PočetnaVijestiDvadeset dokumentaraca na 19. Splitskom filmskom festivalu

Dvadeset dokumentaraca na 19. Splitskom filmskom festivalu

-

Od 13. do 20. rujna grad Split će biti u znaku 19. izdanja Međunarodnog festivala novog filma / Splitskog filmskog festivala. Program festivala predstavlja izbor iz recentne svjetske filmske produkcije, filmove koji su prikazivani i nagrađivani na mnogim poznatim (Rotterdam, Berlinale, Cannes…) i manje poznatim svjetskim festivalima.

Program 19. izdanja podijeljen je na šest sekcija / segmenata: Konkurenciju dugometražnih i kratkometražnih filmova, Forum 3, Gender, Odrazi / Reflections i Posebni program. Otvaranje festivala je u kinu Central, a projekcije će se održavati popodnevnim i večernjim satima u kinu Karaman i kinoteci Zlatna vrata u kojoj će, već tradicionalno, biti smještena i festivalska recepcija.

ŽIRI

Međunarodni žiri čine hrvatski redatelj Zrinko Ogresta, britanska nezavisna kustosica specijalizirana za umjetnost pokretnih slika Carmen Billows i mađarski filmski kritičar Zoltan Hegyi.

Najbolji kratkometražni film izabrat će međunarodni žiri u sastavu hrvatske filmske kritičarke Karle Lončar, britanskog video umjetnika Georgea Barbera i talijanskog producenta / direktora festivala Fabrizija Polpettinija.

DOKUMENTARNI FILMOVI NA 19. SPLITSKOM FILMSKOM FESTIVALU

Dokumentarna industrija će na 19. SFF-u biti zastupljena s dvadeset filmova, po deset u glavnoj (dugometražna i kratkometražna) i isto toliko u popratnoj konkurenciji (Forum III, Odrazi, Gender i Posebni program diplomskih filmova s UMAS-a – Umjetničke akademije u Splitu).

Kao svojevrsni headliner cjelokupne nefikcijske konkurencije možemo istaknuti francusko-kinesku “Tibetansku svjetiljku” / “La lampe au beurre de yak” / “Butter Lamp” (2013) Wei Hua. Kinez je sa spomenutim filmom o fotografu koji bilježi životne trenutke tibetanskih nomadskih plemena utržio niz nagrada i nominacija na uglednim filmskim festivalima, uključujući Clermont-Ferrand, Cannes i Sundance Film Festival.

POPIS DOKUMENTARNIH FILMOVA U GLAVNOJ KONKURENCIJI

DUGOMETRAŽNI DOKUMENTARCI:

“Atlas” (2013)

 • Režija: Antoine d’Agata
 • Zemlja podrijetla: Francuska

Sinopsis: Čovjek bez spona vraća se s dugog putovanja s kojeg donosi opojne slike, rasute fragmente raspršenog identiteta, poput zemalja koje je proputovao. Čovjek koji se iscrpljuje čuđenjem nad znakovima, mjestima, beskrajnim područjima. U njegovim noćima nema Boga ili oprosta, samo prihvaćanje da ne postoji ništa više od tijela.

KRATKOMETRAŽNI DOKUMENTARCI:

“Smak svijeta: Rituali” / “Kingdom Comes: Rituals” (2014)

 • Režija: Vika Kirchenbauer, Martin Sulzer
 • Zemlja podrijetla: Njemačka

Sinopsis: Pruža nam se perspektiva nesudjelovanja, nepristupačnost bilo kakve definicije stvarnog stava umjetnika koji istražuju prostor i okoliš njemačkog političkog centra, političkog zemljopisa, participatorne demokracije i urbanih krajolika moći. Rad “Kingdome Comes: Rituals” proizlazi iz otkrića golublje fotografije – metode koju je prije gotovo 100 godina razvio farmaceut Julius Neubronner, za snimanje fotografija iz zraka. Metoda je tijekom 1. svjetskog rata korištena u vojne svrhe, poput neke vrste izvidnice, preteče suvremenih bespilotnih letjelica.

“Pratnja” / “Escort” (2013)

 • Režija: Guido Hendrikx
 • Zemlja podrijetla: Nizozemska

Sinopsis: Neiskusni članovi nizozemske granične policije prolaze temeljitu obuku o praćenju odbijenih azilanata natrag u ‘zemlju podrijetla’. Do koje mjere se možete emocionalno vezati, dok se zajedno s izbjeglicama vraćate u njihovu ‘domovinu’?

“Rudarice” / “Minerita” (2013)

 • Režija: Raúl de la Fuente
 • Zemlja podrijetla: Španjolska

Sinopsis: Planina Cerro Rico u pokrajini Potosí (Bolivija) je teritorij bez vladavine zakona, poznat po brutalnom nasilju. Rudari svakodnevno riskiraju život, iskopavajući srebro i cink u ruševnim oknima. Oni koji prežive smatraju da imaju pravo na sve što požele. Zato kreću u lov… na žene. Lucía (40), Ivone (16) i Abigail (17) rade kao noćne čuvarice na površini ili u samom rudniku i bore se za preživljavanje u tom neljudskom paklu. Njihovo jedino oružje je hrabrost – i dinamit.

