PočetnaVijestiTri hrvatska doku-projekta na 4. East Doc Platformi

Tri hrvatska doku-projekta na 4. East Doc Platformi

|

Deset dokumentarnih projekata u razvojno-produkcijskoj fazi, među kojima i tri hrvatska, izabrana su za sudjelovanje na 4. East Doc Platformi u sklopu koje će se održati i 15. East European Forum, petodnevna radionica i javni pitching pristiglih filmova. Njima će se od 2. od 8. ožujka u Pragu pridružiti i dvanaest projekata koji su sudjelovali na prošlogodišnjim Ex Oriente Film radionicama.

East Doc Platforma najveći je događaj svoje vrste u ovom dijelu Europe, kojem je uz edukativnu zadaću cilj približiti filmaše i producente iz ovog dijela Europe s ključnim doku-igračima poput programskih direktora, distributera, prodajnih agenata itd. Organizaciju je na sebe preuzeo češki Institut dokumentarnog filma, uz suradnju s tamošnjim Međunarodnim dokumentarnim festivalom o ljudskim pravima One World.

Ove godine put Češke je krenulo više od dvije stotine prijavnica, od čega je stručno vijeće za EEF izabralo deset projekata s najvećim potencijalom. Hrvatsku će tako predstavljati srpsko-hrvatska koprodukcija “Zid smrti, i tako to” (Restart, Tibor Keser / Horopter) Mladena Kovačevića (“Anplagd”, 2013.) koja otvara raritetan svemir žene u svijetu motociklističkih akrobacija.

U statusu EEF rezervi tu su još i “Odgođena revolucija” (Fade In / Zagreb film) Vlatke Vorkapić koji propitkuje posljedice neoliberalizma na današnje hrvatsko društvo te “Rosemarie” / Mornaru moj (Ngo Okodoko) Zorana Kreme, priča o bivšim ljubavnicima koji zahvaljujući modernoj internetskoj tehnologiji nakon punih pedeset godina ponovno ukrštaju svoje puteve. Ukoliko spomenuti projekti ne nastupe na East European Forumu, bit će automatski prebačeni na 6. Project Market, dvodnevni sastanak s unaprijed određenim predstavnicima dokumentarne industrije.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.