PočetnaRecenzije11. ZagrebDox: "Vrijeme za čaj" - Život i smrt uz šalice toplog...

11. ZagrebDox: “Vrijeme za čaj” – Život i smrt uz šalice toplog napitka

-

Starost. Reuma, umjetni zubi, sjedenje u liječničkoj čekaonici i pelene za odrasle. Ali hej, to ne znači da u taj svemir ne mogu stati twerking i emo-rock!

“Tijekom naših života, bilo je previše evolucije”, fantastično poentira jedna od dama, glavna protagonistica “Vremena za čaj” / “Tea Time” / “La once” (2014), impresivnog malog dokumentarca koji kroz nekoliko godina prati šest starih prijateljica i njihove redovne mjesečne čajanke. One se bez iznimke održavaju već šezdeset godina. Da, š-e-z-d-e-s-e-t.

Nazovite to beskrajnim trač partijama ili “Seksom i gradom” za umirovljenike, ali rezultat je iznenađujuće intrigantan.

Gotovo bez cenzure, u kućnom ambijentu i opuštenom povjerenju prijateljstava dužih od pola stoljeća, minutu po minutu otkrivaju se fascinantni komadi ljudskosti sa svim svojim savršenim nesavršenstvima.

Ne, ovo nisu kumice s placa, već prekaljene članice čileanskog višeg društva, koje stare u našem vremenu, usidrene u mladosti i zabavljane šokovima stalnog podsjećanja na razlike. “Previše evolucije” odnosi se na sve, od modernog odnosa prema seksu do gay ljubavi i seksualne privlačnosti životinja.

Gotovo bez cenzure, u kućnom ambijentu i opuštenom povjerenju prijateljstava dužih od pola stoljeća, minutu po minutu otkrivaju se fascinantni komadi ljudskosti sa svim svojim savršenim nesavršenstvima.

Ali poanta ove filmske čajanke čileanske redateljice Maite Alberdi nije samo podsjetiti kako su starije generacije drugačije od novih, prosipati suze nad starim ljubavnim pismima i nasmijati podsjetnikom na tragikomediju prve bračne noći u dobu prije seksualne edukacije webom.

“Vrijeme za čaj” sadrži daleko veći raspon pa tako hrabro grabi terenom u kojem kroz svega sedamdeset minuta uspijemo osjetiti i gubitak, tj. ono što život uistinu i jest – svake godine, mjesečni sastanci ostaju bez pokoje sudionice, kako zbog bolesti, tako i zbog smrti. Ali iako ih je sa svakim poglavljem sve manje, a raspoloženje se mijenja s očekivanjima najgoreg, naše heroine čak i kada pričaju o smrti, to rade s neviđeno puno života.

"Vrijeme je za čaj" / "Tea Time" / "La once"

O FILMU:

Režija: Maite Alberdi
Godina proizvodnje: 2014.
Zemlja podrijetla: Čile
Trajanje: 70 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Tko će osvojiti ovogodišnjeg kratkometražnog doku-Oscara?

Pogledali smo svih pet ovogodišnjih kandidata za nagradu Oscar u kratkometražnoj konkurenciji dokumentarnog filma.

Poznate (dokumentarne) nominacije 95. Oscara

Poznate su nominacije za 95. nagrade Oscar, čija će se svečanost održati 12. ožujka u losanđeleškom Dolby Theatreu.

“Fire of Love” – U vulkanskom grotlu

"Fire of Love" (2022) američke redateljice Sare Dose prati putešesvije francuskih vulkanologa i bračnog para Krafft.

“Only the Devil Lives Without Hope” Magnusa Gerttena na programu Al Jazeere Balkans

Al Jazeera Balkans ovog tjedna prikazuje i dokumentarac "Only the Devil Lives Without Hope" (2020) švedskog autora Magnusa Gerttena.

Novi kulturni projekt o kulturnoj kartografiji grada Subversive Festivala i KIC-a

Siječanj se u zagrebačkom Dokukinu KIC nastavlja u znaku...

Svjetske premijere novih filmova Borisa Poljaka i Damira Čučića u Rotterdamu

Na 52. Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu svjetsku će premijeru doživjeti dva nova filma Borisa Poljaka i Damira Čučića.

“Factumov Mediteran” u Dokukinu KIC

U Dokukinu KIC sutra (20.1. u 19 sati) će se održati "Factumov Mediteran", projekcija od tri dokumentarna naslova koje potpisuju čak četiri redatelja.

Top 10: Najbolji hrvatski dokumentarni filmovi 2022. godine

Što nam je donijela dokumentarna 2022.? Godinu je otvorila...

“Čekaj me” Damira Markovine ponovno na programu Al Jazeere Balkans

Na programu Al Jazeere Balkans danas i tijekom cijelog tjedna ponovno će se prikazivati dokumentarac "Čekaj me" Damira Markovine.

“Futura” na programu Dokukina KIC

"Futura" će prije početka kinodistribucije po hrvatskim nezavisnim kinima, najprije biti premijerno prikazana u četvrtak, 19. siječnja, u zagrebačkom Dokukinu KIC.
Režija: Maite Alberdi<br> Godina proizvodnje: 2014.<br> Zemlja podrijetla: Čile<br> Trajanje: 70 minuta11. ZagrebDox: "Vrijeme za čaj" - Život i smrt uz šalice toplog napitka