PočetnaVijestiI IDA-ina dugometražna nagrada otišla na adresu "Citizenfoura"

I IDA-ina dugometražna nagrada otišla na adresu “Citizenfoura”

-

U petak, 5. prosinca, doznali smo laureate 30. Dokumentarnih nagrada IDA (IDA Documentary Awards). Svečanost Međunarodnog udruženja dokumentarista (IDA – International Documentary Association) održala se u losanđeleskom Paramount Theatreu, a uz obilježavanje izvrsnosti aktualne nefikcijske produkcije, dodijeljene su i nagrade istaknutim filmskim djelatnicma za doprinos dokumentarnoj formi, poput Roberta Redforda, Fentona Baileyja, Randyja Barbata i Rithyja Panha.

“Citizenfour” (2014) Laure Poitras ponovno je pomeo konkurenciju osvojivši Nagradu za najbolji dugometražni dokumentarni film, dok je nešto nepoznatiji indijski film o utočištu za nezbrinutu djecu, “Tashi and the Monk” (2014., Andrew Hinton i Johnny Burke), došao do lovorika u kratkometražnom poolu.

Odlični serijal ITVS-a i PBS-a, “Independent Lens”, postao je glavni slavodobitnik serijskog (Best Curated Series Award) dijela nagradnog ždrijeba.

Nagrada za kameru otišla je u ruke Hatueyja Viverosa Laviellea (“Elevador” / “Elevator”, 2013.; lift u najstarijoj rezidencijalnoj zgradi u Meksiku); ona za montažu Donu Kleszyju (“Last Days in Vietnam”, 2014.; posljednji dani Vijetnamskog rata); Nick Urata (“Alfred and Jakobine”, 2014.; čovjek u potrazi za ljubavi života koju je ostavio prije četrdeset godina) osvojio je glazbenu kolajnu, a scenarističku su zajednički podijelili John Maloof i Charlie Siskel za “Finding Vivian Maier” (2013), nevjerojatnu priču o dadilji s iznimnim okom za fotografiju.

Ostale nagrade pogledajte na službenim stranicama IDA-e.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije