PočetnaVijestiDvadeset dokumentaraca na 19. Splitskom filmskom festivalu

Dvadeset dokumentaraca na 19. Splitskom filmskom festivalu

|

Od 13. do 20. rujna grad Split će biti u znaku 19. izdanja Međunarodnog festivala novog filma / Splitskog filmskog festivala. Program festivala predstavlja izbor iz recentne svjetske filmske produkcije, filmove koji su prikazivani i nagrađivani na mnogim poznatim (Rotterdam, Berlinale, Cannes…) i manje poznatim svjetskim festivalima.

Program 19. izdanja podijeljen je na šest sekcija / segmenata: Konkurenciju dugometražnih i kratkometražnih filmova, Forum 3, Gender, Odrazi / Reflections i Posebni program. Otvaranje festivala je u kinu Central, a projekcije će se održavati popodnevnim i večernjim satima u kinu Karaman i kinoteci Zlatna vrata u kojoj će, već tradicionalno, biti smještena i festivalska recepcija.

ŽIRI

Međunarodni žiri čine hrvatski redatelj Zrinko Ogresta, britanska nezavisna kustosica specijalizirana za umjetnost pokretnih slika Carmen Billows i mađarski filmski kritičar Zoltan Hegyi.

Najbolji kratkometražni film izabrat će međunarodni žiri u sastavu hrvatske filmske kritičarke Karle Lončar, britanskog video umjetnika Georgea Barbera i talijanskog producenta / direktora festivala Fabrizija Polpettinija.

DOKUMENTARNI FILMOVI NA 19. SPLITSKOM FILMSKOM FESTIVALU

Dokumentarna industrija će na 19. SFF-u biti zastupljena s dvadeset filmova, po deset u glavnoj (dugometražna i kratkometražna) i isto toliko u popratnoj konkurenciji (Forum III, Odrazi, Gender i Posebni program diplomskih filmova s UMAS-a – Umjetničke akademije u Splitu).

Kao svojevrsni headliner cjelokupne nefikcijske konkurencije možemo istaknuti francusko-kinesku “Tibetansku svjetiljku” / “La lampe au beurre de yak” / “Butter Lamp” (2013) Wei Hua. Kinez je sa spomenutim filmom o fotografu koji bilježi životne trenutke tibetanskih nomadskih plemena utržio niz nagrada i nominacija na uglednim filmskim festivalima, uključujući Clermont-Ferrand, Cannes i Sundance Film Festival.

POPIS DOKUMENTARNIH FILMOVA U GLAVNOJ KONKURENCIJI

DUGOMETRAŽNI DOKUMENTARCI:

“Atlas” (2013)

 • Režija: Antoine d’Agata
 • Zemlja podrijetla: Francuska

Sinopsis: Čovjek bez spona vraća se s dugog putovanja s kojeg donosi opojne slike, rasute fragmente raspršenog identiteta, poput zemalja koje je proputovao. Čovjek koji se iscrpljuje čuđenjem nad znakovima, mjestima, beskrajnim područjima. U njegovim noćima nema Boga ili oprosta, samo prihvaćanje da ne postoji ništa više od tijela.

KRATKOMETRAŽNI DOKUMENTARCI:

“Smak svijeta: Rituali” / “Kingdom Comes: Rituals” (2014)

 • Režija: Vika Kirchenbauer, Martin Sulzer
 • Zemlja podrijetla: Njemačka

Sinopsis: Pruža nam se perspektiva nesudjelovanja, nepristupačnost bilo kakve definicije stvarnog stava umjetnika koji istražuju prostor i okoliš njemačkog političkog centra, političkog zemljopisa, participatorne demokracije i urbanih krajolika moći. Rad “Kingdome Comes: Rituals” proizlazi iz otkrića golublje fotografije – metode koju je prije gotovo 100 godina razvio farmaceut Julius Neubronner, za snimanje fotografija iz zraka. Metoda je tijekom 1. svjetskog rata korištena u vojne svrhe, poput neke vrste izvidnice, preteče suvremenih bespilotnih letjelica.

