PočetnaVijestiPočinje se stvarati Nielsen za filmove s važnom društvenom porukom

Počinje se stvarati Nielsen za filmove s važnom društvenom porukom

|

Koliko vas gledanje dobrog dokumentarnog filma, pogotovo onog s važnom društvenom porukom, potiče i na stvarno djelovanje? Na to pitanje pokušava odgovoriti Participant Media, aktivistička medijska tvrtka koja na tržište izbacuje upravo takve filmove.

U suradnji s fondacijoma Knight (Knight Foundation) i Bill & Melinda Gates (Bill & Melinda Gates Foundation) te sveučilištem Južna Kalifornija (University of Southern California’s Annenberg School for Communication and Journalism), zajednički će pokušati otkriti koja filmska djela utječu na stvarnu ljudsku akciju i jesu li fondovska sredstva tek skupa platforma za propovijedanje masama.

Odgovori bi, na kraju krajeva, mogli odrediti koji će projekti u budućnosti biti financirani, a koji će čekati nešto bolja dolarska vremena.

Da bi svoju zamisao proveli u djelo, stvoren je Participant Index (Sudionički indeks), mjerni instrument, sličan Nielsenovom koji se upotrebljava za ispitivanje gledanosti TV emisija. Sirove brojke gledanosti pojedinih dokumentaraca, TV programa i kratkih videa zatim se kombiniraju s aktivnošću na socijalnim mrežama, da bi se konačni rezultat dobio 25-minutnom online anketom.

Koliko je na vas emocionalno utjecao pogledani sadržaj? Jeste li s drugima podijelili informacije o njemu? Jeste li bojkotirali određeni proizvod ili kompaniju? To su samo neka od pitanja koja gledatelji u budućnosti mogu očekivati nakon svjedočenja određenim filmskim naslovima, piše New York Times, ističući, recimo, primjer egipatskog filma “Trg” / “The Square” (2013) koji je polučio visoku ukupnu ocjenu 92/100.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

[FOTOGALERIJA] Dodjela 5. Nagrade Dokumetar

Fotogalerija s dodjele 5. Nagrade Dokumetar, održane 18. lipnja 2024. godine u zagrebačkom Dokukinu KIC.

“The Last Dragon” – Pseudodokumentarnost za široke mase

U novom tekstu "Dokumentiranja fikcije" provjerit ćemo kako pseudodokumentarni film funkcionira kada mu se da komercijalna svrha.

Preminuo filmski kritičar Tomislav Čegir

Filmski kritičar Tomislav Čegir preminuo je 18. lipnja, u 55. godini života.

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".