PočetnaVijestiU Zagrebu održana prva panel diskusija o hrvatsko-danskoj filmskoj suradnji

U Zagrebu održana prva panel diskusija o hrvatsko-danskoj filmskoj suradnji

|

Foto: ZFF Press / Tin Vučković

U Zagrebu je jučer održana prva panel diskusija na temu filmske suradnje između Hrvatske i Danske, pod nazivom Danes Go South. Uz danskog redatelja Olea Christiana Madsena (“Itsi Bitsi”, 2014.), raspravi su nazočili i Igor A. Nola, koproducent filmova “Itsi Bitsi” i “Soba 304”); Birgitte Staermose, redateljica filma “Soba 304” (2011); Ankica Jurić Tilić, producentica filma “Ne gledaj mi u pijat” (2014) te Željka Sukova i Aleš Suk, autori “Zimskog čuda” (2012), nastalog u okviru radionice CPH:LAB 2011/2012.

“Zimsko čudo” je eksperimentalni dokumentarno-igrani film koji prati muškarca i ženu na različitim krajevima svijeta, čiju je radnju Sukova opisala riječima: “Kao da na godinu dana dobijete novog muža kojeg niti poznajete a još manje razumijete”.

Okupljeni su za kraj zaključili kako Hrvatska svoj koprodukcijski potencijal otkriva polako, ali sigurno te da će se u relativno kratkom roku zasigurno ucrtati u karte snimanja mnogih zemalja.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.

Dodjela Nagrade Dokumetar u Dokukinu KIC

U organizaciji portala Dokumentarni.net, u zagrebačkom Dokukinu KIC će u utorak, 18. lipnja u 19 sati, po peti put biti dodijeljena Nagrada Dokumetar.

17. Beldocs: Razbijanje utopije o dominantne poretke

Na ovogodišnjem Beldocsu svjedočili smo još jednom presjeku produkcije srpskog dokumentarnog filma.

“Posljednji valcer” – Film koji se pušta glasno

"Posljednji valcer" / "The Last Waltz" (1978) Martina Scorsesea publika i kritika nazivaju jednim od najboljih rock filmova svih vremena.