Početna DOKUart DOKUart 2014. 9. DOKUart: "Kismet" - Turske sapunice za buđenje ženske svijesti

9. DOKUart: “Kismet” – Turske sapunice za buđenje ženske svijesti

-

Fenomen turskih sapunica prije nekoliko godina zapljusnuo je i hrvatske obale, pa iako je početna euforija bogobojaznih balkanskih domaćica naspram jungovskih arhetipova s dlakavim zlatnim srcima u blagom opadanju, ipak je teško zaobići utjecaj serija poput “Gumus” i “Sulejman Veličanstveni” koji su iste ostavile na ženski živalj u ovom dijelu svijeta.

Grčka redateljica Nina Maria Paschalidou upravo je na spomenutu temu napravila dokumentarni film “Kismet” (2014), rađen i u koprodukciji našeg Nukleus filma, odnosno uz financijsku pomoć Hrvatskog audiovizualnog centra. S tehničko-estetske strane, “Kismet” je mrvicu iznad uobičajene tri popodne televizijske nefikcijske konfekcije (trackingshotovi, pomno birane B-role i kutevi intervjua…). No, njegova najveća snaga ipak leži u temeljitoj pripremi cjelokupnog materijala i zavidnoj količini – pa i samoj kvaliteti – samih razgovora sa ženama koje su hrabro odlučile probiti nametnuti zavjet šutnje (primjer Egipćanke koja je morala proći test djevičanstva).

Nažalost, bivša Jugoslavija u “Kismetu” nije zastupljena sa sugovorničkim minutama, iako vjerojatno nije teško pretpostaviti pravi razlog. Željevši prikazati razmjer utjecaja turskih sapunica na buđenje ženske svijesti i emancipiranosti u još pretežno patrijarhalno nastrojenim društvima, Paschalidou radije bira oštre kontraste s kojima lakše postiže željenu poantu.

Gledajući širi doseg konkretnog filma vjerojatno je – zbog drastičnijih problema u odnosu na neku dobru hrvatsku dušu iz, recimo, Slavonskog Broda – pragmatičnije intervjuirati kućanicu iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koja je glavom bez obzira pobjegla iz životinjski nasilnog braka, upravo zahvaljujući turskoj fikciji s ekrana.

A takvi primjeri, pokazuje Paschalidou, nipošto nisu iznimke koje potvrđuju pravilo, dapače. Širom Bliskog Istoka žene su počele preispitivati vlastitu ulogu u društvu, slijedeći primjere samosvjesnih glavnih junakinja i njihovih alfa-mužjaka koji se ne libe pustiti suzu na sasvim slučajno strateški zumiranom kadru.

Naše predrasude prema sapuničarskom fast foodu na stranu, “Kismet” i s fenomenološke strane obrađuje važnu temu dizanja ženskog glasa u (mnogim, ne i svim!) sredinama koje slabiji spol i dalje tretiraju poput kućanskog aparata. Ako je prvom koraku prema konačnoj ravnopravnosti pridonio i “Sulejman Veličanstveni”, ni mi se nećemo previše buniti…

"Kismet"

O FILMU:

Režija: Nina Maria Pashalidou
Godina proizvodnje: 2014.
Zemlje podrijetla: Grčka / Katar / Francuska / Hrvatska / Bugarska / Švedska / UAE / Srbija / Kanada / Finska / Singapur / Cipar / Mađarska
Trajanje: 58 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Hrvatski dokumentarci na posebnom izdanju ZagrebDoxa

U sklopu ovogodišnjeg posebnog izdanja ZagrebDoxa (4. - 11.10.) bit će prikazano dvanaest hrvatskih filmova.

Otvorene prijave za 52. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva

Otvorene su prijave za 52. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva, koja će se održati u Buzetu.

Dodijeljeni 72. Kreativni Emmyji i 41. Emmyji za najbolje vijesti i dokumentarne filmove

Doznali smo pobjednike 72. Kreativnih Emmyja i 41. Emmyja za najbolje vijesti i dokumentarne filmove.

U utorak počinje 4. Arteria – tjedan filma o umjetnicima

Ovog utorka u Zagrebu počinje četvrta Arteria - tjedan filma o umjetnicima u organizaciji Kulturno informativnog centra (KIC).

“Inconvenient Indian” do glavne doku-nagrade 45. Međunarodnog filmskog festivala u Torontu

Prije nekoliko dana dodjelom nagrada i priznanja završio je 45. Međunarodni filmski festival u Torontu (10. - 19.9.).

U petak se ponovno otvaraju vrata Dokukina KIC

U petak, 25. rujna ponovno se otvaraju vrata Dokukina KIC, jedinstvenog kina specijaliziranog za dokumentarce u centru Zagreba.

Poziv hrvatskim autorima za prijavu na DOK Film Market

U suradnji s HAVC-om, DOK Leipzig je otvorio poziv hrvatskim autorima za prijavu na ovogodišnje izdanje DOK Film Marketa.

3. AJB DOC: U srazu s virtualnim

Donosimo osvrt na 3. Festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans, koji se u nešto drugačijim okolnostima održavao od 11. do 15.9.

Šesnaest filmova u Međunarodnoj konkurenciji 16. ZagrebDoxa

Na ovogodišnjem ZagrebDoxu u natjecateljskoj konkurenciji prikazat će se i šesnaest filmova iz međunarodnog programa.

29. Dani hrvatskog filma: “O jednoj mladosti” – Balada o prolaznosti

"O jednoj mladosti" Ivana Ramljaka univerzalno je prepoznatljiva priča, filozofična balada o prolaznosti, mijenama, iznevjerenim nadama.