PočetnaVijestiI IDA-ina dugometražna nagrada otišla na adresu "Citizenfoura"

I IDA-ina dugometražna nagrada otišla na adresu “Citizenfoura”

-

U petak, 5. prosinca, doznali smo laureate 30. Dokumentarnih nagrada IDA (IDA Documentary Awards). Svečanost Međunarodnog udruženja dokumentarista (IDA – International Documentary Association) održala se u losanđeleskom Paramount Theatreu, a uz obilježavanje izvrsnosti aktualne nefikcijske produkcije, dodijeljene su i nagrade istaknutim filmskim djelatnicma za doprinos dokumentarnoj formi, poput Roberta Redforda, Fentona Baileyja, Randyja Barbata i Rithyja Panha.

“Citizenfour” (2014) Laure Poitras ponovno je pomeo konkurenciju osvojivši Nagradu za najbolji dugometražni dokumentarni film, dok je nešto nepoznatiji indijski film o utočištu za nezbrinutu djecu, “Tashi and the Monk” (2014., Andrew Hinton i Johnny Burke), došao do lovorika u kratkometražnom poolu.

Odlični serijal ITVS-a i PBS-a, “Independent Lens”, postao je glavni slavodobitnik serijskog (Best Curated Series Award) dijela nagradnog ždrijeba.

Nagrada za kameru otišla je u ruke Hatueyja Viverosa Laviellea (“Elevador” / “Elevator”, 2013.; lift u najstarijoj rezidencijalnoj zgradi u Meksiku); ona za montažu Donu Kleszyju (“Last Days in Vietnam”, 2014.; posljednji dani Vijetnamskog rata); Nick Urata (“Alfred and Jakobine”, 2014.; čovjek u potrazi za ljubavi života koju je ostavio prije četrdeset godina) osvojio je glazbenu kolajnu, a scenarističku su zajednički podijelili John Maloof i Charlie Siskel za “Finding Vivian Maier” (2013), nevjerojatnu priču o dadilji s iznimnim okom za fotografiju.

Ostale nagrade pogledajte na službenim stranicama IDA-e.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Dokukino Eter”: Novi studentski program u Dokukinu KIC

U suradnji s Klubom studenata FPZG-a i Radio Studentom, zagrebačko Dokukino KIC pokreće novi filmsko-diskurzivni program "Dokukino Eter".

Nenad Puhovski: “Uvijek smo se trudili na festivalu imati značajan broj hrvatskih filmova”

Direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski za naš portal najavljuje devetnaesto izdanje najvećeg domaćeg festivala dokumentarnog filma.

“Djeca magle” na Al Jazeeri Balkans

Na programu Al Jazeere Balkans danas i tijekom cijelog tjedna bit će prikazivan dokumentarni film "Djeca magle" (2021) autorice Diễm Hà Lệ.

Sveučilišni Festival rodne ravnopravnosti ROAЯ u riječkom Art-kinu

Od 21. do 23. ožujka Sveučilište u Rijeci u Art-kino donosi Festival rodne ravnopravnosti ROAЯ.

Damir Markovina: “Mostar je iznimno vitalna beštija”

U svom drugom autorskom filmu - "Dezerteri" - Damir Markovina se prisjeća odrastanja u Mostaru i okolnosti odlaska iz grada.

Melita Vrsaljko: “Pruga Knin-Zadar je krik propuštene prilike i izraz besmislenih politika”

Melita Vrsaljko za naš portal govori o svom filmskom prvijencu "Knin-Zadar" (Dinaridi Film, 2023.).

Bogat popratni program 19. ZagrebDoxa

ZagrebDox i ove godine nudi bogat popratni programski sadržaj, koji se sastoji od "masterclassova", panela, posebnih programa itd.

“AHA!”: Nova znanstveno-putopisna dokumentarna serija na HTV-u

Na Prvom programu HTV-a, 27. ožujka u 20.15 sati, s emitiranjem kreće nova znanstveno-putopisna dokumentarna serija "AHA!" Tamare Babun i Une Radić.

“Između revolucija” na 20. CPH:DOX-u

Hrvatska koprodukcija "Između revolucija" (2023) rumunjskog autora Vlada Petrija ušla je u program 20. CPH:DOX-a.

Otvorene prijave za Scenaristički program “Krsto Papić”

Otvorene su prijave za novo izdanje Scenarističkog programa "Krsto Papić" Društva hrvatskih filmskih redatelja.