PočetnaVijesti"La Vita Nuova" Carla Zorattija na vrhu When East Meets West koprodukcijskog foruma

“La Vita Nuova” Carla Zorattija na vrhu When East Meets West koprodukcijskog foruma

|

U Italiji je jučer završen 26. Međunarodni filmski festival u Trstu, a hrvatska redateljica Tiha K. Gudac Italiju je napustila punih ruku osvojivši Nagradu Srednjoeuropske inicijative (The CEI Award). Na istom mjestu kraju je priveden koprodukcijski forum When East Meets West. Svoju viziju iza filma “U potrazi za izgubljenom državom” na WEMW-u pitchala je i naša Marija Ratković Vidaković.

Što se tiče samog WEMW-a, ukupno je u Trstu predstavljeno 22 projekata, od čega deset dokumentaraca. Najuspješnijima su 20. siječnja preusmjerene i nagradne zahvale, a i u toj domeni dominirali su nefikcijski uratci.

“La Vita Nuova”, doku-fikcijski miks Talijana Carla Zorattija o grupi ljudi koji ponovno proživljavanje svojih snova koriste kao vrstu duhovne obnove, osvojio je nagradu za najbolji projekt foruma (WEMW Development Award).

Nagrada EGG Digital Cinema (EGG Digital Cinema Award) uručena je dokumentarcu “Butterfly City” (producent Jeremiah Cullinane), filmu koji će se pozabaviti instantno stvorenim litvanskim gradom Visaginas u sedamdesetim godinama prošlog stoljeća.

Producentska školarina (EAVE — European Audiovisual Entrepreneurs – producer’s workshop scolarship) otišla je u ruke Julianne Ugrin i dokumentarnom filmu “Afterglow” redateljice Noémi Veronike Szakonyi, koja opisuje dugogodišnju potragu za otetim bratom od strane vlastitog oca.

Nova tršćanska nagrada za projekte u nastajanju (HBO Europe Award – Last Stop Trieste) također je dotaknula nefikcijsku adresu, i to onu Poljaka Wojciecha Starona i filma “Brothers” čiji se fokus zaustavlja na zanimljivoj životnoj priči postarije braće i njihovog kompliciranog međusobnog odnosa. Podsjetimo, prije dvije godine iz Trsta je glavnu nagradu (EAVE European Producers Workshop Award) donijela Dana Budisavljević s “Dianininom listom” (Hulahop).


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Kino na pruzi

Objavljujemo tekst nastao povodom programa "Kino na pruzi", koji je Dina Pokrajac selektirala za projekt "Kino Trešnja".

Dvije Zlatne Arene za “Našu djecu” Silvestra Kolbasa

"Naša djeca" (Factum, 2024.) Silvestra Kolbasa osvojila su dvije Zlatne Arene na netom završenom, 71. Pulskom filmskom festivalu.

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.