Početna Najave ZagrebDoXXL: Kim Longinotto, rat, Tito i Vinko Brešan

ZagrebDoXXL: Kim Longinotto, rat, Tito i Vinko Brešan

-

Naslovna fotografija: Prizor iz dokumentarnog filma “O ljudima i ratu”

ZagrebDox je za ovu godinu pripremio novi program po imenu ZagrebDoXXL preko kojeg će zainteresirana publika moći doznati nešto više o prezentiranim temama i filmskim autorima.

Uz razgovore s dokumentaristima i relevantnim sugovornicima, naši posljetitelji će se moći uključiti u participativnu dokumentarističku platformu koja sa sobom povlači četiri zacrtana događaja: Upoznajte Kim Longinotto, Ima li rat kraja?, Udba nam je sudba? te Autorsku večer Vinka Brešana.

ZagrebDoXXL započinje susretom s jednom od najcjenjenijih suvremenih dokumentaristica, čiji su filmovi “Salma” (2013), “Ružičasti sariji”“Pink Saris” (2010), “Opasne tete” / “Rough Aunties” (2008), “Sestre u zakonu”“Sisters In Law” (2005) i “Gaea Girls” (2000) prikazani na proteklim izdanjima ZagrebDoxa.

Snovolovka / Dreamcatcher
Foto: Prizor iz dokumentarnog filma “Snovolovka”

U sklopu događanja Upoznajte Kim Longinotto na festivalu će se ove godine moći pogledati njena dva najnovija ostvarenja: “Snovolovka” / “Dreamcatcher” (2015), za koji je osvojila režijsku nagradu na nedavno završenom Sundanceu i “Ljubav je sve: 100 godina ljubavi i udvaranja na filmu” / “Love is All: 100 Years of Love & Courtship” (2014).

Nakon projekcije “Snovolovke” u utorak, 24. veljače, održat će se i moderirani razgovor s autoricom.

U srijedu, 25. veljače, na rasporedu je projekcija pobjedničkog filma IDFA-e, francusko-švicarskog “O ljudima i ratu” / “Of Men and War” (2014) u režiji Laurenta Bécue-Renarda. Sniman tijekom pet godina, uglavnom za vrijeme grupnih terapija u kalifornijskoj ustanovi za liječenje ratnih veterana, dokumentarac svjedoči o strašnim psihičkim posljedicama koje su ratovi u Iraku i Afganistanu ostavili na američkim veteranima. Nakon projekcije filma uslijedit će razgovor na temu ratnih trauma, ponosa, straha, krivnje i žaljenja pod nazivom Ima li rat kraja?.

Titovi-odredi-smrti
Foto: Prizor iz dokumentarnog filma “Titovi odredi smrti”

U četvrtak, 26. veljače, nakon projekcije kontroverznog njemačkog dokumentarca Titovi odredi smrti” / “Tito’s Murder Squads – The Killing of Yugoslav Exiles in Germany” / “Mord in Titos Namen – geheime Killerkommandos in Deutschland” (2014) – koji istražuje likvidacije hrvatskih emigranata u Njemačkoj uz poseban naglasak na ubojstvu Stjepana Đurekovića i suđenja Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču – ZagrebDoXXL-ov događaj Udba nam je sudba? priprema opširni razgovor s redateljima, Philippom Grüllom i Frankom Hofmannom te ostalim relevantnim sugovornicima.

Autorska večer Vinka Brešana donosi nekoliko odabranih djela najuspješnijeg domaćeg redatelja, a uključuje kratkometražne dokumentarce Naša burza” (1987) i Hodnik” (1994) te dugometražni Dan nezavisnosti Radija 101″ (2007). Razgovor s Vinkom Brešanom na rasporedu je u petak, 27. veljače.

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Održane premijerne Nagrade Dokumetar: “Mačka je uvijek ženska” najbolji film, tri nagrade za “Na vodi”

U Dokukinu KIC sinoć su održane premijerne Nagrade Dokumetar, posvećene valorizaciji godišnje produkcije hrvatskog dokumentarnog filma.

Dodjelom nagrada i priznanja završen 3. AJB DOC

Dodjelom nagrada i priznanja sinoć je završen 3. AJB DOC.

Završen SKORO 15. DOKUart

Prvim bjelovarskim auto–kinom u nedjelju, 13. rujna, završen je SKORO 15. DOKUart, bjelovarski festival dokumentarnog filma.

3. AJB DOC: “Uhvaćeni u mreži” – Vjera u ljudski rod

"Caught in the Net" (2020) ostvario je svoju plemenitu edukacijsku, društveno korisnu namjenu, što zaslužuje nemalu pohvalu.

Posebno izdanje ZagrebDoxa od 4. do 11. listopada

Ovogodišnje posebno izdanje ZagrebDoxa održat će se od 4. do 11. listopada u Kinu SC i Teatru &TD Studentskog centra u Zagrebu

3. AJB DOC: “Galeb” – Mudrac imperijalnog ega

Izgrađen 1937. u Italiji, brod Galeb je poslije Drugog svjetskog rata preuređen u školski brod Jugoslavenske ratne mornarice i ploveću rezidenciju maršala Tita.

Objavljena selekcija 29. Dana hrvatskog filma

Jučer (petak, 11.9.) je službeno objavljena selekcija 29. izdanja Dana hrvatskog filma, koje će se od 16. do 19. rujna 2020 godine održati u kinu Tuškanac.

34. PRIX EUROPA: “Pouke o čovječnosti” Branka Ištvančića nominiran za najbolji europski TV-dokumentarac

Dokumentarni film "Pouke o čovječnosti" Branka Ištvančića nominiran je za nagradu PRIX EUROPA za najbolji europski TV-dokumentarac.

13. Beldocs: Dvije nagrade i priznanje za hrvatske filmove

Na netom završenom, 13. Beldocsu hrvatski filmovi osvojili su dvije nagrade i jedno priznanje.