Početna Recenzije (1. DokuMA Film Festival) "Zima" - Sibirski zatvor Cristine Picchi

(1. DokuMA Film Festival) “Zima” – Sibirski zatvor Cristine Picchi

-

“Na nikog se ovdje ne možete osloniti osim na samog sebe. Ako se bojite, nećete preživjeti”, govori jedan od stanovnika sibirskog Murmanska na početku dokumentarnog filma talijanske redateljice Cristine Picchi, “Zima” / “Winter” (2013).

Zime su u Rusiji teške. U Sibiru izraz teška zima, međutim, dobija potpuno drugačije značenje. Temperature u sibirskim prostranstvima u pravilu probijaju negativne dvoznamenkaste plafone, a niti negostoljubivi okoliš svojim stanovnicima ne nudi naročito veliki izbor darova na pladnju.

Upravo taj način na koji tamošnji ljudi preživljavaju zimske kalvarije pokušala nam je demistificirati Talijanka Cristina Picchi u višestrukog nagrađenoj “Zimi”.

U niti 12-minutnoj zimskoj kontemplativnoj filmskoj refleksiji talijanske autorice, nema previše manevarskog prostora za suvišne kadrove, samim time ni za uobičajeni ispovjedni-anketni obrazac. Iako, dakako, čujemo vokalno materijaliziranje misli Picchijinih sugovornika, gledatelji ne uspijevaju isprve spajati zvukove s njihovim pripadajućim licima.

U kraju u kojem je ledena smrt jedina konstanta, a snježna bjelina zakrvavljuje oči gore i od dalmatinskog zvizdana, vrijede neka drugačija pravila. Svemirsko izvrsni direktor fotografije Saulius Lukoševičius briljantno je uhvatio bezdansku samoću i maglovitu izolaciju stanovnika Murmanska u njihovim snijegom zarobljenim černobilskim zgradama, praznim cestama i brodovima koji zbog nagomilanog leda zlovoljno čame u vlastitim lučnim zatvorima.

Suptilan je to, gotovo poetski signal talijanske autorice koja je sa “Zimom” zapaženo krstarila festivalskim morem (osvojila dvije nagrade na Locarno Film Festivalu).

“Zima ne čega nikoga”, kao da poručuje Picchi u svojem kratkom, ali neupitno upečatljivom dokumentarnom ostvarenju.

U kraju u kojem je ledena smrt jedina konstanta, a snježna bjelina zakrvavljuje oči gore i od dalmatinskog zvizdana, vrijede neka drugačija pravila. Svemirsko izvrsni direktor fotografije Saulius Lukoševičius briljantno je uhvatio bezdansku samoću i maglovitu izolaciju stanovnika Murmanska u njihovim snijegom zarobljenim černobilskim zgradama, praznim cestama i brodovima koji zbog nagomilanog leda zlovoljno čame u vlastitim lučnim zatvorima.

Poput Mettlerovog “Picture of Light” (1991), i “Zima” je cijepljenja od linearnog narativa, koketirajući više s eksperimentalnim i idiosinkratskim izričajem nego s tradicionalnim vidom dokumentarizma.

U kombinaciji s prigodnom meditativnom kulisom Francuza Henrija D’Armancourta i već spomenutom fotografijom Sauliusa Lukoševičiousa, ovaj neobični, možemo reći i produhovljeni film Christine Picchi, samopouzdano razvrstavamo na našu policu “preporuke”.

"Zima" / "Winter"

O FILMU:

Režija: Christina Pitouli
Godina proizvodnje: 2013.
Zemlja podrijetla: Španjolska
Trajanje: 30 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Case study “Jedne od nas”: Zahvatiti šire od filmske slike

Na ovogodišnjem ZagrebDoxu održan je i case study dokumentarnog filma "Jedne od nas" (2020) hrvatskog redatelja Đure Gavrana.

Hrvatski filmovi na Doclisboi, Jihlavi i Viennaleu

U razmaku od nekoliko dana počinju 18. Međunarodni festival dokumentarnog filma Doclisboa te 24. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi.

16. ZagrebDox: Hrvatski filmovi – Svijetao ogranak tmurne godine

Dokumentarni.net donosi detaljan osvrt na hrvatske dokumentarne filmove sa 16, odnosno posebnog izdanja ZagrebDoxa.

Proglašeni pobjednici 5. Revije studentskog filma

U glavnom gradu Hrvatske u MM centru SC-a u Zagrebu proteklog je vikenda održano peto izdanje Revije studentskog filma.

Sunčica Ana Veldić: “Cilj radionice filmskog dokumentarizma je pomoći polaznicima osvijestiti samokritičnost u svakoj fazi nastanka filma”

Kinoklub Zagreb uskoro pokreće radionicu Filmski dokumentarizam koju će voditi redateljica Sunčica Ana Veldić i Zorko Sirotić.

Ivan Ramljak: “Susreti i snimanja s protagonistima ‘O jednoj mladosti’ bili su poput malih psihoterapija”

Prije večerašnje kino premijere u zagrebačkom SC-u, Ivan Ramljak govori o svojem najnovijem dokumentarcu, "O jednoj mladosti" (ADU, 2020).

“A Dog Called Money” – Slabašan film o slabašnom albumu

"A Dog Called Money" (2019) Seamusa Murphyja prati nastajanje albuma "The Hope Six Demolition Project" britanske glazbenice PJ Harvey.

U hrvatska kina dolaze “Jedriličarke s broda Maiden”

U hrvatskim kinima od 21. listopada počinje prikazivanje dokumentarnog filma "Jedriličarke s broda Maiden" (2018) redatelja Alexa Holmesa.

U Osijeku sutra počinje 5. Filmska RUNDA

U Osijeku će se sutra i prekosutra (petak i subota, 16. i 17. 10.) u kinu Urania, održati 5. Filmska RUNDA, revija hrvatskog kratkog filma.

“Desert One” – Operacija osuđena na propast

"Desert One" Barbare Kopple na učinkovit i povremeno dirljiv način govori o operaciji koja je vjerojatno od samog početka bila osuđena na propast.