PočetnaRecenzije11. ZagrebDox: "Kamena rijeka" - Kamena prašina u plućima talijanskih doseljenika

11. ZagrebDox: “Kamena rijeka” – Kamena prašina u plućima talijanskih doseljenika

-

Uporaba režijske tehnike u kojoj su subjekti – vizualno još uvijek u prvom planu – izgurani u naracijski off nije naročita novost u svjetskom dokumentarizmu. Još nedavno je, recimo, sličan potez potegnula talijanska filmašica Cristina Picci u zapaženoj kratkometražnoj “Zimi” / “Winter” iz 2013. godine.

Artistička premisa njezinog sunarodnjaka Giovannija Donfrancesca i “Kamene rijeke” / “The Stone River” (2013) počiva na sličnim generalnim temeljima, odmičući se od standardizirane dokumentarne matrice.

Donfrancesco nam kroz zanimljiv monološki rakurs, aktualne panove strahopoštovanja vrijednih kamenolomnih bezdana te kolaža arhivskih fotografija, podastire slabo poznatu povijesnu fusnotu američko-talijanskog ljubavnog odnosa, čiji su čvrsti korijeni počeli klijati još početkom 20. stoljeća.

Ono što nije pošlo za rukom smrtonosnim kamenolomnim liticama i neograničenom slapovim jeftinog alkohola, učinkovito je dovršavala silikoza, profesionalna bolest kamenorezaca od koje se u plućima s vremenom taloži smrtonosna doza silikatne prašine.

Dio te gigantske rijeke europskih doseljenika slijevao se i u rudnički grad Barre, bogat granitom, u kojem su se kvalitetni talijanski klesari i radnici snalazili poput riba u vodi.

U centru pažnje su odabrani iskazi njegovih preminulih stanovnika (američki Federal Writers’ Project Franklina Roosewelta za poticanje pisanih radova u doba Velika depresije) s početka stoljeća koje (pretežno) u offu čitaju njihovi suvremenici. Rezultat je uglavnom pogođena nota klaustrofobičnosti američke nedođije u kojoj arhetipski muški titani dobro podnose alkohol, ali ne umiru od ciroze i bolesti povezanih s promilskim suficitom.

Ono što nije pošlo za rukom smrtonosnim kamenolomnim liticama i neograničenom slapovim jeftinog alkohola, učinkovito je dovršavala silikoza, profesionalna bolest kamenorezaca od koje se u plućima s vremenom taloži smrtonosna doza silikatne prašine.

“Kamena rijeka” je pažljiva i čemerna razglednica iz prošlosti, spomenik pionirima, istraživačima i ljudima koji su svjesno gubili živote kako bi prehranjivali vlastite obitelji. Većina njih bila je bolno upoznata s činjenicom kako neće doživjeti četrdesetu, kamoli bezbrižnu hladovinu starosti i svadbena zvona vlastitih potomakla. Postoji li veća žrtva od spomenute?

"Kamena rijeka" / "The Stone River"

O FILMU:

Režija: Giovanni Donfrancesco
Godina proizvodnje: 2013.
Zemlje podrijetla: Italija / Francuska
Trajanje: 88 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

19. Festival 25 FPS: “Zamišljene budućnosti: Turizam” – Utopijske slike

Darko Fritz u svojem filmu "Zamišljene budućnosti: Turizam" studiozno pristupa stvarnom prostoru i onome u što ga se moglo pretvoriti.

Rada Šešić: “Možemo bez skromnosti reći da je hrvatski dokumentarac vodeći u regiji”

Selektorica programa Filmskog festivala DOKUart za naš portal najavljuje osamnaesto izdanje ove bjelovarske filmske manifestacije.

Deset filmova u programu “Domaći autori” 24. Mediteran Film Festivala

Deset filmova bit će prikazano u ovogodišnjem programu "Domaći autori" 24. Mediteran Film Festivala.

“Djeca magle” ponovno na programu Al Jazeere Balkans

"Djeca magle" / "Children of the Mist" (2021) vijetnamske autorice Diễm Hà Lệ ponovno se prikazuje na programu Al Jazeere Balkans.

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

19. Festival 25 FPS: Jedan od Grand Prixa i “Valeriji” Sare Jurinčić

Film "Valerija" (Nomad Studio / Restart; 2023.) Sare Jurinčić osvojio je jedan od Grand Prixa na sinoć završenom, 19. Festivalu 25 FPS.

Devet kratkih dokumentaraca “U fokusu” 24. Mediteran Film Festivala

Devet kratkih dokumentaraca smješteno je u "off" program "U fokusu" 24. Mediteran Film Festivala.

“Dum spiro spero” Pere Kvesića u Rijeci

U sklopu programa "Filo playlista dokumentarista" danas će se u Rijeci prikazati film "Dum spiro spero" (2016) Pere Kvesića.

Sinoć otvoren 19. Festival 25 FPS

Devetnaesto izdanje Međunarodnog festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS sinoć je otvoreno u zagrebačkom kinu Kinoteka.

U Bjelovaru predstavljen program 18. DOKUarta

U Bjelovaru je jučer predstavljen program 18. DOKUarta, koji će se održavati od petka 6. listopada pa do petka 13. listopada.
Režija: Giovanni Donfrancesco<br> Godina proizvodnje: 2013.<br> Zemlje podrijetla: Italija / Francuska<br> Trajanje: 88 minuta11. ZagrebDox: "Kamena rijeka" - Kamena prašina u plućima talijanskih doseljenika