PočetnaVijestiProjekt KineDok za jačanje dokumentarizma u ovom dijelu Europe

Projekt KineDok za jačanje dokumentarizma u ovom dijelu Europe

|

2015. godina mogla bi biti upisana poprilično velikim slovima u povijest hrvatskog dokumentarizma. Za to je razdoblje, naime, planiran projekt po imenu KineDok, koji bi trebao biti fokusiran na alternativne kanale distribucije kreativnih dokumentaraca u ovom dijelu Europe.

U pilot-programu će za početak sudjelovati pet zemalja: Češka, Slovačka, Mađarska, Rumunjska i Hrvatska. Planira se napraviti online katalog od dvanaest dokumentarnih naslova iz Centralne i Istočne Europe, koji će zatim biti prikazani na dvadesetak lokacija – ne nužno kina – svake pojedinačne zemlje.

“Želimo stvoriti nove načine za približavanje dokumentarnog žanra prosječnom gledatelju, ali i omogućiti bolju komunikaciju između autora filmova i ljudi koji ih gledaju. KineDok zadovoljava specifične potrebe i interese dokumentarne publike, pozivajući je na popularne kulturne točke njihovih mjesta. Usput ih, jednako tako, privlačeći novim alternativnim prostorima poput klubova, galerija, kafića, tavana itd.”, izjavio je za DOKweb Bojan Schuch, izvršni direktor češkog Instituta dokumentarnog filma.

Uz IDF, kao glavnog koordinatora programa, projekt će podržavati i One World Romania Association (Bukurešt, Rumunjska), Mozinet (Budimpešta, Mađarska), Filmtopia (Bratislava, Slovačka) te naš Restart iz Zagreba.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Što je nama kino danas? Nacrt za istraživanje djelovanja Art-kina Croatia u Rijeci

Čak i površno poznavanje riječke kulturno-filmske scene prepoznaje Art-kino Croatia kao središnje mjesto kojem ostale inicijative graviraju.

Mia Maros Živković: “‘Oda’ je pjesma, hvalospjev ženama”

Naša najnovija sugovornica je Mia Maros Živković, redateljica dokumentarca "Oda" (2024), koji je na Gledalištu osvojio Posebno priznanje.

Julien Temple u riječkom Art-kinu

U sklopu programa "Cinehill hoće ići na more", u Art-kino stiže višestruko nagrađivani britanski autor Julien Temple.

Rani padovi Stanleya Kubricka

Četvrti tekst esejističkog serijala "Mineur/majeur" donosi pogled na manje poznate dokumentarce Stanleya Kubricka.

Kino na pruzi

Objavljujemo tekst nastao povodom programa "Kino na pruzi", koji je Dina Pokrajac selektirala za projekt "Kino Trešnja".

Dvije Zlatne Arene za “Našu djecu” Silvestra Kolbasa

"Naša djeca" (Factum, 2024.) Silvestra Kolbasa osvojila su dvije Zlatne Arene na netom završenom, 71. Pulskom filmskom festivalu.

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.