PočetnaRecenzije12. LFF: "O hokeju i Medvjedima" - Medveščakova povijest ogrnuta besprijekornim zanatskim...

12. LFF: “O hokeju i Medvjedima” – Medveščakova povijest ogrnuta besprijekornim zanatskim ruhom

-

Recentna ponuda hrvatskih sportskih dokumentaraca uglavnom je zalazila u nepredvidivi hit&miss teritorij. Imali smo tako vrlo gledljiv Aćimovićev film o paraolimpijcu Darku Kralju (“Kralj”, 2011.), ali i dokumentarnu bižuteriju poput “Offside zamke” (2013) Marija Kovača ili “Goranovog Wimbledona” (2013) Leona Rizmaula. Tako se kao jedino remek-djelo sportske tematike s ovih područja – barem iz bližeg sjećanja – ističe film “Nekoć braća” / “Once Brothers” (2010., Michael Tolajian).

No, niti “Braća”, ali ni “Coach Zoran and His African Tigers” (2013., Sam Benstead) te Kusturičin “Maradona by Kusturica” (2008) – nesumnjivo gornji dom sportskog dokumentarizma – nemaju nažalost previše (redateljsko-producentske) direktne veze s jedinom nam kiflom.

“O hokeju i Medvjedima” (2014) kamermana Josipa Ivančića i dugogodišnjeg vrsnog snimatelja spotova Radislava Jovanova-Gonza, ne spada u sportsko-dokumentarnu konfekciju, iako mu se u budućnosti vjerojatno nećete religiozno vraćati. Sve navedeno, naravno, ne vrijedi za zagrižene navijače hokejskog kluba Medveščak. Disclaimer uključen u recenziju.

Teško se, naravno, Jovanovu i Ivančiću može zamjeriti ogroman trud u prikupljanju arhivske građe iz Medveščakove burne povijesti, pa i uistinu opsežna potraga za svim relevantnim sugovornicima koji su na ovaj ili onaj način obilježili stvaranje legende o Medvjedima.

Autorski nespektakularan, ali zanatski besprijekoran, “O hokeju i Medvjedima” dobar je filmski početak za buduće vlasnike sezonskih karata u Ledenoj dvorani te faktografski-nostalgično dovoljno potkožen za starosjedioce na Sektoru B.

Od bivšeg igrača Brune Zajeca, koji je dres Medveščaka nosio punih 25 godina (“Igrali su klinci iz susjedstva, bila je rijetkost da netko dolazi i iz Novog Zagreba”), pa do današnjeg direktora Damira Gojanovića i nepoderivog kapetana Alana Letanga, pokrivene su sve baze Medveščakovih stanica, a s čijeg se trenutnog kolosjeka ponosno kočoperi logo ruske KHL lige.

“Medveščak nije prolazna moda niti hir određenih lobija”, tako bi ukratko mogao glasiti sukus svih ponosnih sugovornika koji nam objašnjavaju fenomen zagrebačkog kluba na čije je utakmice s Jesenicama, čak i u vrijeme olovnih devedesetih, dolazilo četiri tisuće gledatelja.

Zagreb voli hokej. Zagreb voli svoje Medvjede. Ljubav koja je započela još sredinom šezdesetih za vrijeme Svjetskog prvenstva u Jugoslaviji, a koja se razbuktala krajem osamdesetih ukazanjem Zdenka Gradečkog i invazijom ruskih i kanadskih hokejskih profesionalaca. Medveščak Gortan kao glavna zagrebačka sportska priča do početka Domovinskog rata.

Ispod haube dokumentarnog filma “O hokeju i Medvjedima” tuče standardizirana matrica intervju-arhiva klasike, kojem najveća snaga – posvemašni broj kvalitetnih sugovornika – povremeno prelazi u onaj drugi, zamornije-repetitivni dio mača s dvije oštrice.

Autorski nespektakularan, ali zanatski besprijekoran, “O hokeju i Medvjedima” dobar je filmski početak za buduće vlasnike sezonskih karata u Ledenoj dvorani te faktografski-nostalgično dovoljno potkožen za starosjedioce na Sektoru B.

"O hokeju i Medvjedima"

O FILMU:

Režija: Radislav Ivanov-Gonzo, Josip Ivančić
Godina proizvodnje: 2014.
Produkcija: Propeler Film / Al Jazeera Balkans / Zagreb Film
Zemlja podrijetla: Hrvatska
Trajanje: 50 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka u natjecateljskoj konkurenciji 66. DOK Leipziga

Hrvatski dokumentarac "EL Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka ušao je u natjecateljsku konkurenciju 66. DOK Leipziga.

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.

Dvanaest dokumentaraca u programu punoljetnog DOKUarta

Dvanaest dokumentaraca prikazat će se u programu ovogodišnjeg, punoljetnog DOKUarta (Bjelovar, 6. - 13.10.).

Objavljen program 24. Mediteran Film Festivala

Poznat je program 24. Mediteran Film Festivala, koji će se od 10. do 14. listopada održavati u Širokom Brijegu.

Otvorene prijave za radionicu u okviru programa “Mali DOKUart”

Otvorene su prijave za radionicu u okviru ovogodišnjeg programa "Mali DOKUart", bjelovarskog festivala DOKUart.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

6. AJB DOC: “Dolazak proljeća u Buču” – Nakon okupacije

"Dolazak proljeća u Buču" / "When Spring Came to Bucha" (2022) Mile Tešajeve i Marcusa Lenza osvojio je glavnu nagradu na 6. AJB DOC-u.

6. AJB DOC: “Flotacija” – Flotiranje silnica svekolikosti

"Flotacija" (2023) Eluned Zoë Aiano i Alesandre Tatić osvojila je Posebno priznanje žirija na 6. AJB DOC-u.

Nagrada publike 6. AJB DOC-a dokumentarcu “Braća Musemić”

Ovogodiošnja Nagrada publike AJB DOC-a pripala je dokumentarnom filmu "Braća Musemić" autora Edina Isanovića i redatelja Nihada Ušanovića.
Režija: Radislav Ivanov-Gonzo, Josip Ivančić<br> Godina proizvodnje: 2014.<br> Produkcija: Propeler Film / Al Jazeera Balkans / Zagreb Film<br> Zemlja podrijetla: Hrvatska<br> Trajanje: 50 minuta12. LFF: "O hokeju i Medvjedima" - Medveščakova povijest ogrnuta besprijekornim zanatskim ruhom