PočetnaVijestiU 88. godini preminuo Albert Maysles

U 88. godini preminuo Albert Maysles

-

Foto: Mayslesfilms.com

Velikan svjetskog dokumentarizma i jedan od pionira cinéma véritéa, Amerikanac Albert Maysles, preminuo je danas u New Yorku u 88. godini života, javljaju američki mediji.

Kada su ga 2005. godine u intervjuu za NY Times pitali o razlozima toliko uspješne karijere, Albert je jednostavno odgovorio: “Snimam filmove na način kakav mislim da trebaju biti snimani.”

Albert Maysles je do planetarne slave došao ponajprije zahvaljujući suradnji s bratom Davidom (preminuo 1987. godine), snimivši svevremenske dokumentarne naslove poput filmova “Salesman” (1968), “Gimme Shelter” (1970) i “Grey Gardens” (1975). Braća Maysles u povijest su ušli kao prvi dokumentaristi koji su izrađivali gole cjelovečernje dokumentarne filmove, bez scenarija, setova i naracije.

Rođen 26. studenog 1926. godine u Bostonu, Albert je kao starije dijete židovskih imigranata iz Istočne Europe uspješno diplomirao sa Sveučilišta Syracuse, a zatim i magistrirao psihologiju na Bostonskom sveučilištu.

Sudbonosni prijelaz na filmsku vrpcu događa se 1955. godine, za vrijeme jednog putovanja u Rusiju, kada sa sobom nosi 16-milimetarsku kameru kako bi ovjekovječio tamošnje pacijente nekoliko različitih psihijatrijskih ustanova (“Psychiatry in Russia”, 1955.).

Prošlog studenog Maysles je od strane festivala DOC NYC primio Nagradu za životno djelo. U karijeri je pak nenadmašni filmaš osvojio brojna priznanja i nagrade za svoj rad, između ostalog i dva Emmyja (“Vladimir Horowitz: The Last Romantic”, 1985.; “Soliders of Music”, 1991.). Jedina nominacija za Oscar na adresu preminulog filmskog virtuoza došla je za njegov krakometražni dokumentarac po imenu “Christo’s Valley Curtain” iz 1974. godine.

Albert Maysles iza sebe je ostavio ženu Gillian Walker s kojom je u braku proveo 38 godina; dvije kćerke, Rebekhu i Saru te sina Philipa.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

19. Festival 25 FPS: Jedan od Grand Prixa i “Valeriji” Sare Jurinčić

Film "Valerija" (Nomad Studio / Restart; 2023.) Sare Jurinčić osvojio je jedan od Grand Prixa na sinoć završenom, 19. Festivalu 25 FPS.

Devet kratkih dokumentaraca “U fokusu” 24. Mediteran Film Festivala

Devet kratkih dokumentaraca smješteno je u "off" program "U fokusu" 24. Mediteran Film Festivala.

“Dum spiro spero” Pere Kvesića u Rijeci

U sklopu programa "Filo playlista dokumentarista" danas će se u Rijeci prikazati film "Dum spiro spero" (2016) Pere Kvesića.

Sinoć otvoren 19. Festival 25 FPS

Devetnaesto izdanje Međunarodnog festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS sinoć je otvoreno u zagrebačkom kinu Kinoteka.

U Bjelovaru predstavljen program 18. DOKUarta

U Bjelovaru je jučer predstavljen program 18. DOKUarta, koji će se održavati od petka 6. listopada pa do petka 13. listopada.

Marina Kožul: “I dalje su rijetke prilike za susrete s nenarativnim filmom”

Selektorica Marina Kožul za naš portal najavljuje 19. Festival eksperimentalnog filma i videa 25 FPS (27. - 30.9.).

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka u natjecateljskoj konkurenciji 66. DOK Leipziga

Hrvatski dokumentarac "EL Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka ušao je u natjecateljsku konkurenciju 66. DOK Leipziga.

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.