PočetnaVijestiZavršni čin "Grey Gardens" sage

Završni čin “Grey Gardens” sage

|

Negdje između vijesti o najvećem američkom kulturnom priznanju redatelju Albertu Mayslesu te priprema za 5. SPFF, naletjeli smo na zanimljiv članak W magazinea iz 2009. godine o kultnom dokumentarnom filmu “Grey Gardens” (1975).

Upravo je spomenuti Albert Maysles, zajedno s preminulim bratom Davidom, ponajviše zaslužan za fascinantan uvid u ruševnu suživotnu dekadenciju kćeri i majke, Male i Velike Edie (Little i Big EdieEddie Bouvier Beale), najbliže rodbine bivše prve američke dame, Jacqueline Kennedy Onasis.

Nekadašnje pripadnice američke zlatne mladeži s početka 20. stoljeća godinama su živjele u katastrofalnim životnim uvjetima posjeda u East Hamptonu, a posla je zbog očajnih higijenskih uvjeta imala i sanitarna služba.

W magazine donosi razgovor sa Sally Quinn, autoricom knjiga i novinarkom koja je zajedno sa suprugom Benom Bradleejem, bivšim izvršnim urednikom Washington Posta, dvije godine nakon premijere filma kupila i renovirala ruševno zdanje.

U iznimno zanimljivom intervjuu Quinn se prisjeća povoljne otkupne cijene kuće (220 tisuća dolara), zateknutih uvjeta nakon incijalnog dolaska, otkrića škrinjice s pismima velike povijesne vrijednosti i mnogim drugim zanimljivim detaljima iz mistične “Grey Gardens” sage.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.