PočetnaVijestiDvadeset dokumentaraca na 19. Splitskom filmskom festivalu

Dvadeset dokumentaraca na 19. Splitskom filmskom festivalu

-

Od 13. do 20. rujna grad Split će biti u znaku 19. izdanja Međunarodnog festivala novog filma / Splitskog filmskog festivala. Program festivala predstavlja izbor iz recentne svjetske filmske produkcije, filmove koji su prikazivani i nagrađivani na mnogim poznatim (Rotterdam, Berlinale, Cannes…) i manje poznatim svjetskim festivalima.

Program 19. izdanja podijeljen je na šest sekcija / segmenata: Konkurenciju dugometražnih i kratkometražnih filmova, Forum 3, Gender, Odrazi / Reflections i Posebni program. Otvaranje festivala je u kinu Central, a projekcije će se održavati popodnevnim i večernjim satima u kinu Karaman i kinoteci Zlatna vrata u kojoj će, već tradicionalno, biti smještena i festivalska recepcija.

ŽIRI

Međunarodni žiri čine hrvatski redatelj Zrinko Ogresta, britanska nezavisna kustosica specijalizirana za umjetnost pokretnih slika Carmen Billows i mađarski filmski kritičar Zoltan Hegyi.

Najbolji kratkometražni film izabrat će međunarodni žiri u sastavu hrvatske filmske kritičarke Karle Lončar, britanskog video umjetnika Georgea Barbera i talijanskog producenta / direktora festivala Fabrizija Polpettinija.

DOKUMENTARNI FILMOVI NA 19. SPLITSKOM FILMSKOM FESTIVALU

Dokumentarna industrija će na 19. SFF-u biti zastupljena s dvadeset filmova, po deset u glavnoj (dugometražna i kratkometražna) i isto toliko u popratnoj konkurenciji (Forum III, Odrazi, Gender i Posebni program diplomskih filmova s UMAS-a – Umjetničke akademije u Splitu).

Kao svojevrsni headliner cjelokupne nefikcijske konkurencije možemo istaknuti francusko-kinesku “Tibetansku svjetiljku” / “La lampe au beurre de yak” / “Butter Lamp” (2013) Wei Hua. Kinez je sa spomenutim filmom o fotografu koji bilježi životne trenutke tibetanskih nomadskih plemena utržio niz nagrada i nominacija na uglednim filmskim festivalima, uključujući Clermont-Ferrand, Cannes i Sundance Film Festival.

POPIS DOKUMENTARNIH FILMOVA U GLAVNOJ KONKURENCIJI

DUGOMETRAŽNI DOKUMENTARCI:

“Atlas” (2013)

  • Režija: Antoine d’Agata
  • Zemlja podrijetla: Francuska

Sinopsis: Čovjek bez spona vraća se s dugog putovanja s kojeg donosi opojne slike, rasute fragmente raspršenog identiteta, poput zemalja koje je proputovao. Čovjek koji se iscrpljuje čuđenjem nad znakovima, mjestima, beskrajnim područjima. U njegovim noćima nema Boga ili oprosta, samo prihvaćanje da ne postoji ništa više od tijela.

KRATKOMETRAŽNI DOKUMENTARCI:

“Smak svijeta: Rituali” / “Kingdom Comes: Rituals” (2014)

  • Režija: Vika Kirchenbauer, Martin Sulzer
  • Zemlja podrijetla: Njemačka

Sinopsis: Pruža nam se perspektiva nesudjelovanja, nepristupačnost bilo kakve definicije stvarnog stava umjetnika koji istražuju prostor i okoliš njemačkog političkog centra, političkog zemljopisa, participatorne demokracije i urbanih krajolika moći. Rad “Kingdome Comes: Rituals” proizlazi iz otkrića golublje fotografije – metode koju je prije gotovo 100 godina razvio farmaceut Julius Neubronner, za snimanje fotografija iz zraka. Metoda je tijekom 1. svjetskog rata korištena u vojne svrhe, poput neke vrste izvidnice, preteče suvremenih bespilotnih letjelica.

“Pratnja” / “Escort” (2013)

  • Režija: Guido Hendrikx
  • Zemlja podrijetla: Nizozemska

Sinopsis: Neiskusni članovi nizozemske granične policije prolaze temeljitu obuku o praćenju odbijenih azilanata natrag u ‘zemlju podrijetla’. Do koje mjere se možete emocionalno vezati, dok se zajedno s izbjeglicama vraćate u njihovu ‘domovinu’?

