Početna Vijesti Predstavljeni petogodišnji rezultati MEDIA deska Hrvatske

Predstavljeni petogodišnji rezultati MEDIA deska Hrvatske

-

Naslovna fotografija: Martina Petrović / Foto: Nina Đurđević

U zagrebačkom KIC-u u srijedu je, 28. siječnja, predstavljenja brošura pod imenom Čista petica / Excellent Five, kojom se široj javnosti predstavilo djelovanje MEDIA deska Hrvatske, osnovanog 2008. godine.

Brošuru su napučili financijski rezultati od 2008. do 2013. godine, odnosno brojka od 3.3 milijuna eura bespovratnih sredstava koje su u tom razdoblju iz EU-AV potprograma MEDIA povukli naši pripadnici audiovizualne industrije.

Najveći postotak povučenih sredstava odnosio se na kategorije automatske i selektivne distribucije (1,348.502 eura), festivale (575.310 eura), potpore producentima (517.742 eura), umrežavanje i digitalizaciju kina (427.264 eura), stipendije hrvatskih korisnika (383.182 eura) te kontinuirano usavršavanje (48 tisuća eura).

Na okupljanju je posebno istaknuta radionica ZagrebDox Pro, prvi hrvatski program kontinuiranog usavršavanja kojeg sufinancira MEDIA. Od dokumentarnih projekata kojima su odobrena europska sredstva, okupljenima je predstavljen film “U potrazi za izgubljenom državom” Marije Ratkoviće Vidaković u produkciji Barbare Jukopile i Vere Robić-Škarice iz Hrvatskog filmskog saveza. Marina Burić iz Restarta je, pak, približila projekt KineDok koji će otvoriti alternativne kanale distribucije kreativnih dokumentaraca u ovom dijelu Europe.

Martina Petrović, voditeljica Deska Kreativna Europa – Ureda MEDIA:

“Čista petica je hrabar naziv, ali zaslužen, jer se radi o iznosu od 3.3 milijuna eura – odnosno, o potporama za sedamnaest hrvatskih filmova, pet hrvatskih filmskih festivala, za digitalizaciju četiri hrvatska kina, sufinanciranju jedanaest kina u okviru mreže Europa Cinemas te velikom broju potpora u okviru automatske i selektivne potpore europskog filma u Hrvatskoj.”

Hrvoje Hribar, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra:

“Došao sam čestitati na uspješnoj prvoj petoljetci, jer iza tih pet godina stoji pet godina čistog sustavnog i svakodnevnog rada. Pratili smo kako iz ničeg nastaje nešto, kako od nule kreće jedan brojevni niz i kako se nešto gradi. Bio je potreban određeni napor da dorastemo toj kompjuterskoj igri koju nameće administracija Programa MEDIA, ali s druge strane pokazalo se da taj napor nije tako nevjerojatan kao što su skeptici mislili.”

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Održane premijerne Nagrade Dokumetar: “Mačka je uvijek ženska” najbolji film, tri nagrade za “Na vodi”

U Dokukinu KIC sinoć su održane premijerne Nagrade Dokumetar, posvećene valorizaciji godišnje produkcije hrvatskog dokumentarnog filma.

Dodjelom nagrada i priznanja završen 3. AJB DOC

Dodjelom nagrada i priznanja sinoć je završen 3. AJB DOC.

Završen SKORO 15. DOKUart

Prvim bjelovarskim auto–kinom u nedjelju, 13. rujna, završen je SKORO 15. DOKUart, bjelovarski festival dokumentarnog filma.

3. AJB DOC: “Uhvaćeni u mreži” – Vjera u ljudski rod

"Caught in the Net" (2020) ostvario je svoju plemenitu edukacijsku, društveno korisnu namjenu, što zaslužuje nemalu pohvalu.

Posebno izdanje ZagrebDoxa od 4. do 11. listopada

Ovogodišnje posebno izdanje ZagrebDoxa održat će se od 4. do 11. listopada u Kinu SC i Teatru &TD Studentskog centra u Zagrebu

3. AJB DOC: “Galeb” – Mudrac imperijalnog ega

Izgrađen 1937. u Italiji, brod Galeb je poslije Drugog svjetskog rata preuređen u školski brod Jugoslavenske ratne mornarice i ploveću rezidenciju maršala Tita.

Objavljena selekcija 29. Dana hrvatskog filma

Jučer (petak, 11.9.) je službeno objavljena selekcija 29. izdanja Dana hrvatskog filma, koje će se od 16. do 19. rujna 2020 godine održati u kinu Tuškanac.

34. PRIX EUROPA: “Pouke o čovječnosti” Branka Ištvančića nominiran za najbolji europski TV-dokumentarac

Dokumentarni film "Pouke o čovječnosti" Branka Ištvančića nominiran je za nagradu PRIX EUROPA za najbolji europski TV-dokumentarac.

13. Beldocs: Dvije nagrade i priznanje za hrvatske filmove

Na netom završenom, 13. Beldocsu hrvatski filmovi osvojili su dvije nagrade i jedno priznanje.