PočetnaVijestiFilmu "Master of the Universe" pripao europski dokumentarni Oscar

Filmu “Master of the Universe” pripao europski dokumentarni Oscar

|

Foto: EFA / Mārtiņš Otto

U glavnom gradu Latvije, Rigi, sinoć su dodijeljene 27. Europske filmske nagrade, od milja zvane i europski Oscari. Više od tri tisuće članova Europske filmske akademije izabralo je najbolja europska ostvarenja tekuće godine, među njima i “Kokošku” (2014., koproducent Siniša Juričić iz Nukleus filma) naše Une Gunjak, koja je osvojila Nagradu za najbolji europski kratkometražni igrani film.

Što se tiče dokumentaraca, jedina lovorika pripala je austrijsko-njemačkom ostvarenju “Der Banker: Master of the Universe” / “Master of the Universe” (2013) Nijemca Marca Baudera, čijoj je razotkrivajućoj priči o nekadašnjem bankaru vodećih svjetskih novčarskih institucija pripala Nagrada za najbolji europski dokumentarni film. Spomenuti celuloidni uradak, kao i njegov glavni junak, Rainer Voss, ove su godine gostovali na 10. ZagrebDoxu.

Od ostalih događanja u Latviji, vrijedi istaknuti i Nagradu za životno djelo Europske filmske akadmije, koja je završila u rukama vrsne francuske dokumentaristice Agnès Varde.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.