Početna Vijesti "Slike s ugla" i "U mraku" na 27. IDFA-i

“Slike s ugla” i “U mraku” na 27. IDFA-i

-

Iz Nizozemske je danas stigla potvrda ovogodišnjeg programa najvećeg dokumentarnog festivala na svijetu. 27. IDFA počinje krajem 11. mjeseca (19. – 30. studenog), a ukupno će biti prikazano 298 dokumentraca, od čega će se 81 naslov moći podičiti s titulom svjetske premijere.

U posebnom festivalskom odsjeku (Special Focus) naći će se i nekoliko zanimljivih programa poput Kadriranja stvarnosti (Framing Reality) koji će predstaviti hibridne dokumentarce; Ženski pogled (The Female Gaze) trebao bi približiti ženski utjecaj na nefikcijsku industriju, dok će O medijima i ljudima (Of Media and Men) istražiti interakciju između ljudi i njihovih političkih vrhuški.

Nažalost, ove godine u natjecateljskom programu IDFA-e neće biti zastupljeni hrvatski, pa ni dokumentarni filmovi iz neposrednog balkanskog susjedstva. Ipak, da sve ne prođe bez domaće riječi pobrinuli su se Jasmila Žbanić i Goran Stanković. Bosanskohercegovačka redateljica na IDFA-u (The Female Gaze) je primljena sa svojim filmom o generaciji mladih odraslih za vrijeme ratnih strahota, “Slike s ugla” (2003), dok je Goran Stanković iz Srbije ušao na Panoramu, i to s dokumentarcem “U mraku” (2014), pričom o životu srpskih rudara koju je snimao pune tri godine.

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Objavljen program 21. Mediteran Film Festivala

Ovogodišnji, 21. Mediteran Film Festival koji se od 19. do 22. kolovoza tradicionalno trebao održati u Širokom Brijegu, prebačen...

Nastavlja se program 15. SKORO DOKUarta

Predstojećeg vikenda (subota i nedjelja, 8. i 9. kolovoza od 21 sat) u Bjelovaru se nastavlja program 15. SKORO DOKUarta.

Hrvoslava Brkušić: “Nepredviđene situacije mjesta su kreativnih mogućnosti u montaži”

Montažerka Hrvoslava Brkušić zatvara premijernu sezonu "Pogleda iza objektiva", serije intervjua na portalu Dokumentarni.net.

66. TV BAFTA-e: “Leaving Neverland” najbolji doku-serijal, Arthur Cary naj-redatelj

U Londonu su sinoć dodijeljene 66. po redu TV BAFTA-e za najbolja britanska televizijska ostvarenja u 2019. godini.

Pula počinje potkraj kolovoza, Motovun na turneji

Pokreću se koronavirusom odgođena najnovija izdanja Pulskog filmskog festivala, odnosno Motovun Film Festivala.

“Što je film? (ep. 13): Faktografski ili dokumentarni film” – Vrijeme i istina

U posljednjim ovosezonskim "Prozorima" naglasak je stavljen na epizodu serijala "Što je film?" (1987) voditelja Ante Peterlića.

Poznat program natjecateljskog dijela 14. DORF-a

Poznat je program regionalnog, natjecateljskog dijela programa 14. Festivala dokumentarnog rock filma DORF.

Tomislav Radić – Zaboravljeni dokumentarist (IX)

U devetom nastavku "Rastrimo zastrto" Tomislav Radić otkriva detalje oko snimanja filmova "Jama" (1971) i "Izravni prijenos" (1971).

U Rijeci predstavljen program 18. Liburnia Film Festivala

U Rijeci je na prigodnoj konferenciji za medije predstavljen 18. Liburnia Film Festival, koji će se ove godine održati od 23. do 28. kolovoza u Opatiji.

Tri hrvatska dokumentarca na 26. Sarajevo Film Festivalu

Tri hrvatska dokumentarna filma ušla su na ovogodišnji, 26. Sarajevo Film Festival.