Foto: Hrvoje Krstičević

Hrvatski snimatelj i dokumentarist Boris Poljak nastavio je svoju impresivnu nisku nagrada na domaćim i međunarodnim festivalima. Nakon lovorika na Liburnia i Sarajevo Film Festivalu, 25 FPS-u, Danima hrvatskog filma, švicarskom Visions du Reelu i Festivalu mediteranskog filma Split, njegov “Autofocus” (2013., Milva film i video) osvojio je i Nagradu za najbolji kratkometražni dokumentarni film 49. Međunarodnog festivala u Karlovim Varima!

Uz Poljaka kao redatelja i snimatelja, na “Autofocusu” su radili i Damir Čučić kao montažer i izvršni producent, Martin Semenčić kao dizajner zvuka te Milva Čučić kao producentica.

U dugometražnoj dokumentarnoj konkurenciji Karlovih Vara slavio je “Waiting For August” (2014., Teodora Ana Mihai), ostvarenje o mladoj Rumunjki koja zbog novonastalih okolnosti mora preuzeti brigu oko mnogobrojne obitelji. I “Autofocus” i “Waiting for August” dobili su po pet tisuća nagradnih dolara.

Posebna dokumentarna priznanja žirija uručena su filmovima “Steadiness” / “Sitzfleisch” (2014) Lise Weber i “The Queen” / “La reina” (2013) Manuela Abramovicha. Austrijankin 77-minutni film ceste od Beča do sjevera Norveške svidio se ocjenjivačkom vijeću, baš kao i Argentinčev kratkometražni snapshot priprema 11-godišnje djevojčice za karnevalsku paradu te južnoameričke države.

Nagrada publike također je otišla u ruke nefikcijskoj umjetnosti, i to filmu o šikaniranoj glazbenici Marti Kubišovoj, “The Magic Voice of a Rebel” / “Magický hlas rebelky” (2014) češke redateljice Olge Sommerove.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here