PočetnaVijestiBorisu Poljaku nagrada i na Karlovim Varima!

Borisu Poljaku nagrada i na Karlovim Varima!

|

Hrvatski snimatelj i dokumentarist Boris Poljak nastavio je svoju impresivnu nisku nagrada na domaćim i međunarodnim festivalima. Nakon lovorika na Liburnia i Sarajevo Film Festivalu, 25 FPS-u, Danima hrvatskog filma, švicarskom Visions du Reelu i Festivalu mediteranskog filma Split, njegov “Autofocus” (2013., Milva film i video) osvojio je i Nagradu za najbolji kratkometražni dokumentarni film 49. Međunarodnog festivala u Karlovim Varima!

Uz Poljaka kao redatelja i snimatelja, na “Autofocusu” su radili i Damir Čučić kao montažer i izvršni producent, Martin Semenčić kao dizajner zvuka te Milva Čučić kao producentica.

U dugometražnoj dokumentarnoj konkurenciji Karlovih Vara slavio je “Waiting For August” (2014., Teodora Ana Mihai), ostvarenje o mladoj Rumunjki koja zbog novonastalih okolnosti mora preuzeti brigu oko mnogobrojne obitelji. I “Autofocus” i “Waiting for August” dobili su po pet tisuća nagradnih dolara.

Posebna dokumentarna priznanja žirija uručena su filmovima “Steadiness” / “Sitzfleisch” (2014) Lise Weber i “The Queen” / “La reina” (2013) Manuela Abramovicha. Austrijankin 77-minutni film ceste od Beča do sjevera Norveške svidio se ocjenjivačkom vijeću, baš kao i Argentinčev kratkometražni snapshot priprema 11-godišnje djevojčice za karnevalsku paradu te južnoameričke države.

Nagrada publike također je otišla u ruke nefikcijskoj umjetnosti, i to filmu o šikaniranoj glazbenici Marti Kubišovoj, “The Magic Voice of a Rebel” / “Magický hlas rebelky” (2014) češke redateljice Olge Sommerove.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.