Početna Vijesti Predstavljeni petogodišnji rezultati MEDIA deska Hrvatske

Predstavljeni petogodišnji rezultati MEDIA deska Hrvatske

-

Naslovna fotografija: Martina Petrović / Foto: Nina Đurđević

U zagrebačkom KIC-u u srijedu je, 28. siječnja, predstavljenja brošura pod imenom Čista petica / Excellent Five, kojom se široj javnosti predstavilo djelovanje MEDIA deska Hrvatske, osnovanog 2008. godine.

Brošuru su napučili financijski rezultati od 2008. do 2013. godine, odnosno brojka od 3.3 milijuna eura bespovratnih sredstava koje su u tom razdoblju iz EU-AV potprograma MEDIA povukli naši pripadnici audiovizualne industrije.

Najveći postotak povučenih sredstava odnosio se na kategorije automatske i selektivne distribucije (1,348.502 eura), festivale (575.310 eura), potpore producentima (517.742 eura), umrežavanje i digitalizaciju kina (427.264 eura), stipendije hrvatskih korisnika (383.182 eura) te kontinuirano usavršavanje (48 tisuća eura).

Na okupljanju je posebno istaknuta radionica ZagrebDox Pro, prvi hrvatski program kontinuiranog usavršavanja kojeg sufinancira MEDIA. Od dokumentarnih projekata kojima su odobrena europska sredstva, okupljenima je predstavljen film “U potrazi za izgubljenom državom” Marije Ratkoviće Vidaković u produkciji Barbare Jukopile i Vere Robić-Škarice iz Hrvatskog filmskog saveza. Marina Burić iz Restarta je, pak, približila projekt KineDok koji će otvoriti alternativne kanale distribucije kreativnih dokumentaraca u ovom dijelu Europe.

Martina Petrović, voditeljica Deska Kreativna Europa – Ureda MEDIA:

“Čista petica je hrabar naziv, ali zaslužen, jer se radi o iznosu od 3.3 milijuna eura – odnosno, o potporama za sedamnaest hrvatskih filmova, pet hrvatskih filmskih festivala, za digitalizaciju četiri hrvatska kina, sufinanciranju jedanaest kina u okviru mreže Europa Cinemas te velikom broju potpora u okviru automatske i selektivne potpore europskog filma u Hrvatskoj.”

Hrvoje Hribar, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra:

“Došao sam čestitati na uspješnoj prvoj petoljetci, jer iza tih pet godina stoji pet godina čistog sustavnog i svakodnevnog rada. Pratili smo kako iz ničeg nastaje nešto, kako od nule kreće jedan brojevni niz i kako se nešto gradi. Bio je potreban određeni napor da dorastemo toj kompjuterskoj igri koju nameće administracija Programa MEDIA, ali s druge strane pokazalo se da taj napor nije tako nevjerojatan kao što su skeptici mislili.”


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

33. IDFA: “Radiograph of a Family” najbolji dugometražni dokumentarac, Vitalij Manski naj-redatelj

Obznanjeni su pobjednici najveće svjetskog doku-festivala, 33. IDFA-e, a najboljim dugometražnim dokumentarcem proglašen je "Radiograph of a Family".

Dina Pokrajac: “Navikli smo Subversive organizirati u prekarnim uvjetima”

Direktorica i jedna od selektorica programa Dina Pokrajac, za naš portal najavljuje 13. Subversive Film Festival.

Morana Ikić Komljenović: “Većina hrvatskih dokumentarnih filmova ostaje nevidljiva široj publici”

Morana Ikić Komljenović za Dokumentarni.net najavljuje drugu po redu radionicu "Distribuiraj to!" koja će se održati od 14. do 18. prosinca.

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula (27. - 28.11.).

Pobjednici Berlinalea i Sundancea na 13. Subversive Film Festivalu

U sklopu 13. Subversive Festivala održat će se i 13. Subversive Film Festival (28.11. - 7.12.) u zagrebačkim kinima Kinoteka i Dokukino KIC te "online".

“Hall of Fame”: “Priča o vjetru”

Filmsko-diskurzivni program "Hall of Fame" u četvrtak, 26. studenoga u 19 sati, donosi dokumentarni esej "Priča o vjetru" (1986).

11. DOC NYC: Viewfinders konkurencija dokumentarcu “Landfall”, režijska nagrada Garretu Bradleyju za “Time”

Od 11. do 19. studenoga održavalo se jedanaesto izdanje DOC NYC-a, najvećeg američkog festivala dokumentarnog filma

Al Jazeera Balkans: Dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću

Na programu Al Jazeera Balkans ovog će se tjedna između ostalih prikazati dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću.

Niz recentnih zapaženih dokumentaraca na 13. Subversive Film Festivalu

Trinaesto izdanje Subversive Festivala održat će se od 28. studenog do 15. prosinca na nekoliko zagrebačkih lokacija te "online".

Objavljen program 18. Human Rights Film Festivala

Osamnaesto izdanje Human Rights Film Festivala (HRFF) održat će se u potpunosti "online" od 6. do 13. prosinca ove godine.