Naslovna fotografija: Martina Petrović / Foto: Nina Đurđević

U zagrebačkom KIC-u u srijedu je, 28. siječnja, predstavljenja brošura pod imenom Čista petica / Excellent Five, kojom se široj javnosti predstavilo djelovanje MEDIA deska Hrvatske, osnovanog 2008. godine.

Brošuru su napučili financijski rezultati od 2008. do 2013. godine, odnosno brojka od 3.3 milijuna eura bespovratnih sredstava koje su u tom razdoblju iz EU-AV potprograma MEDIA povukli naši pripadnici audiovizualne industrije.

Najveći postotak povučenih sredstava odnosio se na kategorije automatske i selektivne distribucije (1,348.502 eura), festivale (575.310 eura), potpore producentima (517.742 eura), umrežavanje i digitalizaciju kina (427.264 eura), stipendije hrvatskih korisnika (383.182 eura) te kontinuirano usavršavanje (48 tisuća eura).

Na okupljanju je posebno istaknuta radionica ZagrebDox Pro, prvi hrvatski program kontinuiranog usavršavanja kojeg sufinancira MEDIA. Od dokumentarnih projekata kojima su odobrena europska sredstva, okupljenima je predstavljen film “U potrazi za izgubljenom državom” Marije Ratkoviće Vidaković u produkciji Barbare Jukopile i Vere Robić-Škarice iz Hrvatskog filmskog saveza. Marina Burić iz Restarta je, pak, približila projekt KineDok koji će otvoriti alternativne kanale distribucije kreativnih dokumentaraca u ovom dijelu Europe.

Martina Petrović, voditeljica Deska Kreativna Europa – Ureda MEDIA:

“Čista petica je hrabar naziv, ali zaslužen, jer se radi o iznosu od 3.3 milijuna eura – odnosno, o potporama za sedamnaest hrvatskih filmova, pet hrvatskih filmskih festivala, za digitalizaciju četiri hrvatska kina, sufinanciranju jedanaest kina u okviru mreže Europa Cinemas te velikom broju potpora u okviru automatske i selektivne potpore europskog filma u Hrvatskoj.”

Hrvoje Hribar, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra:

“Došao sam čestitati na uspješnoj prvoj petoljetci, jer iza tih pet godina stoji pet godina čistog sustavnog i svakodnevnog rada. Pratili smo kako iz ničeg nastaje nešto, kako od nule kreće jedan brojevni niz i kako se nešto gradi. Bio je potreban određeni napor da dorastemo toj kompjuterskoj igri koju nameće administracija Programa MEDIA, ali s druge strane pokazalo se da taj napor nije tako nevjerojatan kao što su skeptici mislili.”

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here