“Pratnja” / “Escort” (2013)

 • Režija: Guido Hendrikx
 • Zemlja podrijetla: Nizozemska

Sinopsis: Neiskusni članovi nizozemske granične policije prolaze temeljitu obuku o praćenju odbijenih azilanata natrag u ‘zemlju podrijetla’. Do koje mjere se možete emocionalno vezati, dok se zajedno s izbjeglicama vraćate u njihovu ‘domovinu’?

“Rudarice” / “Minerita” (2013)

 • Režija: Raúl de la Fuente
 • Zemlja podrijetla: Španjolska

Sinopsis: Planina Cerro Rico u pokrajini Potosí (Bolivija) je teritorij bez vladavine zakona, poznat po brutalnom nasilju. Rudari svakodnevno riskiraju život, iskopavajući srebro i cink u ruševnim oknima. Oni koji prežive smatraju da imaju pravo na sve što požele. Zato kreću u lov… na žene. Lucía (40), Ivone (16) i Abigail (17) rade kao noćne čuvarice na površini ili u samom rudniku i bore se za preživljavanje u tom neljudskom paklu. Njihovo jedino oružje je hrabrost – i dinamit.

“Trgovci pijeskom iz Lagosa” / “Lagos Sand Merchants” (2013)

 • Režija: Karimah Ashadu
 • Zemlja podrijetla: Nigerija

Sinopsis: Film prati skupinu trgovaca pijeskom koji žive u predgrađu Lagosa i iz riječnog korita gradske lagune mukotrpno iskopavaju pijesak koji se koristi u građevinskoj industriji.

“Živjeti kao beskućnica” / “Homeless Gokko” (2014)

 • Režija: Yumiko Hayakawa
 • Zemlja podrijetla: Japan

Sinopsis: Kako smo izgubili slobodu na javnim prostorima? Uklonili su klupe, zabranili performanse i beskućnicima je sve teže pronaći mjesto za spavanje. Umjetnica kroz performans pokušava stvoriti vlastiti životni prostor u javnom prostoru – skuplja kartonsku ambalažu iz supermarketa i stvara dom na pločniku. Ovaj rad dokumentira mali čin otpora, pokušaj vraćanja javnog prostora u naše ruke.

“Prorok sela” / “Maatalon profeetta” (2011)

 • Režija: Henrik Mennander
 • Zemlja podrijetla: Finska

Sinopsis: Uzgajivač goveda iz istočne Finske u ranim tridesetima suočava se s društvenim i moralnim pitanjima u kontekstu ekonomske krize.

“Tibetanska svjetiljka” / “La lampe au beurre de yak” (2013)

 • Režija: Hu Wei
 • Zemlje podrijetla: Francuska / Kina

Sinopsis: Fotograf stvara posebne veze s nomadskim obiteljima koje fotografira.

“Farma Hinoki” / “Hinoki Farm” (2014)

 • Režija: Akiro Hellgardt
 • Zemlja podrijetla: Njemačka

Sinopsis: Život bračnog para Kikuchi u ruralnom i planinskom području otoka Kyushu u Japanu. Studija svakodnevnog života i jednostavnih stvari koje čine život. Način života u starosti.

“Pozdrav otporu” / “Buenos dias resistencia” (2013)

 • Režija: Adrián Orr
 • Zemlja podrijetla: Španjolska

Sinopsis: Realističan jutarnji ritual – otac budi djecu i sprema ih za školu.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

[FOTOGALERIJA] Dodjela 5. Nagrade Dokumetar

Fotogalerija s dodjele 5. Nagrade Dokumetar, održane 18. lipnja 2024. godine u zagrebačkom Dokukinu KIC.

“The Last Dragon” – Pseudodokumentarnost za široke mase

U novom tekstu "Dokumentiranja fikcije" provjerit ćemo kako pseudodokumentarni film funkcionira kada mu se da komercijalna svrha.

Preminuo filmski kritičar Tomislav Čegir

Filmski kritičar Tomislav Čegir preminuo je 18. lipnja, u 55. godini života.

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".