PočetnaRecenzije9. DOKUart: "Izmješteni" - Pakiranje kofera s pakistansko-švedskim pečatom

9. DOKUart: “Izmješteni” – Pakiranje kofera s pakistansko-švedskim pečatom

|

Neke ljude zauvijek odrede lokalne zemljopisne paralele. Ostati u domovinskoj zoni komfora i ispijati iste kave u istom lokalnom kafiću s istim ljudima ispod iste tende koja se nije mijenjala od Univerzijade ’87, vjerojatno je nemjerljivo lakše od iskušavanja sreće van dobro utabanih staza, načina i običaja…

Šveđanin Per Parsson, međutim, nije dopustio ukalupljivanje u gabarite svojeg rodnog Ballingslöva od nevelikih parsto duša. Mogao je, naravno, izabrati put kojim su nepogrešivo prošli njegovi brojni sunarodnjaci. Raditi… Pa zapravo bilo što, i dočekati mirnu starost sa svim beneficijama jedne ekonomski stabilne i socijalno brižne skandinavske države.

Sudbina i pustolovni duh su odlučili drugačije.

Još prije četrdeset godina Persson je odlučio kupiti Land Lover i otputovati u životnu avanturu koja će ga nakon europske i bliskoistočne turneje usmjeriti prema Pakistanu. Nekoliko desetljeća kasnije Pera – sada Pera Omara – zatječemo u 10-milijunskom Lahoreu, usred tipične pakistanske eksplozije boja, mirisa i zvukova, kako se na motociklu probija kroz još tipičniji prometni krkljanac u kojem se svima i nikome ne žuri, dok je ispravna vozna traka već odavno ostavljena arbitrarnoj procjeni svakog pojedinog vozača.

Per je sretan čovjek!

No, ako nas ičem “Izmješteni” mogu naučiti, to je opipljiva nada o opravdanosti floskule kako sve Božje ovce na kraju pronađu svoj put. Točka A i točka B. Razlika je samo u nagibu pojedinog kuta. Glavna poruka kako čak i u današnjem svijetu ima mjesta za skromne, produhovljene i iskrenom ljubavlju za bližnju okolinu natopljene pojedince. Ipak se kreće…

Nedugo zatim, pakistanski Šveđanin ulazi u skromnu prostorijicu – više sobu nego punokrvnu kuću – u kojoj živi zajedno sa ženom Shamim i dvjema kćerkama, Zahrom i Marijom. Kćerkama koje su odrastale na pričama o plavokosoj zemlji meda, mlijeka i čistih ulica. Zemlji slobodnih svjetonazora, klubovima s dozvolom točenja alkohola i otkrivenih ženskih lica. U usporedbi s Pakistanom – paralelni i nedosanjani svemir s kojim će ih brižni Per uskoro i upoznati. Silom prilikom, doduše, jer niti Zahria ni Maria nisu odgajane u strogom muslimanskom duhu, što bi njihove ujake uskoro moglo potaknuti na drastične mjere. Drugih rješenja, osim pakiranja kofera za Švedsku, dakle, nije niti bilo…

Dokumentarni film “Izmješteni” / “Displaced Perssons” (2013) Åse Blanck i Johana Palmgrena zanimljiv je i zbog toga što početnu emigrantsku premisu sagledava iz više unikatnih rakursa. Tako, recimo, uz lajmotiv kulturoloških razlika između Švedske i Pakistana (pasivno agresivna bakica iz susjedstva, vožnje biciklom, odlasci u klub, poslodavci nezaintersirani za inozemnu radnu snagu, brzinski osamostaljujući brak između Zahre i Auna), imamo i Perov slučaj kojeg nakon dugogodišnjeg izbivanja i vlastita država tretira kao stranca.

A nije trebalo proći previše vremena nakon dolaska obitelji Persson/Omar u Švedsku kako bi dodatno zasjala i dodatna, sasvim neplanirana metafora o ispravnosti dekadentnog Zapada, nošenja satova (Per ga nije nosio punih trideset godina!) i sanitiziranog kapitalističkog konformizma, kada su jadnog dostojanstvenog i uglađenog Pera usred bijela dana opljačakali na ballingslövskim ulicama. Ne u Pakistanu, niti Njemačkoj, pa niti u Jordanu ili Iranu. Ballingslöv u Švedskoj. Može li ironija biti veća?

No, ako nas ičem “Izmješteni” mogu naučiti, to je opipljiva nada o opravdanosti floskule kako sve Božje ovce na kraju pronađu svoj put. Točka A i točka B. Razlika je samo u nagibu pojedinog kuta. Glavna poruka kako čak i u današnjem svijetu ima mjesta za skromne, produhovljene i iskrenom ljubavlju za bližnju okolinu natopljene pojedince. Ipak se kreće…

"Izmješteni" / "Displaced Perssons"

O FILMU:

Režija: Åsa Blanck, Johan Palmgren
Godina proizvodnje: 2013.
Zemlje podrijetla: Švedska / Pakistan
Trajanje: 85 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.
Režija: Åsa Blanck, Johan Palmgren<br> Godina proizvodnje: 2013.<br> Zemlje podrijetla: Švedska / Pakistan<br> Trajanje: 85 minuta9. DOKUart: "Izmješteni" - Pakiranje kofera s pakistansko-švedskim pečatom