PočetnaVijesti"La Vita Nuova" Carla Zorattija na vrhu When East Meets West koprodukcijskog...

“La Vita Nuova” Carla Zorattija na vrhu When East Meets West koprodukcijskog foruma

-

U Italiji je jučer završen 26. Međunarodni filmski festival u Trstu, a hrvatska redateljica Tiha K. Gudac Italiju je napustila punih ruku osvojivši Nagradu Srednjoeuropske inicijative (The CEI Award). Na istom mjestu kraju je priveden koprodukcijski forum When East Meets West. Svoju viziju iza filma “U potrazi za izgubljenom državom” na WEMW-u pitchala je i naša Marija Ratković Vidaković.

Što se tiče samog WEMW-a, ukupno je u Trstu predstavljeno 22 projekata, od čega deset dokumentaraca. Najuspješnijima su 20. siječnja preusmjerene i nagradne zahvale, a i u toj domeni dominirali su nefikcijski uratci.

“La Vita Nuova”, doku-fikcijski miks Talijana Carla Zorattija o grupi ljudi koji ponovno proživljavanje svojih snova koriste kao vrstu duhovne obnove, osvojio je nagradu za najbolji projekt foruma (WEMW Development Award).

Nagrada EGG Digital Cinema (EGG Digital Cinema Award) uručena je dokumentarcu “Butterfly City” (producent Jeremiah Cullinane), filmu koji će se pozabaviti instantno stvorenim litvanskim gradom Visaginas u sedamdesetim godinama prošlog stoljeća.

Producentska školarina (EAVE — European Audiovisual Entrepreneurs – producer’s workshop scolarship) otišla je u ruke Julianne Ugrin i dokumentarnom filmu “Afterglow” redateljice Noémi Veronike Szakonyi, koja opisuje dugogodišnju potragu za otetim bratom od strane vlastitog oca.

Nova tršćanska nagrada za projekte u nastajanju (HBO Europe Award – Last Stop Trieste) također je dotaknula nefikcijsku adresu, i to onu Poljaka Wojciecha Starona i filma “Brothers” čiji se fokus zaustavlja na zanimljivoj životnoj priči postarije braće i njihovog kompliciranog međusobnog odnosa. Podsjetimo, prije dvije godine iz Trsta je glavnu nagradu (EAVE European Producers Workshop Award) donijela Dana Budisavljević s “Dianininom listom” (Hulahop).


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije