PočetnaVijesti"Mitchu" nagrada na 1. Pančevo Film Festivalu

“Mitchu” nagrada na 1. Pančevo Film Festivalu

|

Prvi Pančevo Film Festival, čiji su dvokraki (dugometražni i kratkometražni) progam selektirali redatelji Stefan Ivančić i Ognjen Glavonić, sinoć je u Kulturnom centru Pančevo iznjedrio konačne pobjednike, među kojima se našao i jedan hrvatski dokumentarni film.

Tako je žiri u sastavu redatelja Bobe Jelčića, glumice Vladice Milosavljević i povjesničara umjetnosti Branislava Dimitrijevića, Posebnu nagradu žirija dodijelio filmu “Mitch – dnevnik jednog šizofreničara” (2014., Nukleus film) Damira Čučića i Mišela Škorića, čiji smo unikatni i uznemirujući svijet Psihijatrijske bolnice Rab nedavno recenzirali i na portalu Dokumentarni.net. Podsjetimo, “Mitch” je prije dva mjeseca osvojio sličnu kolajnu i na 25. izdanju uglednog FID Marseillea.

Od ostalih dokumentarnih nagrada spomenimo talijanski “This is the Way” (2014) Giacoma Abbruzzesea, dokumentarac snimljen mobitelom koji govori o dva gay para i njihovoj djeci. “This is the Way” je na 1. PFF-u proglašen Najboljim dokumentarnim filmom cijelog festivala, a osvojio je i montažersku nagradu koja je otišla u ruke Marca Rizza.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.