“Trgovci pijeskom iz Lagosa” / “Lagos Sand Merchants” (2013)

 • Režija: Karimah Ashadu
 • Zemlja podrijetla: Nigerija

Sinopsis: Film prati skupinu trgovaca pijeskom koji žive u predgrađu Lagosa i iz riječnog korita gradske lagune mukotrpno iskopavaju pijesak koji se koristi u građevinskoj industriji.

“Živjeti kao beskućnica” / “Homeless Gokko” (2014)

 • Režija: Yumiko Hayakawa
 • Zemlja podrijetla: Japan

Sinopsis: Kako smo izgubili slobodu na javnim prostorima? Uklonili su klupe, zabranili performanse i beskućnicima je sve teže pronaći mjesto za spavanje. Umjetnica kroz performans pokušava stvoriti vlastiti životni prostor u javnom prostoru – skuplja kartonsku ambalažu iz supermarketa i stvara dom na pločniku. Ovaj rad dokumentira mali čin otpora, pokušaj vraćanja javnog prostora u naše ruke.

“Prorok sela” / “Maatalon profeetta” (2011)

 • Režija: Henrik Mennander
 • Zemlja podrijetla: Finska

Sinopsis: Uzgajivač goveda iz istočne Finske u ranim tridesetima suočava se s društvenim i moralnim pitanjima u kontekstu ekonomske krize.

“Tibetanska svjetiljka” / “La lampe au beurre de yak” (2013)

 • Režija: Hu Wei
 • Zemlje podrijetla: Francuska / Kina

Sinopsis: Fotograf stvara posebne veze s nomadskim obiteljima koje fotografira.

“Farma Hinoki” / “Hinoki Farm” (2014)

 • Režija: Akiro Hellgardt
 • Zemlja podrijetla: Njemačka

Sinopsis: Život bračnog para Kikuchi u ruralnom i planinskom području otoka Kyushu u Japanu. Studija svakodnevnog života i jednostavnih stvari koje čine život. Način života u starosti.

“Pozdrav otporu” / “Buenos dias resistencia” (2013)

 • Režija: Adrián Orr
 • Zemlja podrijetla: Španjolska

Sinopsis: Realističan jutarnji ritual – otac budi djecu i sprema ih za školu.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

21. Human Rights Film Festival: “Čovjek u crnom” – Čujna crnina

Wang Xilinov život kroz film "Čovjek u crnom" (2023) Wang Binga izražen je kao još jedan stavak u životu ovog kompozitora.

21. Human Rights Film Festival: “Projekt” – Odmatanje slojeva zbilje

"Projekt" (2023) Dane Komljena jezgru ima u prenamijenjenom trgovačkom kompleksu u nigerijskom Lagosu.

21. Human Rights Film Festival: “Draga Fiona” – U potrazi za idealnim gledateljem

Film "Draga Fiona" / "Dearest Fiona" (2023) redateljice Fione Tan mogao bi poslužiti kao eskperiment potrage za idealnim gledateljem.

Znanstveni skup “Filmologija, kritika, umjetnost” povodom osamdesetog rođendana Hrvoja Turkovića

Povodom osamdesetog rođendana Hrvoja Turkovića, u Zagrebu će se od 9. do 10. prosinca održavati znanstveni skup "Filmologija, kritika, umjetnost".

21. Human Rights Film Festival: “Gdje su nestali svi osmijesi?” – Izvana gladac, iznutra jadac

Na ovogodišnjem HRFF-u prikazat će se i film "Gdje su nestali svi osmijesi?" / "Where Have All the Smiles Gone" (2023) Anje Strelec.

Klasici svjetske dokumentaristike, 3. sezona

“Darwinova noćna mora” – Predatorske ribe i oružje u kolijevci čovječanstva

Posljednji esej treće sezone "Klasika" rezerviran je za dokumentarni film "Darwinova noćna mora" (2004) Huberta Saupera.

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

“Crumb” – Umjetnost kao jedini izbor

Dokumentarac "Crumb" (1994) Terryja Zwigoffa o strip-umjetniku Robertu Crumbu, spada među najistaknutije primjerke doku-biografskog žanra.

“Shermanov marš” – Generali i ljubavnici

Treću sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo s dokumentarcem "Shermanov marš" / "Sherman's March" (1985) Rossa McElweeja.

Dokultura, 3. sezona

Snaga je u detalju

Posljednji esej treće sezone "Dokulture" donosi tekst o hrvatskim filmskim vaninstitucionalnim programima.

Fiksiranje na margini

Shvatimo li film kao neizostavni dio kulture i umjetničkog stvaralaštva, obrazovni je sustav prva točka stjecanja šireg filmskog znanja.

Steći filmsku kulturu – od apstrakcije prema konzumerizmu

Prvi esej treće sezone "Dokulture" bavi se (ne)dostupnošću filmova široj publici, naročito iz kuta dokumentarnog roda.