Početna Vijesti "La Vita Nuova" Carla Zorattija na vrhu When East Meets West koprodukcijskog...

“La Vita Nuova” Carla Zorattija na vrhu When East Meets West koprodukcijskog foruma

-

U Italiji je jučer završen 26. Međunarodni filmski festival u Trstu, a hrvatska redateljica Tiha K. Gudac Italiju je napustila punih ruku osvojivši Nagradu Srednjoeuropske inicijative (The CEI Award). Na istom mjestu kraju je priveden koprodukcijski forum When East Meets West. Svoju viziju iza filma “U potrazi za izgubljenom državom” na WEMW-u pitchala je i naša Marija Ratković Vidaković.

Što se tiče samog WEMW-a, ukupno je u Trstu predstavljeno 22 projekata, od čega deset dokumentaraca. Najuspješnijima su 20. siječnja preusmjerene i nagradne zahvale, a i u toj domeni dominirali su nefikcijski uratci.

“La Vita Nuova”, doku-fikcijski miks Talijana Carla Zorattija o grupi ljudi koji ponovno proživljavanje svojih snova koriste kao vrstu duhovne obnove, osvojio je nagradu za najbolji projekt foruma (WEMW Development Award).

Nagrada EGG Digital Cinema (EGG Digital Cinema Award) uručena je dokumentarcu “Butterfly City” (producent Jeremiah Cullinane), filmu koji će se pozabaviti instantno stvorenim litvanskim gradom Visaginas u sedamdesetim godinama prošlog stoljeća.

Producentska školarina (EAVE — European Audiovisual Entrepreneurs – producer’s workshop scolarship) otišla je u ruke Julianne Ugrin i dokumentarnom filmu “Afterglow” redateljice Noémi Veronike Szakonyi, koja opisuje dugogodišnju potragu za otetim bratom od strane vlastitog oca.

Nova tršćanska nagrada za projekte u nastajanju (HBO Europe Award – Last Stop Trieste) također je dotaknula nefikcijsku adresu, i to onu Poljaka Wojciecha Starona i filma “Brothers” čiji se fokus zaustavlja na zanimljivoj životnoj priči postarije braće i njihovog kompliciranog međusobnog odnosa. Podsjetimo, prije dvije godine iz Trsta je glavnu nagradu (EAVE European Producers Workshop Award) donijela Dana Budisavljević s “Dianininom listom” (Hulahop).

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Hrvatski dokumentarci na posebnom izdanju ZagrebDoxa

U sklopu ovogodišnjeg posebnog izdanja ZagrebDoxa (4. - 11.10.) bit će prikazano dvanaest hrvatskih filmova.

Otvorene prijave za 52. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva

Otvorene su prijave za 52. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva, koja će se održati u Buzetu.

Dodijeljeni 72. Kreativni Emmyji i 41. Emmyji za najbolje vijesti i dokumentarne filmove

Doznali smo pobjednike 72. Kreativnih Emmyja i 41. Emmyja za najbolje vijesti i dokumentarne filmove.

U utorak počinje 4. Arteria – tjedan filma o umjetnicima

Ovog utorka u Zagrebu počinje četvrta Arteria - tjedan filma o umjetnicima u organizaciji Kulturno informativnog centra (KIC).

“Inconvenient Indian” do glavne doku-nagrade 45. Međunarodnog filmskog festivala u Torontu

Prije nekoliko dana dodjelom nagrada i priznanja završio je 45. Međunarodni filmski festival u Torontu (10. - 19.9.).

U petak se ponovno otvaraju vrata Dokukina KIC

U petak, 25. rujna ponovno se otvaraju vrata Dokukina KIC, jedinstvenog kina specijaliziranog za dokumentarce u centru Zagreba.

Poziv hrvatskim autorima za prijavu na DOK Film Market

U suradnji s HAVC-om, DOK Leipzig je otvorio poziv hrvatskim autorima za prijavu na ovogodišnje izdanje DOK Film Marketa.

3. AJB DOC: U srazu s virtualnim

Donosimo osvrt na 3. Festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans, koji se u nešto drugačijim okolnostima održavao od 11. do 15.9.

Šesnaest filmova u Međunarodnoj konkurenciji 16. ZagrebDoxa

Na ovogodišnjem ZagrebDoxu u natjecateljskoj konkurenciji prikazat će se i šesnaest filmova iz međunarodnog programa.

29. Dani hrvatskog filma: “O jednoj mladosti” – Balada o prolaznosti

"O jednoj mladosti" Ivana Ramljaka univerzalno je prepoznatljiva priča, filozofična balada o prolaznosti, mijenama, iznevjerenim nadama.