Naslovna fotografija: Prizor iz dokumentarnog filma “Maidan”

Talijanska Firenca spustila je zastor nad još jednim izdanjem svojeg međunarodnog dokumentarnog festivala. 55. Festival dei Popoli trajao je od 28. studenog do 5. prosinca, a mi vam donosimo kratki sažetak pobjedničke niske.

Film o ukrajinskim prosvjedima na trgu Majdan Sergeja Loznice, “Maidan” (2014), osvojio je Nagradu u dugometražnoj dokumentarnoj konkurenciji, dok je srednji metar pokorila meksička “Memoria Oculta” (2014) Eve Villaseñor, koja pokušava rekonstruirati period života u kojem je redateljica izgubila pamćenje.

Još jedno priznanje istaknutoj umjetničkoj viziji otišlo je na adresu Nizozemca Guida Hendrikxa. Sjetit ćete se da smo već pisali o “Escortu” (2014) koji je slavio i na 19. Splitskom filmskom festivalu. Priča o nizozemskoj graničnoj policiji i njihovom odnosu s nadolazećim azilantima, u Italiji je utržila Nagradu za najbolji kratkometražni dokumentarni film.

Ostatak nagrada možete provjeriti na službenim stranicama festivala, a prije nego što se odjavimo spomenut ćemo i nagradu koja se dodjeljuje najistaknutijem talijanskom naslovu. Nju bira portal Cinemaitaliano.info, a ove godine uručena je dokumentarcu o duhanskim peripetijama braće Messina, “Kraljevi cigareta” / “smoKings” (2014., Michele Fornasero). Razgovor s autorom spomenutog filma uskoro pročitajte na našem portalu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here