Početna Vijesti Tri filma iz bližeg susjedstva na Jihlava IDFF-u

Tri filma iz bližeg susjedstva na Jihlava IDFF-u

-

Češki Međunarodni dokumentarni filmski festival u JihlaviJihlava IDFF (23. – 28. listopada) spada u značajnije europske događaje takve vrste. Na 18. Jihlava IDFF-u ove će se godine među sedamdesetak filmova u službenoj konkurenciji naći i tri dokumentarca s naših prostora.

U programu Između mora (Between the Seas), namijenjenom filmovima iz Centralne i Istočne Europe, mjesto je našao “Advokat” / “The Serbian Lawyer” (2014) srpskog redatelja Aleksandra Nikolića. “TSL” portretira odvjetnika Marka koji svoju stručnost stavlja u službu ljudi protiv kojih se donedavno borio, poput poznatog krvnika Radovana Karadžića.

Isti dio programa napučio je još jedan srpski dokumentarni film, i to “Okean” (2014) Tamare Drakulić, osobno-kontemplativni dnevnik o putovanju na Havaje i poštovanju posljednje želje preminulog prijatelja.

I na kraju, češkim će se gledateljima u eksperimentalnom programu pod nazivom Fascinacije (Fascinations) predstaviti i jedno hrvatsko ostvarenje. Riječ je o filmu A.D.A.M. (2014) Vladislava Kneževića, rađenog u produkciji Bonobostudija, u čijem je središtu izmaštani dron za asteroidsko rudarenje po imenu A.D.A.M. (Autonomous Drone for Asteroid Mining).


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Once the Dust Settles” – Selfie na poprištu katastrofe

Johna Appela kroz film "Once the Dust Settles" vode empatija i dobrodušnost, uz razumijevanje nemoći da se promijeni ono što se dogodilo.

Otvorene prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”

Otvorene su prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”.

Al Jazeera Balkans: Drugi nastavci filmova “Generacija ’68” i “Nedjelja 13.” te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana

Ovotjedni program AJB-a donosi druge nastavke filmova "Generacija '68" i "Nedjelja 13." te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana.

Top 10: Najbolji dokumentarni filmovi 2020. godine

Marko Stojiljković donosi svoju listu najboljih dokumentarnih filmova 2020. godine.

Preminuo Michael Apted, redatelj serijala “Up”

Poznati britanski dokumentarist Michael Apted, najpoznatiji po kultnom serijalu "Up", preminuo je u četvrtak u svom losanđeleškom domu.

Otvorene prijave za 68. Martovski festival

Otvorene su prijave za 68. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma - Martovski festival.

“I Walk” – Odsebljeno putovanje u srce tame

Jørgen Leth u novom filmu "I Walk" / "Jeg går" (2019) dočarava neveselu stranu svoga psihofizičkoga stanja posljednjih desetak godina.

Al Jazeera Balkans: “Generacija ’68” i “Bugarski san”

Na programu AJB-a ovog će se tjedna između ostalih prikazati i dokumentarci "Generacija '68" Nenada Puhovskog "Bugarski san" Srđana Šarenca.

“Family Romance, LLC” – Samozavaravanje, plaćeno i neplaćeno

U dosadašnjim osvrtima "Family Romance, LLC" ocijenjen je u rasponu od "slabiji Herzogov film" do "jedan od najintrigantnijih u autorovu opusu".

Pomoć za Kino klub Sisak

Razorni potresi koji su ovih dana pogodili Sisak i Sisačko-moslavačku županiju uništili su i Kino klub Sisak, ali i domove kinoklubaša, njihovih prijatelja i obitelji.