Početna Najave 66 naslova na 2. Maratonu kratkometražnih filmova

66 naslova na 2. Maratonu kratkometražnih filmova

-

Po drugi put u Hrvatskoj odžat će se Maraton kratkometražnih filmova, showcase istaknute domaće i međunarodne filmske produkcije kratkog metra.

Ove godine manifestacija traje tri dana (19. – 21. prosinca), a ukupno će u 29 kina diljem Hrvatske biti prikazano 66 kratkiša. Bit će tu i dva filmska programa za djecu, odnosno tri namijenjena odraslima – od animiranog do eksperimentalnog žanra.

Osim standarnih kino-projekcija, 2. Maraton kratkometražnih filmova zauzet će i dvije lokacije u gradu Zagrebu (ArtOmat i Advent na Europskom trgu) te na internetskoj stranici Hrvatskog audiovizualnog centra (www.havc.hr), gdje će se kroz 48 sati moći pogledati 16 filmova različitih rodova. Filmovima ćete moći svjedočiti online od 20. do 21. prosinca (od ponoći do ponoći).

U dokumentarnom dijelu programa zakapareni su filmovi “Čekanje” (2013) Igora Bezinovića, višestruko nagrađivani “Autofocus” (2013., MILVA film i video) Borisa Poljaka, “Muški film” (2012., Restart) Nebojše Slijepčevića, “Presuda” (2012., Pipser) Đure Gavrana, “Dvije peći za udarnika Josipa Trojka” (2012., Petnaesta umjetnost / HRT) Gorana Devića, mini-retrospektiva Francuza Alaina Resnaisa i mnoga druga kratkometražna nefikcijska ostvarenja.

Inicijativu Najkraći dan (Le jour le plus court) započeo je 2012. godine francuski Nacionalni centar za kinematografiju (Centre national du cinéma et de l’image animée) u suradnji s Agencijom za kratkometražni film (l’Agence du court métrage) s idejom cjelodnevne promidžbe bogatog repertoara kratkometražnog filma u cijeloj zemlji.

Nakon velikog uspjeha u Francuskoj, inicijativa je dobila međunarodni karakter te u njoj sada sudjeluje četrnaest europskih zemalja. Maraton kratkometražnih filmova organizira Hrvatski audiovizualni centar. Ulaz na sve projekcije i događanja je besplatan, a više informacija kao i cjelokupan raspored možete doznati na službenim stranicama HAVC-a.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Objavljeni rezultati 6. Scenarističkog programa “Krsto Papić”

Objavljeni su rezultati 6. Scenarističkog programa "Krsto Papić" Društva hrvatskih filmskih redatelja.

“Cheer” – Masterclass o sportu van radara

"Cheer" (2020) Grega Whiteleyja nije "Last Chance U", ali to niti ne treba biti.

“Nun of Your Business” u hrvatskim nezavisnim kinima

"Nun of Your Business" (2020) splitske redateljice i scenaristice Ivane Marinić Kragić dolazi u nezavisna hrvatska kina.

Al Jazeera Balkans: “Love Child” i “The Long Shot”

Na programu Al Jazeere Balkans ovog će se tjedna između ostalih prikazati i dokumentarci "Love Child" te "The Long Shot".

“Colectiv” – Tranzicijske metastaze 21. stoljeća

Alexander Nanau je "Colectiv" počeo snimati želeći zabilježiti situaciju u Rumunjskoj, a potom je shvatio da je posrijedi kompleks nevaljalosti mnogo širi od europskog.

Online premijera dokumentarnog filma “Slučaj Makavejev ili sudski proces u kinodvorani”

Na platformi volimdokumentarce.net slijedi tjedan posvećen jednom od najradikalnijih i najinovativnijih jugoslavenskih filmaša, Dušanu Makavejevu.

“MLK/FBI” – Tajanstvene vrpce

"MLK/FBI" (2020) Sama Pollarda istražuje opsesiju FBI-ja slavnim političkim aktivistom Martinom Lutherom Kingom mlađim.

Osam novih Factumovih dokumentaraca u produkciji

Unatoč pandemiji koronavirusa i gubitku uredskog prostora, Factum nastavlja s radom na dokumentarnim filmovima.

Otvorene prijave za 4. AJB DOC Film Festival

Otvorene su prijave za 4. Festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC).

Otvorene prijave za 8. Star Film Fest

Otvorene su prijave za 8. Star Film Fest koji će se održati u Sisku od 26. do 28. kolovoza 2021. godine.