PočetnaVijestiU Veneciji predstavljen RE-ACT, regionalni fond za poticanje filmskih koprodukcija Italije, Slovenije...

U Veneciji predstavljen RE-ACT, regionalni fond za poticanje filmskih koprodukcija Italije, Slovenije i Hrvatske

-

U sklopu Venecijanskog filmskog sajma u ponedjeljak je predstavljen RE-ACT (Regional Audiovisual Cooperation and Training), fond za poticanje razvoja i sufinanciranja zajedničkih koprodukcija dugometražnih filmova te za filmsku edukaciju i umrežavanje na području Slovenije, Hrvatske i talijanske pokrajine Friuli Venezia Giulia.

Projekt su na konferenciji za medije predstavili njegovi pokretači, ravnatelji filmskih centara iz triju zemalja: Paolo Vidali (Audiovizualni fond talijanske pokrajine Friuli Venezia Giulia), Jožko Rutar (Slovenski filmski centar) i Hrvoje Hribar (Hrvatski audiovizualni centar), uz predsjednicu pokrajine Friuli Venezia Giulia Deboru Serracchiani, pomoćnicu ministrice kulture Republike Hrvatske Tamaru Perišić te direktoricu Torino Film Laba Sabinu Neirotti.

Kako je pojasnio Paolo Vidali, osnivanje fonda RE-ACT prirodni je nastavak dosadašnje višegodišnje suradnje talijanskih, slovenskih i hrvatskih audiovizualnih profesionalaca na mnogim uspješnim projektima, poput foruma EURODOC i  tršćanskog When East Meets West, u okviru kojeg je razvijen i nagrađeni talijansko-hrvatski film “TIR” (2013) Alberta Fasula. Osim poticanja suradnje i novih modela sufinanciranja dugometražnih filmova, RE-ACT će imati i specifično orijentirane edukativne programe koji će se realizirati u suradnji s TorinoFilmLabom, vodećom europskom platformom za razvoj scenarija i projekata.

“Ovo je jedinstvena situacija u Europi, da imamo trilateralni nadnacionalni audiovizualni projekt, ne samo za produkciju nego i edukaciju”, rekao je ravnatelj SFC-a Jožko Rutar, najavivši službeno potpisivanje sporazuma o osnivanju RE-ACT-a na Festivalu slovenskog filma u Portorožu 13. rujna.

“Ima nešto o čemu se govorilo ovih dana po festivalu, da je u Europi puno filmova napravljenih s malo novaca, koji onda svi na neki način ostanu gladni, kao siromašna majka s puno djece. Mi ovdje stoga radimo nešto potpuno protiv struje: umjesto da kastriramo proizvodnju i smanjimo dinamiku – mi ćemo je promijeniti. Vjerujem da na ovom malom teritoriju, na kojem se igra briškula i trešeta, da se tako izrazim, ima potencijala da se ujedini kreativnost, da se kreira zajednička kinopublika i da se ostvare rezultati”, poručio je ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar.

Inicijativa RE-ACT će u praksi zaživjeti tijekom 2015. godine: prvi projekti stručnog usavršavanja i umežavanja odvijat će se kroz program FrameWork u okviru TorinoFilmLaba, od srpnja, a prvi javni pozivi za sufinanciranje koprodukcija bit će raspisani u listopadu.

Sabina Neriotti, direktorica TorinoFilmLaba, ocijenila je “da je ovo win-win situacija. U TFL-u od samog početka istovremeno radimo na razvoju i sufinanciranju dugometražnog filma te se otvaramo novim regijama. RE-ACT je u tom smislu idealni partner, s kojim ćemo pratiti projekte u svim fazama razvoja, a istovremeno utjecati na kreiranje okruženja u kojem će onda ti filmovi zaživjeti.”

Predsjednica pokrajine Friuli Venezia Giulia Debora Serracchiani izrazila je zadovoljstvo i podršku RE-ACT-u, smatrajući da je ovo tek prva faza buduće dugogodišnje suradnje u regiji. Pomoćnica ministrice kulture Republike Hrvatske Tamara Perišić istaknula je da “ovakvi transregionalni mehanizmi učvršćuju vrijednosti EU, poput demokracije, pluralizma i ljudskih prava te da je malo vrsta umjetnosti danas koje mogu odgovoriti na ovakve zahtjeve – a audiovizualna umjetnost, odnosno film, to svakako jest.”

Sve daljnje novosti o projektu RE-ACT moći ćete pratiti i putem službene stranice.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

19. Festival 25 FPS: “Zamišljene budućnosti: Turizam” – Utopijske slike

Darko Fritz u svojem filmu "Zamišljene budućnosti: Turizam" studiozno pristupa stvarnom prostoru i onome u što ga se moglo pretvoriti.

Rada Šešić: “Možemo bez skromnosti reći da je hrvatski dokumentarac vodeći u regiji”

Selektorica programa Filmskog festivala DOKUart za naš portal najavljuje osamnaesto izdanje ove bjelovarske filmske manifestacije.

Deset filmova u programu “Domaći autori” 24. Mediteran Film Festivala

Deset filmova bit će prikazano u ovogodišnjem programu "Domaći autori" 24. Mediteran Film Festivala.

“Djeca magle” ponovno na programu Al Jazeere Balkans

"Djeca magle" / "Children of the Mist" (2021) vijetnamske autorice Diễm Hà Lệ ponovno se prikazuje na programu Al Jazeere Balkans.

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

19. Festival 25 FPS: Jedan od Grand Prixa i “Valeriji” Sare Jurinčić

Film "Valerija" (Nomad Studio / Restart; 2023.) Sare Jurinčić osvojio je jedan od Grand Prixa na sinoć završenom, 19. Festivalu 25 FPS.

Devet kratkih dokumentaraca “U fokusu” 24. Mediteran Film Festivala

Devet kratkih dokumentaraca smješteno je u "off" program "U fokusu" 24. Mediteran Film Festivala.

“Dum spiro spero” Pere Kvesića u Rijeci

U sklopu programa "Filo playlista dokumentarista" danas će se u Rijeci prikazati film "Dum spiro spero" (2016) Pere Kvesića.

Sinoć otvoren 19. Festival 25 FPS

Devetnaesto izdanje Međunarodnog festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS sinoć je otvoreno u zagrebačkom kinu Kinoteka.

U Bjelovaru predstavljen program 18. DOKUarta

U Bjelovaru je jučer predstavljen program 18. DOKUarta, koji će se održavati od petka 6. listopada pa do petka 13. listopada.