekcije su to koje će na deset različitih lokacija biti upriličene za pojedince koji sami nisu u mogućnosti pohoditi kino. Okružni zatvor u Bjelovaru sutra će ugostiti “Veliki dan” (2012) Bjelovarčanina Đure Gavrana i krakometražni “Wagah” (2009., Supriyo Sen i Najaf Bilgrami) iz Indije koji prati svakodnevno ritualno zatvaranje jedine granice između Indije i Pakistana. “Wagah” je uz nagradu na Berlinaleu osvojio i DOKUartovu Nagradu publike prije šest godina.

Sljedeće projekcije zakazane su u Domu umirovljenika, Klubu liječenih alkoholičara, 5. O.Š. za djecu s posebnim potrebama, na selu i ostalim nekonvencionalnim mjestima, a između ostalog će poslužiti za uvod u 10. DOKUart koji će se u Bjelovaru održati od 4. do 10. listopada 2015. godine.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.