Foto: Kadar iz dokumentarnog filma "Grey Gardens"

Negdje između vijesti o najvećem američkom kulturnom priznanju redatelju Albertu Mayslesu te priprema za 5. SPFF, naletjeli smo na zanimljiv članak W magazinea iz 2009. godine o kultnom dokumentarnom filmu “Grey Gardens” (1975).

Upravo je spomenuti Albert Maysles, zajedno s preminulim bratom Davidom, ponajviše zaslužan za fascinantan uvid u ruševnu suživotnu dekadenciju kćeri i majke, Male i Velike Edie (Little i Big EdieEddie Bouvier Beale), najbliže rodbine bivše prve američke dame, Jacqueline Kennedy Onasis.

Nekadašnje pripadnice američke zlatne mladeži s početka 20. stoljeća godinama su živjele u katastrofalnim životnim uvjetima posjeda u East Hamptonu, a posla je zbog očajnih higijenskih uvjeta imala i sanitarna služba.

W magazine donosi razgovor sa Sally Quinn, autoricom knjiga i novinarkom koja je zajedno sa suprugom Benom Bradleejem, bivšim izvršnim urednikom Washington Posta, dvije godine nakon premijere filma kupila i renovirala ruševno zdanje.

U iznimno zanimljivom intervjuu Quinn se prisjeća povoljne otkupne cijene kuće (220 tisuća dolara), zateknutih uvjeta nakon incijalnog dolaska, otkrića škrinjice s pismima velike povijesne vrijednosti i mnogim drugim zanimljivim detaljima iz mistične “Grey Gardens” sage.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here