PočetnaNajaveZagrebDoXXL: Kim Longinotto, rat, Tito i Vinko Brešan

ZagrebDoXXL: Kim Longinotto, rat, Tito i Vinko Brešan

-

Naslovna fotografija: Prizor iz dokumentarnog filma “O ljudima i ratu”

ZagrebDox je za ovu godinu pripremio novi program po imenu ZagrebDoXXL preko kojeg će zainteresirana publika moći doznati nešto više o prezentiranim temama i filmskim autorima.

Uz razgovore s dokumentaristima i relevantnim sugovornicima, naši posljetitelji će se moći uključiti u participativnu dokumentarističku platformu koja sa sobom povlači četiri zacrtana događaja: Upoznajte Kim Longinotto, Ima li rat kraja?, Udba nam je sudba? te Autorsku večer Vinka Brešana.

ZagrebDoXXL započinje susretom s jednom od najcjenjenijih suvremenih dokumentaristica, čiji su filmovi “Salma” (2013), “Ružičasti sariji”“Pink Saris” (2010), “Opasne tete” / “Rough Aunties” (2008), “Sestre u zakonu”“Sisters In Law” (2005) i “Gaea Girls” (2000) prikazani na proteklim izdanjima ZagrebDoxa.

Snovolovka / Dreamcatcher
Foto: Prizor iz dokumentarnog filma “Snovolovka”

U sklopu događanja Upoznajte Kim Longinotto na festivalu će se ove godine moći pogledati njena dva najnovija ostvarenja: “Snovolovka” / “Dreamcatcher” (2015), za koji je osvojila režijsku nagradu na nedavno završenom Sundanceu i “Ljubav je sve: 100 godina ljubavi i udvaranja na filmu” / “Love is All: 100 Years of Love & Courtship” (2014).

Nakon projekcije “Snovolovke” u utorak, 24. veljače, održat će se i moderirani razgovor s autoricom.

U srijedu, 25. veljače, na rasporedu je projekcija pobjedničkog filma IDFA-e, francusko-švicarskog “O ljudima i ratu” / “Of Men and War” (2014) u režiji Laurenta Bécue-Renarda. Sniman tijekom pet godina, uglavnom za vrijeme grupnih terapija u kalifornijskoj ustanovi za liječenje ratnih veterana, dokumentarac svjedoči o strašnim psihičkim posljedicama koje su ratovi u Iraku i Afganistanu ostavili na američkim veteranima. Nakon projekcije filma uslijedit će razgovor na temu ratnih trauma, ponosa, straha, krivnje i žaljenja pod nazivom Ima li rat kraja?.

Titovi-odredi-smrti
Foto: Prizor iz dokumentarnog filma “Titovi odredi smrti”

U četvrtak, 26. veljače, nakon projekcije kontroverznog njemačkog dokumentarca Titovi odredi smrti” / “Tito’s Murder Squads – The Killing of Yugoslav Exiles in Germany” / “Mord in Titos Namen – geheime Killerkommandos in Deutschland” (2014) – koji istražuje likvidacije hrvatskih emigranata u Njemačkoj uz poseban naglasak na ubojstvu Stjepana Đurekovića i suđenja Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču – ZagrebDoXXL-ov događaj Udba nam je sudba? priprema opširni razgovor s redateljima, Philippom Grüllom i Frankom Hofmannom te ostalim relevantnim sugovornicima.

Autorska večer Vinka Brešana donosi nekoliko odabranih djela najuspješnijeg domaćeg redatelja, a uključuje kratkometražne dokumentarce Naša burza” (1987) i Hodnik” (1994) te dugometražni Dan nezavisnosti Radija 101″ (2007). Razgovor s Vinkom Brešanom na rasporedu je u petak, 27. veljače.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

19. Festival 25 FPS: Jedan od Grand Prixa i “Valeriji” Sare Jurinčić

Film "Valerija" (Nomad Studio / Restart; 2023.) Sare Jurinčić osvojio je jedan od Grand Prixa na sinoć završenom, 19. Festivalu 25 FPS.

Devet kratkih dokumentaraca “U fokusu” 24. Mediteran Film Festivala

Devet kratkih dokumentaraca smješteno je u "off" program "U fokusu" 24. Mediteran Film Festivala.

“Dum spiro spero” Pere Kvesića u Rijeci

U sklopu programa "Filo playlista dokumentarista" danas će se u Rijeci prikazati film "Dum spiro spero" (2016) Pere Kvesića.

Sinoć otvoren 19. Festival 25 FPS

Devetnaesto izdanje Međunarodnog festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS sinoć je otvoreno u zagrebačkom kinu Kinoteka.

U Bjelovaru predstavljen program 18. DOKUarta

U Bjelovaru je jučer predstavljen program 18. DOKUarta, koji će se održavati od petka 6. listopada pa do petka 13. listopada.

Marina Kožul: “I dalje su rijetke prilike za susrete s nenarativnim filmom”

Selektorica Marina Kožul za naš portal najavljuje 19. Festival eksperimentalnog filma i videa 25 FPS (27. - 30.9.).

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka u natjecateljskoj konkurenciji 66. DOK Leipziga

Hrvatski dokumentarac "EL Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka ušao je u natjecateljsku konkurenciju 66. DOK Leipziga.

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.