Početna Vijesti Počinje se stvarati Nielsen za filmove s važnom društvenom porukom

Počinje se stvarati Nielsen za filmove s važnom društvenom porukom

-

Koliko vas gledanje dobrog dokumentarnog filma, pogotovo onog s važnom društvenom porukom, potiče i na stvarno djelovanje? Na to pitanje pokušava odgovoriti Participant Media, aktivistička medijska tvrtka koja na tržište izbacuje upravo takve filmove.

U suradnji s fondacijoma Knight (Knight Foundation) i Bill & Melinda Gates (Bill & Melinda Gates Foundation) te sveučilištem Južna Kalifornija (University of Southern California’s Annenberg School for Communication and Journalism), zajednički će pokušati otkriti koja filmska djela utječu na stvarnu ljudsku akciju i jesu li fondovska sredstva tek skupa platforma za propovijedanje masama.

Odgovori bi, na kraju krajeva, mogli odrediti koji će projekti u budućnosti biti financirani, a koji će čekati nešto bolja dolarska vremena.

Da bi svoju zamisao proveli u djelo, stvoren je Participant Index (Sudionički indeks), mjerni instrument, sličan Nielsenovom koji se upotrebljava za ispitivanje gledanosti TV emisija. Sirove brojke gledanosti pojedinih dokumentaraca, TV programa i kratkih videa zatim se kombiniraju s aktivnošću na socijalnim mrežama, da bi se konačni rezultat dobio 25-minutnom online anketom.

Koliko je na vas emocionalno utjecao pogledani sadržaj? Jeste li s drugima podijelili informacije o njemu? Jeste li bojkotirali određeni proizvod ili kompaniju? To su samo neka od pitanja koja gledatelji u budućnosti mogu očekivati nakon svjedočenja određenim filmskim naslovima, piše New York Times, ističući, recimo, primjer egipatskog filma “Trg” / “The Square” (2013) koji je polučio visoku ukupnu ocjenu 92/100.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Al Jazeera Balkans: “Bellingcat”, “Tell the World” i “Ideal 68”

Prvi tjedan mjeseca prosinca program Al Jazeere Balkans obilježit će nekoliko vrlo zanimljivih dokumentaraca, među kojima i "Bellingcat", "Tell the World: The Silent Plight of China’s Uighurs" te "Ideal 68".

“Online masterclass” snimatelja Igora Martinovića

Ovog petka (4.12. od 18 do 20 sati) u organizaciji Restarta održat će se "online masterclass" hrvatskog snimatelja Igora Martinovića,

Petar Milat: “Human Rights Film Festival i ove će godine biti mjesto predaha i drugog pogleda”

Direktor Human Rights Film Festivala Petar Milat za Dokumentarni.net najavljuje osamnaesto izdanje ovog festivala o ljudskim pravima.

Tamara Babun: “Projekte, priče i suradnike biram intuitivno”

Tamara Babun za Dokumentarni.net govori o svojem producentsko-poduzetničkom putu, koji će predstaviti na radionici "Distribuiraj to!".

33. IDFA: “Radiograph of a Family” najbolji dugometražni dokumentarac, Vitalij Manski naj-redatelj

Obznanjeni su pobjednici najveće svjetskog doku-festivala, 33. IDFA-e, a najboljim dugometražnim dokumentarcem proglašen je "Radiograph of a Family".

Dina Pokrajac: “Navikli smo Subversive organizirati u prekarnim uvjetima”

Direktorica i jedna od selektorica programa Dina Pokrajac, za naš portal najavljuje 13. Subversive Film Festival.

Morana Ikić Komljenović: “Većina hrvatskih dokumentarnih filmova ostaje nevidljiva široj publici”

Morana Ikić Komljenović za Dokumentarni.net najavljuje drugu po redu radionicu "Distribuiraj to!" koja će se održati od 14. do 18. prosinca.

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula (27. - 28.11.).

Pobjednici Berlinalea i Sundancea na 13. Subversive Film Festivalu

U sklopu 13. Subversive Festivala održat će se i 13. Subversive Film Festival (28.11. - 7.12.) u zagrebačkim kinima Kinoteka i Dokukino KIC te "online".

“Hall of Fame”: “Priča o vjetru”

Filmsko-diskurzivni program "Hall of Fame" u četvrtak, 26. studenoga u 19 sati, donosi dokumentarni esej "Priča o vjetru" (1986).