Selekcijska komisija u sastavu: Simon Bogojević Narath, Čejen Černić, Maja Flego, Boris Poljak i Slaven Zečević sinoć je donijela odluku o čak 93 dječja filmska ostvarenja koja ulaze u natjecateljski program ovogodišnje 52. revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, nacionalne manifestacije posvećene filmovima osnovnoškolaca.

Na ovogodišnju Reviju bila su ukupno prijavljeno 144 filma mladih autora što svjedoči o kvaliteti rada u području dječjeg filmskog stvaralaštva, kao dijela medijskog obrazovanja za koji se Hrvatski filmski savez kao priređivač Revije konstantno zalaže.

Prijavljeni filmovi pristigli su iz svih dijelova Hrvatske, a u ovogodišnji natjecateljski program uvrštena su ostvarenja iz Čakovca, Donjih Kukuruzara, Dugog Sela, Fužina, Gračaca, Koprivnice, Korčule, Luke, Ivanovca, Macinca, Male Subotice, Orehovca, Osijeka, Rijeke, Sesveta, Slavonskog Broda, Splita, Šibenika, Varaždina, Velike Gorice, Vrbovca, Vrbnika, Šipana, Zadra, Zagreba i Zaprešića.

Najagilnije skupine stižu iz Varaždina (Filmsko-kreativni studio Vanima s 20 uvrštenih filmova), Zaprešića (Foto kino video klub Zaprešić s devet filmova u programu) te Čakovca i Zagreba (Škola animiranog filma Čakovec i Narodno sveučilište Dubrava sa po sedam selektiranih filmova).

Kao i posljednjih par godina, najzastupljenija je produkcija animiranih filmova koji obuhvaćaju više od polovice programa (čak 49 naslova), a slijede dokumentarni i igrani filmovi (po 16 naslova), TV reportaža (osam naslova) i već godinama najslabije zastupljena otvorena kategorija (sa samo četiri naslova).

Revija se od 25. do 28. rujna održava u tri grada, i to u Varaždinu, Ludbregu i Čakovcu a uz priređivačku pomoć tri filmske udruge, odnosno družine: Filmsko-kreativnog studija Vanima iz Varaždina, Osnovne škole Martijanec iz Martijanca i Škole animiranog filma Čakovec iz Čakovca.

Inače, ovogodišnje Revijsko izdanje nudi mnogo novih sadržaja – između ostalog u okviru iste će se održati i Seminarsko-radionički program medijske pedagogije za voditelje filmskih družina iz regije (Hrvatske, Mađarske, Srbije i Slovenije) kojeg su poduprli Agencija za mobilnost i programe EU, odnosno program Erasmus+. Također, žiri djece će osim malih Čakovčana činiti i mladi filmaši iz Makedonije, Turske, Italije i Armenije, pa tako dječja Revija dobiva i internacionalni karakter.

Popis ostvarenja uvrštenih u natjecateljski program potražite na sljedećem linku.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here