PočetnaVijestiPočinje se stvarati Nielsen za filmove s važnom društvenom porukom

Počinje se stvarati Nielsen za filmove s važnom društvenom porukom

-

Koliko vas gledanje dobrog dokumentarnog filma, pogotovo onog s važnom društvenom porukom, potiče i na stvarno djelovanje? Na to pitanje pokušava odgovoriti Participant Media, aktivistička medijska tvrtka koja na tržište izbacuje upravo takve filmove.

U suradnji s fondacijoma Knight (Knight Foundation) i Bill & Melinda Gates (Bill & Melinda Gates Foundation) te sveučilištem Južna Kalifornija (University of Southern California’s Annenberg School for Communication and Journalism), zajednički će pokušati otkriti koja filmska djela utječu na stvarnu ljudsku akciju i jesu li fondovska sredstva tek skupa platforma za propovijedanje masama.

Odgovori bi, na kraju krajeva, mogli odrediti koji će projekti u budućnosti biti financirani, a koji će čekati nešto bolja dolarska vremena.

Da bi svoju zamisao proveli u djelo, stvoren je Participant Index (Sudionički indeks), mjerni instrument, sličan Nielsenovom koji se upotrebljava za ispitivanje gledanosti TV emisija. Sirove brojke gledanosti pojedinih dokumentaraca, TV programa i kratkih videa zatim se kombiniraju s aktivnošću na socijalnim mrežama, da bi se konačni rezultat dobio 25-minutnom online anketom.

Koliko je na vas emocionalno utjecao pogledani sadržaj? Jeste li s drugima podijelili informacije o njemu? Jeste li bojkotirali određeni proizvod ili kompaniju? To su samo neka od pitanja koja gledatelji u budućnosti mogu očekivati nakon svjedočenja određenim filmskim naslovima, piše New York Times, ističući, recimo, primjer egipatskog filma “Trg” / “The Square” (2013) koji je polučio visoku ukupnu ocjenu 92/100.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

19. Festival 25 FPS: Jedan od Grand Prixa i “Valeriji” Sare Jurinčić

Film "Valerija" (Nomad Studio / Restart; 2023.) Sare Jurinčić osvojio je jedan od Grand Prixa na sinoć završenom, 19. Festivalu 25 FPS.

Devet kratkih dokumentaraca “U fokusu” 24. Mediteran Film Festivala

Devet kratkih dokumentaraca smješteno je u "off" program "U fokusu" 24. Mediteran Film Festivala.

“Dum spiro spero” Pere Kvesića u Rijeci

U sklopu programa "Filo playlista dokumentarista" danas će se u Rijeci prikazati film "Dum spiro spero" (2016) Pere Kvesića.

Sinoć otvoren 19. Festival 25 FPS

Devetnaesto izdanje Međunarodnog festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS sinoć je otvoreno u zagrebačkom kinu Kinoteka.

U Bjelovaru predstavljen program 18. DOKUarta

U Bjelovaru je jučer predstavljen program 18. DOKUarta, koji će se održavati od petka 6. listopada pa do petka 13. listopada.

Marina Kožul: “I dalje su rijetke prilike za susrete s nenarativnim filmom”

Selektorica Marina Kožul za naš portal najavljuje 19. Festival eksperimentalnog filma i videa 25 FPS (27. - 30.9.).

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka u natjecateljskoj konkurenciji 66. DOK Leipziga

Hrvatski dokumentarac "EL Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka ušao je u natjecateljsku konkurenciju 66. DOK Leipziga.

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.