PočetnaRecenzije11. ZagrebDox: "Kamena rijeka" - Kamena prašina u plućima talijanskih doseljenika

11. ZagrebDox: “Kamena rijeka” – Kamena prašina u plućima talijanskih doseljenika

|

Uporaba režijske tehnike u kojoj su subjekti – vizualno još uvijek u prvom planu – izgurani u naracijski off nije naročita novost u svjetskom dokumentarizmu. Još nedavno je, recimo, sličan potez potegnula talijanska filmašica Cristina Picci u zapaženoj kratkometražnoj “Zimi” / “Winter” iz 2013. godine.

Artistička premisa njezinog sunarodnjaka Giovannija Donfrancesca i “Kamene rijeke” / “The Stone River” (2013) počiva na sličnim generalnim temeljima, odmičući se od standardizirane dokumentarne matrice.

Donfrancesco nam kroz zanimljiv monološki rakurs, aktualne panove strahopoštovanja vrijednih kamenolomnih bezdana te kolaža arhivskih fotografija, podastire slabo poznatu povijesnu fusnotu američko-talijanskog ljubavnog odnosa, čiji su čvrsti korijeni počeli klijati još početkom 20. stoljeća.

Ono što nije pošlo za rukom smrtonosnim kamenolomnim liticama i neograničenom slapovim jeftinog alkohola, učinkovito je dovršavala silikoza, profesionalna bolest kamenorezaca od koje se u plućima s vremenom taloži smrtonosna doza silikatne prašine.

Dio te gigantske rijeke europskih doseljenika slijevao se i u rudnički grad Barre, bogat granitom, u kojem su se kvalitetni talijanski klesari i radnici snalazili poput riba u vodi.

U centru pažnje su odabrani iskazi njegovih preminulih stanovnika (američki Federal Writers’ Project Franklina Roosewelta za poticanje pisanih radova u doba Velika depresije) s početka stoljeća koje (pretežno) u offu čitaju njihovi suvremenici. Rezultat je uglavnom pogođena nota klaustrofobičnosti američke nedođije u kojoj arhetipski muški titani dobro podnose alkohol, ali ne umiru od ciroze i bolesti povezanih s promilskim suficitom.

Ono što nije pošlo za rukom smrtonosnim kamenolomnim liticama i neograničenom slapovim jeftinog alkohola, učinkovito je dovršavala silikoza, profesionalna bolest kamenorezaca od koje se u plućima s vremenom taloži smrtonosna doza silikatne prašine.

“Kamena rijeka” je pažljiva i čemerna razglednica iz prošlosti, spomenik pionirima, istraživačima i ljudima koji su svjesno gubili živote kako bi prehranjivali vlastite obitelji. Većina njih bila je bolno upoznata s činjenicom kako neće doživjeti četrdesetu, kamoli bezbrižnu hladovinu starosti i svadbena zvona vlastitih potomakla. Postoji li veća žrtva od spomenute?

"Kamena rijeka" / "The Stone River"

O FILMU:

Režija: Giovanni Donfrancesco
Godina proizvodnje: 2013.
Zemlje podrijetla: Italija / Francuska
Trajanje: 88 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.
Režija: Giovanni Donfrancesco<br> Godina proizvodnje: 2013.<br> Zemlje podrijetla: Italija / Francuska<br> Trajanje: 88 minuta11. ZagrebDox: "Kamena rijeka" - Kamena prašina u plućima talijanskih doseljenika