PočetnaVijesti"Slike s ugla" i "U mraku" na 27. IDFA-i

“Slike s ugla” i “U mraku” na 27. IDFA-i

-

Iz Nizozemske je danas stigla potvrda ovogodišnjeg programa najvećeg dokumentarnog festivala na svijetu. 27. IDFA počinje krajem 11. mjeseca (19. – 30. studenog), a ukupno će biti prikazano 298 dokumentraca, od čega će se 81 naslov moći podičiti s titulom svjetske premijere.

U posebnom festivalskom odsjeku (Special Focus) naći će se i nekoliko zanimljivih programa poput Kadriranja stvarnosti (Framing Reality) koji će predstaviti hibridne dokumentarce; Ženski pogled (The Female Gaze) trebao bi približiti ženski utjecaj na nefikcijsku industriju, dok će O medijima i ljudima (Of Media and Men) istražiti interakciju između ljudi i njihovih političkih vrhuški.

Nažalost, ove godine u natjecateljskom programu IDFA-e neće biti zastupljeni hrvatski, pa ni dokumentarni filmovi iz neposrednog balkanskog susjedstva. Ipak, da sve ne prođe bez domaće riječi pobrinuli su se Jasmila Žbanić i Goran Stanković. Bosanskohercegovačka redateljica na IDFA-u (The Female Gaze) je primljena sa svojim filmom o generaciji mladih odraslih za vrijeme ratnih strahota, “Slike s ugla” (2003), dok je Goran Stanković iz Srbije ušao na Panoramu, i to s dokumentarcem “U mraku” (2014), pričom o životu srpskih rudara koju je snimao pune tri godine.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije