U sklopu Venecijanskog filmskog sajma u ponedjeljak je predstavljen RE-ACT (Regional Audiovisual Cooperation and Training), fond za poticanje razvoja i sufinanciranja zajedničkih koprodukcija dugometražnih filmova te za filmsku edukaciju i umrežavanje na području Slovenije, Hrvatske i talijanske pokrajine Friuli Venezia Giulia.

Projekt su na konferenciji za medije predstavili njegovi pokretači, ravnatelji filmskih centara iz triju zemalja: Paolo Vidali (Audiovizualni fond talijanske pokrajine Friuli Venezia Giulia), Jožko Rutar (Slovenski filmski centar) i Hrvoje Hribar (Hrvatski audiovizualni centar), uz predsjednicu pokrajine Friuli Venezia Giulia Deboru Serracchiani, pomoćnicu ministrice kulture Republike Hrvatske Tamaru Perišić te direktoricu Torino Film Laba Sabinu Neirotti.

Kako je pojasnio Paolo Vidali, osnivanje fonda RE-ACT prirodni je nastavak dosadašnje višegodišnje suradnje talijanskih, slovenskih i hrvatskih audiovizualnih profesionalaca na mnogim uspješnim projektima, poput foruma EURODOC i  tršćanskog When East Meets West, u okviru kojeg je razvijen i nagrađeni talijansko-hrvatski film “TIR” (2013) Alberta Fasula. Osim poticanja suradnje i novih modela sufinanciranja dugometražnih filmova, RE-ACT će imati i specifično orijentirane edukativne programe koji će se realizirati u suradnji s TorinoFilmLabom, vodećom europskom platformom za razvoj scenarija i projekata.

“Ovo je jedinstvena situacija u Europi, da imamo trilateralni nadnacionalni audiovizualni projekt, ne samo za produkciju nego i edukaciju”, rekao je ravnatelj SFC-a Jožko Rutar, najavivši službeno potpisivanje sporazuma o osnivanju RE-ACT-a na Festivalu slovenskog filma u Portorožu 13. rujna.

“Ima nešto o čemu se govorilo ovih dana po festivalu, da je u Europi puno filmova napravljenih s malo novaca, koji onda svi na neki način ostanu gladni, kao siromašna majka s puno djece. Mi ovdje stoga radimo nešto potpuno protiv struje: umjesto da kastriramo proizvodnju i smanjimo dinamiku – mi ćemo je promijeniti. Vjerujem da na ovom malom teritoriju, na kojem se igra briškula i trešeta, da se tako izrazim, ima potencijala da se ujedini kreativnost, da se kreira zajednička kinopublika i da se ostvare rezultati”, poručio je ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar.

Inicijativa RE-ACT će u praksi zaživjeti tijekom 2015. godine: prvi projekti stručnog usavršavanja i umežavanja odvijat će se kroz program FrameWork u okviru TorinoFilmLaba, od srpnja, a prvi javni pozivi za sufinanciranje koprodukcija bit će raspisani u listopadu.

Sabina Neriotti, direktorica TorinoFilmLaba, ocijenila je “da je ovo win-win situacija. U TFL-u od samog početka istovremeno radimo na razvoju i sufinanciranju dugometražnog filma te se otvaramo novim regijama. RE-ACT je u tom smislu idealni partner, s kojim ćemo pratiti projekte u svim fazama razvoja, a istovremeno utjecati na kreiranje okruženja u kojem će onda ti filmovi zaživjeti.”

Predsjednica pokrajine Friuli Venezia Giulia Debora Serracchiani izrazila je zadovoljstvo i podršku RE-ACT-u, smatrajući da je ovo tek prva faza buduće dugogodišnje suradnje u regiji. Pomoćnica ministrice kulture Republike Hrvatske Tamara Perišić istaknula je da “ovakvi transregionalni mehanizmi učvršćuju vrijednosti EU, poput demokracije, pluralizma i ljudskih prava te da je malo vrsta umjetnosti danas koje mogu odgovoriti na ovakve zahtjeve – a audiovizualna umjetnost, odnosno film, to svakako jest.”

Sve daljnje novosti o projektu RE-ACT moći ćete pratiti i putem službene stranice.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here