Foto: Irena Škorić

Na jučer održanoj izbornoj Skupštini Društva hrvatskih filmskih redatelja Irena Škorić izabrana je za predsjednicu, a novi članovi upravnog odbora su Branko Ištvančić, Danijel Kušan, Hana Jušić i Neven Hitrec. Škorić će funkciju predsjednice obnašati dvije godine, a odabrana je većinom od 25 glasova dok je njena protukandidatkinja Vlatka Vorkapić dobila njih 14.

Škorić je na tom mjestu naslijedila Antonija Nuića, a dosadašnji članovi upravnog odbora bili su Vinko Brešan, Vlatka Vorkapić, Snježana Tribuson i Danilo Šerbedžija.

Irena Škorić diplomirala je i magistrirala filmsku i TV režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Dobitnica je Rektorove nagrade. Od 1998. godine do danas snimila je preko trideset kratkometražnih i srednjemetražnih igranih, dokumentarnih i eksperimentalnih filmova, tri dugometražna dokumentarna filma i jedan dugometražni igrani film.

Objavila je knjigu Eros na filmu uz potporu Ministarstva kulture. Pisala je za filmske časopise Hollywood i Hrvatski filmski ljetopis. Sudjelovala je na mnogim domaćim i inozemnim filmskim festivalima gdje je osvojila oko pedeset nagrada, a filmovi su joj bili u službenim konkurencijama preko 200 filmskih festivala.

Društvo hrvatskih filmskih redatelja osnovali su 1995. godine hrvatski filmski autori, članovi nekadašnjeg društva filmskih radnika, s nakanom reforme te socijalističke cehovske udruge.

Ciljevi DHFR-a su demokratske organizacijske promjene domaće audiovizualne industrije te zaštita autorskih i drugih prava hrvatskih autora pokretne slike. Članstvo DHFR-a broji 126 redovitih članova svih naraštaja i svih audiovizualnih redateljskih kategorija. DHFR je član FERA, europske federacije audiovizualnih redatelja.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here