PočetnaVijestiU Veneciji predstavljen RE-ACT, regionalni fond za poticanje filmskih koprodukcija Italije, Slovenije...

U Veneciji predstavljen RE-ACT, regionalni fond za poticanje filmskih koprodukcija Italije, Slovenije i Hrvatske

-

U sklopu Venecijanskog filmskog sajma u ponedjeljak je predstavljen RE-ACT (Regional Audiovisual Cooperation and Training), fond za poticanje razvoja i sufinanciranja zajedničkih koprodukcija dugometražnih filmova te za filmsku edukaciju i umrežavanje na području Slovenije, Hrvatske i talijanske pokrajine Friuli Venezia Giulia.

Projekt su na konferenciji za medije predstavili njegovi pokretači, ravnatelji filmskih centara iz triju zemalja: Paolo Vidali (Audiovizualni fond talijanske pokrajine Friuli Venezia Giulia), Jožko Rutar (Slovenski filmski centar) i Hrvoje Hribar (Hrvatski audiovizualni centar), uz predsjednicu pokrajine Friuli Venezia Giulia Deboru Serracchiani, pomoćnicu ministrice kulture Republike Hrvatske Tamaru Perišić te direktoricu Torino Film Laba Sabinu Neirotti.

Kako je pojasnio Paolo Vidali, osnivanje fonda RE-ACT prirodni je nastavak dosadašnje višegodišnje suradnje talijanskih, slovenskih i hrvatskih audiovizualnih profesionalaca na mnogim uspješnim projektima, poput foruma EURODOC i  tršćanskog When East Meets West, u okviru kojeg je razvijen i nagrađeni talijansko-hrvatski film “TIR” (2013) Alberta Fasula. Osim poticanja suradnje i novih modela sufinanciranja dugometražnih filmova, RE-ACT će imati i specifično orijentirane edukativne programe koji će se realizirati u suradnji s TorinoFilmLabom, vodećom europskom platformom za razvoj scenarija i projekata.

“Ovo je jedinstvena situacija u Europi, da imamo trilateralni nadnacionalni audiovizualni projekt, ne samo za produkciju nego i edukaciju”, rekao je ravnatelj SFC-a Jožko Rutar, najavivši službeno potpisivanje sporazuma o osnivanju RE-ACT-a na Festivalu slovenskog filma u Portorožu 13. rujna.

“Ima nešto o čemu se govorilo ovih dana po festivalu, da je u Europi puno filmova napravljenih s malo novaca, koji onda svi na neki način ostanu gladni, kao siromašna majka s puno djece. Mi ovdje stoga radimo nešto potpuno protiv struje: umjesto da kastriramo proizvodnju i smanjimo dinamiku – mi ćemo je promijeniti. Vjerujem da na ovom malom teritoriju, na kojem se igra briškula i trešeta, da se tako izrazim, ima potencijala da se ujedini kreativnost, da se kreira zajednička kinopublika i da se ostvare rezultati”, poručio je ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar.

Inicijativa RE-ACT će u praksi zaživjeti tijekom 2015. godine: prvi projekti stručnog usavršavanja i umežavanja odvijat će se kroz program FrameWork u okviru TorinoFilmLaba, od srpnja, a prvi javni pozivi za sufinanciranje koprodukcija bit će raspisani u listopadu.

Sabina Neriotti, direktorica TorinoFilmLaba, ocijenila je “da je ovo win-win situacija. U TFL-u od samog početka istovremeno radimo na razvoju i sufinanciranju dugometražnog filma te se otvaramo novim regijama. RE-ACT je u tom smislu idealni partner, s kojim ćemo pratiti projekte u svim fazama razvoja, a istovremeno utjecati na kreiranje okruženja u kojem će onda ti filmovi zaživjeti.”

Predsjednica pokrajine Friuli Venezia Giulia Debora Serracchiani izrazila je zadovoljstvo i podršku RE-ACT-u, smatrajući da je ovo tek prva faza buduće dugogodišnje suradnje u regiji. Pomoćnica ministrice kulture Republike Hrvatske Tamara Perišić istaknula je da “ovakvi transregionalni mehanizmi učvršćuju vrijednosti EU, poput demokracije, pluralizma i ljudskih prava te da je malo vrsta umjetnosti danas koje mogu odgovoriti na ovakve zahtjeve – a audiovizualna umjetnost, odnosno film, to svakako jest.”

Sve daljnje novosti o projektu RE-ACT moći ćete pratiti i putem službene stranice.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Rekordan broj hrvatskih dokumentaraca na 20. ZagrebDoxu

U zagrebačkom WOW baru danas je predstavljen program jubilarnog, 20. ZagrebDoxa.

“The Flats” Alessandre Celesije najbolji film 21. CPH:DOX-a

"The Flats" (2024) talijanske autorice Alessandre Celesije proglašen je najboljim filmom 21. CPH:DOX-a.

Filmovi po izboru članova HDFK-a na jubilarnom ZagrebDoxu

U sklopu 20. ZagrebDoxa prikazat će se filmovi po izboru članova HDFK-a, uz pomoć direktora festivala, Nenada Puhovskog.

Otvorene prijave za 25. Mediteran Film Festival

Otvorene su prijave za 25. Mediteran Film Festival, koji će ove godine biti održan od 8. do 12. listopada u Širokom Brijegu.

“Ljubav na prvu dijagnozu ili ‘Let iznad grličjeg gnijezda'” – U vrućici ekspresije

"Ljubav na prvu dijagnozu ili Let iznad grličjeg gnijezda" (2023.) Bartul Marušić izrađuje umalo opipljivima žarom i predanošću...

Otvorene prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma

Otvorene su prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma udruge Filmaktiv.

Hrvatski projekt na Hot Docs Forumu

Hrvatski projekt "Autumn of the Patriarch" ruske autorice Ane Bogolubove, ušao je u industrijski dio festivala Hot Docs.

Dokukino KIC: Tjedan posvećen mentalnom zdravlju

U zagrebačkom Dokukinu KIC ovaj će tjedan biti posvećen filmovima koji imaju veze s mentalnim zdravljem.

20. ZagrebDox: Pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva…

Na ovogodišnji, 20. ZagrebDox (14.4. - 21.4.) dolaze pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva...

U Art-kinu predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma

U riječkom Art-kinu u utorak će biti organizirano predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma.