Naslovna fotografija: Prizor iz dokumentarnog filma “O ljudima i ratu”

ZagrebDox je za ovu godinu pripremio novi program po imenu ZagrebDoXXL preko kojeg će zainteresirana publika moći doznati nešto više o prezentiranim temama i filmskim autorima.

Uz razgovore s dokumentaristima i relevantnim sugovornicima, naši posljetitelji će se moći uključiti u participativnu dokumentarističku platformu koja sa sobom povlači četiri zacrtana događaja: Upoznajte Kim Longinotto, Ima li rat kraja?, Udba nam je sudba? te Autorsku večer Vinka Brešana.

ZagrebDoXXL započinje susretom s jednom od najcjenjenijih suvremenih dokumentaristica, čiji su filmovi “Salma” (2013), “Ružičasti sariji”“Pink Saris” (2010), “Opasne tete” / “Rough Aunties” (2008), “Sestre u zakonu”“Sisters In Law” (2005) i “Gaea Girls” (2000) prikazani na proteklim izdanjima ZagrebDoxa.

Snovolovka / Dreamcatcher
Foto: Prizor iz dokumentarnog filma “Snovolovka”

U sklopu događanja Upoznajte Kim Longinotto na festivalu će se ove godine moći pogledati njena dva najnovija ostvarenja: “Snovolovka” / “Dreamcatcher” (2015), za koji je osvojila režijsku nagradu na nedavno završenom Sundanceu i “Ljubav je sve: 100 godina ljubavi i udvaranja na filmu” / “Love is All: 100 Years of Love & Courtship” (2014).

Nakon projekcije “Snovolovke” u utorak, 24. veljače, održat će se i moderirani razgovor s autoricom.

U srijedu, 25. veljače, na rasporedu je projekcija pobjedničkog filma IDFA-e, francusko-švicarskog “O ljudima i ratu” / “Of Men and War” (2014) u režiji Laurenta Bécue-Renarda. Sniman tijekom pet godina, uglavnom za vrijeme grupnih terapija u kalifornijskoj ustanovi za liječenje ratnih veterana, dokumentarac svjedoči o strašnim psihičkim posljedicama koje su ratovi u Iraku i Afganistanu ostavili na američkim veteranima. Nakon projekcije filma uslijedit će razgovor na temu ratnih trauma, ponosa, straha, krivnje i žaljenja pod nazivom Ima li rat kraja?.

Titovi-odredi-smrti
Foto: Prizor iz dokumentarnog filma “Titovi odredi smrti”

U četvrtak, 26. veljače, nakon projekcije kontroverznog njemačkog dokumentarca Titovi odredi smrti” / “Tito’s Murder Squads – The Killing of Yugoslav Exiles in Germany” / “Mord in Titos Namen – geheime Killerkommandos in Deutschland” (2014) – koji istražuje likvidacije hrvatskih emigranata u Njemačkoj uz poseban naglasak na ubojstvu Stjepana Đurekovića i suđenja Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču – ZagrebDoXXL-ov događaj Udba nam je sudba? priprema opširni razgovor s redateljima, Philippom Grüllom i Frankom Hofmannom te ostalim relevantnim sugovornicima.

Autorska večer Vinka Brešana donosi nekoliko odabranih djela najuspješnijeg domaćeg redatelja, a uključuje kratkometražne dokumentarce Naša burza” (1987) i Hodnik” (1994) te dugometražni Dan nezavisnosti Radija 101″ (2007). Razgovor s Vinkom Brešanom na rasporedu je u petak, 27. veljače.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here