PočetnaVijestiZavršni čin "Grey Gardens" sage

Završni čin “Grey Gardens” sage

-

Negdje između vijesti o najvećem američkom kulturnom priznanju redatelju Albertu Mayslesu te priprema za 5. SPFF, naletjeli smo na zanimljiv članak W magazinea iz 2009. godine o kultnom dokumentarnom filmu “Grey Gardens” (1975).

Upravo je spomenuti Albert Maysles, zajedno s preminulim bratom Davidom, ponajviše zaslužan za fascinantan uvid u ruševnu suživotnu dekadenciju kćeri i majke, Male i Velike Edie (Little i Big EdieEddie Bouvier Beale), najbliže rodbine bivše prve američke dame, Jacqueline Kennedy Onasis.

Nekadašnje pripadnice američke zlatne mladeži s početka 20. stoljeća godinama su živjele u katastrofalnim životnim uvjetima posjeda u East Hamptonu, a posla je zbog očajnih higijenskih uvjeta imala i sanitarna služba.

W magazine donosi razgovor sa Sally Quinn, autoricom knjiga i novinarkom koja je zajedno sa suprugom Benom Bradleejem, bivšim izvršnim urednikom Washington Posta, dvije godine nakon premijere filma kupila i renovirala ruševno zdanje.

U iznimno zanimljivom intervjuu Quinn se prisjeća povoljne otkupne cijene kuće (220 tisuća dolara), zateknutih uvjeta nakon incijalnog dolaska, otkrića škrinjice s pismima velike povijesne vrijednosti i mnogim drugim zanimljivim detaljima iz mistične “Grey Gardens” sage.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka u natjecateljskoj konkurenciji 66. DOK Leipziga

Hrvatski dokumentarac "EL Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka ušao je u natjecateljsku konkurenciju 66. DOK Leipziga.

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.

Dvanaest dokumentaraca u programu punoljetnog DOKUarta

Dvanaest dokumentaraca prikazat će se u programu ovogodišnjeg, punoljetnog DOKUarta (Bjelovar, 6. - 13.10.).

Objavljen program 24. Mediteran Film Festivala

Poznat je program 24. Mediteran Film Festivala, koji će se od 10. do 14. listopada održavati u Širokom Brijegu.

Otvorene prijave za radionicu u okviru programa “Mali DOKUart”

Otvorene su prijave za radionicu u okviru ovogodišnjeg programa "Mali DOKUart", bjelovarskog festivala DOKUart.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

6. AJB DOC: “Dolazak proljeća u Buču” – Nakon okupacije

"Dolazak proljeća u Buču" / "When Spring Came to Bucha" (2022) Mile Tešajeve i Marcusa Lenza osvojio je glavnu nagradu na 6. AJB DOC-u.

6. AJB DOC: “Flotacija” – Flotiranje silnica svekolikosti

"Flotacija" (2023) Eluned Zoë Aiano i Alesandre Tatić osvojila je Posebno priznanje žirija na 6. AJB DOC-u.

Nagrada publike 6. AJB DOC-a dokumentarcu “Braća Musemić”

Ovogodiošnja Nagrada publike AJB DOC-a pripala je dokumentarnom filmu "Braća Musemić" autora Edina Isanovića i redatelja Nihada Ušanovića.