PočetnaVijestiSinoć otvoren 11. ZagrebDox!

Sinoć otvoren 11. ZagrebDox!

-

Foto: ZagrebDox

Projekcijom filma “Bijesne bakice” / “Two Raging Grannies” / “Opprørske Oldemødre” (2013) sinoć je u Centru Kaptol otpočeo 11. Međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox. U sljedećih tjedan dana Zagrepčani i njihovi gosti moći će prisustvovati projekcijama preko 150 nefikcijskih naslova iz čitavog svijeta, i to u šesnaest različitih festivalskih programa.

Okupljene uzvanike i gledatelje pozdravio je direktor festivala Nenad Puhovski, a koju prigodnu riječ progovorila je i producentica ZagrebDoxa Lucija Parać. Nakon uvodnih govora publici se putem video poruke obratio redatelj “Bakica” Håvard Bustnes, a isto su nakon završetka filma napravile i njegove glavne protagonistice, Shirley i Hinda.

Nenad Puhovski, direktor ZagrebDoxa:

“Prema nekom mom osjećaju ovo će biti dobar, opušten, zanimljiv festival koji će dostojno uvesti ZagrebDox u drugu deceniju njegova života. Sjajna ekipa omogućuje da stresa bude što manje i da se dokumentarac drugačiji od onog koji smo nekad gledali i snimali prikazuje u Zagrebu te da se tako podrže nove snage, ideje i filmovi.

“Taj susret između svjetskog, europskog, regionalnog i prije svega hrvatskog filma nit je vodilja koja mi se čini vrlo važnom za ovaj festival. No najvažnijim mi se čini kreativan razgovor o filmovima.

“Zbog toga smo ove godine uveli novi program, ZagrebDoXXL, čija je svrha za gledatelje proširiti platformu razgovora sa zanimljivim sugovornicima i stručnjacima kako bi se ostvarilo više dijaloga jer mi se čini da ga u ovoj zemlji još uvijek nedostaje. Mi ga na skroman način pokušavamo progurati onoliko koliko možemo.”


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Tko će osvojiti ovogodišnjeg kratkometražnog doku-Oscara?

Pogledali smo svih pet ovogodišnjih kandidata za nagradu Oscar u kratkometražnoj konkurenciji dokumentarnog filma.

Poznate (dokumentarne) nominacije 95. Oscara

Poznate su nominacije za 95. nagrade Oscar, čija će se svečanost održati 12. ožujka u losanđeleškom Dolby Theatreu.

“Fire of Love” – U vulkanskom grotlu

"Fire of Love" (2022) američke redateljice Sare Dose prati putešesvije francuskih vulkanologa i bračnog para Krafft.

“Only the Devil Lives Without Hope” Magnusa Gerttena na programu Al Jazeere Balkans

Al Jazeera Balkans ovog tjedna prikazuje i dokumentarac "Only the Devil Lives Without Hope" (2020) švedskog autora Magnusa Gerttena.

Novi kulturni projekt o kulturnoj kartografiji grada Subversive Festivala i KIC-a

Siječanj se u zagrebačkom Dokukinu KIC nastavlja u znaku...

Svjetske premijere novih filmova Borisa Poljaka i Damira Čučića u Rotterdamu

Na 52. Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu svjetsku će premijeru doživjeti dva nova filma Borisa Poljaka i Damira Čučića.

“Factumov Mediteran” u Dokukinu KIC

U Dokukinu KIC sutra (20.1. u 19 sati) će se održati "Factumov Mediteran", projekcija od tri dokumentarna naslova koje potpisuju čak četiri redatelja.

Top 10: Najbolji hrvatski dokumentarni filmovi 2022. godine

Što nam je donijela dokumentarna 2022.? Godinu je otvorila...

“Čekaj me” Damira Markovine ponovno na programu Al Jazeere Balkans

Na programu Al Jazeere Balkans danas i tijekom cijelog tjedna ponovno će se prikazivati dokumentarac "Čekaj me" Damira Markovine.

“Futura” na programu Dokukina KIC

"Futura" će prije početka kinodistribucije po hrvatskim nezavisnim kinima, najprije biti premijerno prikazana u četvrtak, 19. siječnja, u zagrebačkom Dokukinu KIC.