PočetnaVijestiU programu 11. ZagrebDoxa i "Virunga" Orlanda von Einsiedela

U programu 11. ZagrebDoxa i “Virunga” Orlanda von Einsiedela

|

Jedanaesto izdanje ZagrebDoxa održat će se od 22. veljače do 1. ožujka 2015. u kinima Cineplexx Centra Kaptol. U osam dana bit će prikazano više od 150 filmova širokog spektra tema i stilova iz suvremene svjetske i domaće dokumentarne produkcije.

Osim međunarodne i regionalne konkurencije, ZagrebDox donosi niz prepoznatljivih službenih programa kao što su Biografski dox, Glazbeni globus, Happy Dox, Kontroverzni dox, Majstori doxa, Stanje stvari, Teen Dox, Factumentarci i ADU Dox.

Također će biti upriličene i dvije retrospektive hrvatskih dokumentarista te nekoliko novih posebnih programa kojima će se, kako najavljuju organizatori, našim gledateljima pokušati još intenzivnije približiti iskustvo gledanja dokumentarnog filma.

Hrvatski ljubitelji dokumentaraca moći će pogledati jedan od većih prošlogodišnjih doku-hitova, “Virungu” (2014) Orlanda von Einsiedela – ovogodišnjeg kandidata za Oscara i BAFTA-u i osvajača 23 različite nagrade – koji progovara o bespoštednoj borbi za konganska prirodna bogastva te čuvarima Nacionalnog parka Virunga koji riskiraju vlastite živote kako bi to područje učinili sigurnim od raznih naoružanih skupina, krivolovaca i naftnih kompanija.

Virunga
Foto: Kadar iz dokumentarnog filma “Virunga”

U međunarodnoj konkurenciji bit će prikazan i gotovo dvoipolsatni francusko-švicarski film “Of Men and War” / “Des Hommes et de la guerre” (2014) u režiji Laurenta Bécue-Renarda koji zbog specifične teme rehabilitacije vojnika oboljelih od PTSP-a može biti posebno zanimljiv domaćoj publici.

Spomenuti opservacijski dokumentarac sniman je pet godina, a u njemu pratimo štićenike kalifornijske ustanove za resocijalizaciju ratnih veterana koji su se borili u Iraku i Afganistanu. Bivši vojnici oboljeli od PTSP-a iskreno progovaraju o strahovima i traumatičnim događajima s ratišta, suočavajući se s osjećajima krivnje i žaljenja.

Film je drugi dio redateljeve dokumentarne trilogije Genealogija gnjeva, a prikazan je u Cannesu i na IDFA-i, gdje je osvojio glavnu nagradu u kategoriji najboljeg dugometražnog dokumentarca.

Regionalna konkurencija donosi novo ostvarenje austrijskog provokatora Ulricha Seidla, “In the Basement” / “Im Keller” (2014), o neobičnim hobijima kojima se ljudi bave u vlastitim podrumima. Seidl se tim filmom, premijerno prikazanim na festivalu u Veneciji, vraća svojoj izvornoj dokumentarnoj formi i prepoznatljivu stilu.

Im-Keller
Foto: Kadar iz dokumentarnog filma “In the Basement” / “Im Keller”

ZagrebDox tradicionalno nudi i velik postotak domaćih dokumentarnih naslova. Tako će naša publika imati priliku svjedočiti novim filmovima Vlatke Vorkapić, Hrvoja Mabića, Eve Kraljević, Morane Komljenović, Damira Čučića, Igora Bezinovića, Nevena Hitreca i drugih.

Novi posebni programi obuhvaćaju tri sekcije: Doku-triler predstavlja vrlo zastupljenu formu hibrida dokumentarca i trilera, s Blistokom dobivamo svježe uvide na temu Bliskog istoka i islama, a u programu DoXXL pojedine će filmske projekcije pratiti prošireni razgovori s kojima će se nastojati potaknuti šira rasprava s publikom o određenim osjetljivim društvenim pitanjima.

Jedanaesto izdanje programa usavršavanja ZagrebDox Pro ponovno će okupiti filmske profesionalce iz cijelog svijeta na nizu radionica i majstorskih predavanja (masterclass) te jedinom regionalnom forumu za razvoj dokumentarnog filma.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

[FOTOGALERIJA] Dodjela 5. Nagrade Dokumetar

Fotogalerija s dodjele 5. Nagrade Dokumetar, održane 18. lipnja 2024. godine u zagrebačkom Dokukinu KIC.

“The Last Dragon” – Pseudodokumentarnost za široke mase

U novom tekstu "Dokumentiranja fikcije" provjerit ćemo kako pseudodokumentarni film funkcionira kada mu se da komercijalna svrha.

Preminuo filmski kritičar Tomislav Čegir

Filmski kritičar Tomislav Čegir preminuo je 18. lipnja, u 55. godini života.

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".