PočetnaVijestiPa, sretan nam rođendan!

Pa, sretan nam rođendan!

|

Prije točno godinu dana, 28. listopada 2013. godine, službeno smo pokrenuli portal Dokumentarni.net. U tom trenutku, uostalom kao i danas, grijali smo se na entuzijazam s nefikcijskim potpisom.

Proteklo je, dakle, 365 dana od početnog online kontakta u kojem smo prošli put od sumnjičave radoznalnosti lokalne dokumentarističke zajednice do stranice koju se rado čita, uvažava te često citira i izvan granica Lijepe naše.

Pisati hvalospjeve o vlastitom radu ne spada u naš forte, niti od toga ima prevelike koristi. Zato ćemo samo još jedanput ponoviti podatke o dosadašnjem poslu kojeg smo prevalili preko leđa. Isključivo i jedino kako bismo se uštipnuli i službeno osvijestili podatak o: gotovo tisuću članaka, dvjestotinjak recenzija, četrdesetak objavljenih intervjua, desetak medijskih sponzorstava i bezbroj novih poznanstava s dragim dokumentarnim filmašima i ostalim ljubiteljima dokumentaraca iz cijelog svijeta.

U našem rođendanskom slavlju ne smijemo zaboraviti ni Vas, naše drage i vjerne čitatelje, kojih je iz mjeseca u mjesec sve više na Dokumentarnom. Radujemo se svakom Vašem komentaru, lajku, mailu…

Dokumentarni filmovi – barem njihova ogromna većina – ne nastaju zbog uskog kruga pretencioznih elitista. Oni su namijenjeni svim ljudima dobre volje, otvorenog srca i uma. Zato je zadaća portala Dokumentarni.net podijeliti našu ljubav prema prema najljepšem ogranku sedme umjetnosti sa sa što širim krugom čitatelja.

A sada idemo nešto i raditi.

U nadi da se na istom mjestu vidimo i sljedeće godine, lijepi pozdrav svima,

Hrvoje Krstičević
glavni urednik portala Dokumentarni.net


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.