“Rudarice” / “Minerita” (2013)

  • Režija: Raúl de la Fuente
  • Zemlja podrijetla: Španjolska

Sinopsis: Planina Cerro Rico u pokrajini Potosí (Bolivija) je teritorij bez vladavine zakona, poznat po brutalnom nasilju. Rudari svakodnevno riskiraju život, iskopavajući srebro i cink u ruševnim oknima. Oni koji prežive smatraju da imaju pravo na sve što požele. Zato kreću u lov… na žene. Lucía (40), Ivone (16) i Abigail (17) rade kao noćne čuvarice na površini ili u samom rudniku i bore se za preživljavanje u tom neljudskom paklu. Njihovo jedino oružje je hrabrost – i dinamit.

“Trgovci pijeskom iz Lagosa” / “Lagos Sand Merchants” (2013)

  • Režija: Karimah Ashadu
  • Zemlja podrijetla: Nigerija

Sinopsis: Film prati skupinu trgovaca pijeskom koji žive u predgrađu Lagosa i iz riječnog korita gradske lagune mukotrpno iskopavaju pijesak koji se koristi u građevinskoj industriji.

“Živjeti kao beskućnica” / “Homeless Gokko” (2014)

  • Režija: Yumiko Hayakawa
  • Zemlja podrijetla: Japan

Sinopsis: Kako smo izgubili slobodu na javnim prostorima? Uklonili su klupe, zabranili performanse i beskućnicima je sve teže pronaći mjesto za spavanje. Umjetnica kroz performans pokušava stvoriti vlastiti životni prostor u javnom prostoru – skuplja kartonsku ambalažu iz supermarketa i stvara dom na pločniku. Ovaj rad dokumentira mali čin otpora, pokušaj vraćanja javnog prostora u naše ruke.

“Prorok sela” / “Maatalon profeetta” (2011)

  • Režija: Henrik Mennander
  • Zemlja podrijetla: Finska

Sinopsis: Uzgajivač goveda iz istočne Finske u ranim tridesetima suočava se s društvenim i moralnim pitanjima u kontekstu ekonomske krize.

“Tibetanska svjetiljka” / “La lampe au beurre de yak” (2013)

  • Režija: Hu Wei
  • Zemlje podrijetla: Francuska / Kina

Sinopsis: Fotograf stvara posebne veze s nomadskim obiteljima koje fotografira.

“Farma Hinoki” / “Hinoki Farm” (2014)

  • Režija: Akiro Hellgardt
  • Zemlja podrijetla: Njemačka

Sinopsis: Život bračnog para Kikuchi u ruralnom i planinskom području otoka Kyushu u Japanu. Studija svakodnevnog života i jednostavnih stvari koje čine život. Način života u starosti.

“Pozdrav otporu” / “Buenos dias resistencia” (2013)

  • Režija: Adrián Orr
  • Zemlja podrijetla: Španjolska

Sinopsis: Realističan jutarnji ritual – otac budi djecu i sprema ih za školu.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

U Art-kinu predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma

U riječkom Art-kinu u utorak će biti organizirano predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma.

Dokukino KIC: Novi ciklus “Hall of Famea” i “20 dana u Mariupolju”

U zagrebačko Dokukino KIC između ostalog dolazi novi ciklus programa "Hall of Fame - vodič kroz povijest dokumentarnog filma".

Fantomske niti

U zagrebačkom Dokukinu KIC nedavno je održan program "Čile: Filmom protiv zaborava".

Hrvatski dokumentarci u Sloveniji i Rumunjskoj

Predstojećih dana i tjedana šest hrvatskih dokumentarnih filmova bit će prikazano na festivalima u Sloveniji i Rumunjskoj.

“Na Adamantu: Nitko nije savršen” Nicolasa Philiberta od 21. ožujka u hrvatskim kinima

U hrvatska kina od 21. ožujka dolazi dokumentarac "Na Adamantu: Nitko nije savršen" (2023) Nicolasa Philiberta.

“The Barber of Little Rock” – Banking while black

"The Barber of Little Rock" američkog redateljskog dvojca John Hoffman - Christine Turner, osvojio je ovogodišnjeg kratkometražnog doku-Oscara.

96. Oscari: Očekivani Zlatni kipić za “20 dana u Mariupolju” Mstislava Černova

U losanđeleskom Dolby Theatreu sinoć je održana 96. po redu svečana dodjela nagrade Oscar.

Otvorene prijave za treći “AJD Industry Days @ AJB DOC”

Otvorene su prijave za treći "AJD Industry Days @ AJB DOC", koji se održava u sklopu Festivala dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans.

Ususret Oscarima u Dokukinu KIC

Vikend u zagrebačkom Dokukinu KIC posvećen je programu "Ususret Oscarima".

[VIDEO] Tamara Babun: “Crowdfunding ne može biti redoviti način financiranja filmova”

Producentica Tamara Babun za naš portal govori o svojoj producentskoj kući Wolfgang&Dolly te između ostalog i novom projektu 'Sakupljač snova'.