PočetnaVijestiTri hrvatska doku-projekta na 4. East Doc Platformi

Tri hrvatska doku-projekta na 4. East Doc Platformi

-

Deset dokumentarnih projekata u razvojno-produkcijskoj fazi, među kojima i tri hrvatska, izabrana su za sudjelovanje na 4. East Doc Platformi u sklopu koje će se održati i 15. East European Forum, petodnevna radionica i javni pitching pristiglih filmova. Njima će se od 2. od 8. ožujka u Pragu pridružiti i dvanaest projekata koji su sudjelovali na prošlogodišnjim Ex Oriente Film radionicama.

East Doc Platforma najveći je događaj svoje vrste u ovom dijelu Europe, kojem je uz edukativnu zadaću cilj približiti filmaše i producente iz ovog dijela Europe s ključnim doku-igračima poput programskih direktora, distributera, prodajnih agenata itd. Organizaciju je na sebe preuzeo češki Institut dokumentarnog filma, uz suradnju s tamošnjim Međunarodnim dokumentarnim festivalom o ljudskim pravima One World.

Ove godine put Češke je krenulo više od dvije stotine prijavnica, od čega je stručno vijeće za EEF izabralo deset projekata s najvećim potencijalom. Hrvatsku će tako predstavljati srpsko-hrvatska koprodukcija “Zid smrti, i tako to” (Restart, Tibor Keser / Horopter) Mladena Kovačevića (“Anplagd”, 2013.) koja otvara raritetan svemir žene u svijetu motociklističkih akrobacija.

U statusu EEF rezervi tu su još i “Odgođena revolucija” (Fade In / Zagreb film) Vlatke Vorkapić koji propitkuje posljedice neoliberalizma na današnje hrvatsko društvo te “Rosemarie” / Mornaru moj (Ngo Okodoko) Zorana Kreme, priča o bivšim ljubavnicima koji zahvaljujući modernoj internetskoj tehnologiji nakon punih pedeset godina ponovno ukrštaju svoje puteve. Ukoliko spomenuti projekti ne nastupe na East European Forumu, bit će automatski prebačeni na 6. Project Market, dvodnevni sastanak s unaprijed određenim predstavnicima dokumentarne industrije.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

55. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva: (Auto)portretni istršci

55. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva ove je godine održana u MM (multimedijalnom) centru Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu.

AI i virtualni svjetovi u Dokukinu KIC

U zagrebačko Dokukino KIC dolazi novi ciklus dokumentaraca "AI i virtualni svjetovi", koji istražuje snage, slabosti i ograničenja umjetne inteligencije.

Večeras u Sinju dokumentarac o ratnoj fotografkinji Lee Miller

Večeras na platno sinjske Palacine dolazi dokumentarac "Uhvatiti Lee Miller" / "Capturing Lee Miller" (2020) redateljice Terese Griffiths.

Tri nagrade za hrvatske dokumentarce na 20. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma o ljudskim pravima Verzió

Tri nagrade osvojili su hrvatski dokumentarci na 20. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma o ljudskim pravima Verzió.

55. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva: Prva nagrada dokumentarcu “Korijen” Dore Fodor

U Zagrebu se od 24. do 26. studenog održavala 55. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva.

Klasici svjetske dokumentaristike, 3. sezona

“Darwinova noćna mora” – Predatorske ribe i oružje u kolijevci čovječanstva

Posljednji esej treće sezone "Klasika" rezerviran je za dokumentarni film "Darwinova noćna mora" (2004) Huberta Saupera.

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

“Crumb” – Umjetnost kao jedini izbor

Dokumentarac "Crumb" (1994) Terryja Zwigoffa o strip-umjetniku Robertu Crumbu, spada među najistaknutije primjerke doku-biografskog žanra.

“Shermanov marš” – Generali i ljubavnici

Treću sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo s dokumentarcem "Shermanov marš" / "Sherman's March" (1985) Rossa McElweeja.

Dokultura, 3. sezona

Snaga je u detalju

Posljednji esej treće sezone "Dokulture" donosi tekst o hrvatskim filmskim vaninstitucionalnim programima.

Fiksiranje na margini

Shvatimo li film kao neizostavni dio kulture i umjetničkog stvaralaštva, obrazovni je sustav prva točka stjecanja šireg filmskog znanja.

Steći filmsku kulturu – od apstrakcije prema konzumerizmu

Prvi esej treće sezone "Dokulture" bavi se (ne)dostupnošću filmova široj publici, naročito iz kuta dokumentarnog roda.