PočetnaVijestiBorisu Poljaku nagrada i na Karlovim Varima!

Borisu Poljaku nagrada i na Karlovim Varima!

-

Hrvatski snimatelj i dokumentarist Boris Poljak nastavio je svoju impresivnu nisku nagrada na domaćim i međunarodnim festivalima. Nakon lovorika na Liburnia i Sarajevo Film Festivalu, 25 FPS-u, Danima hrvatskog filma, švicarskom Visions du Reelu i Festivalu mediteranskog filma Split, njegov “Autofocus” (2013., Milva film i video) osvojio je i Nagradu za najbolji kratkometražni dokumentarni film 49. Međunarodnog festivala u Karlovim Varima!

Uz Poljaka kao redatelja i snimatelja, na “Autofocusu” su radili i Damir Čučić kao montažer i izvršni producent, Martin Semenčić kao dizajner zvuka te Milva Čučić kao producentica.

U dugometražnoj dokumentarnoj konkurenciji Karlovih Vara slavio je “Waiting For August” (2014., Teodora Ana Mihai), ostvarenje o mladoj Rumunjki koja zbog novonastalih okolnosti mora preuzeti brigu oko mnogobrojne obitelji. I “Autofocus” i “Waiting for August” dobili su po pet tisuća nagradnih dolara.

Posebna dokumentarna priznanja žirija uručena su filmovima “Steadiness” / “Sitzfleisch” (2014) Lise Weber i “The Queen” / “La reina” (2013) Manuela Abramovicha. Austrijankin 77-minutni film ceste od Beča do sjevera Norveške svidio se ocjenjivačkom vijeću, baš kao i Argentinčev kratkometražni snapshot priprema 11-godišnje djevojčice za karnevalsku paradu te južnoameričke države.

Nagrada publike također je otišla u ruke nefikcijskoj umjetnosti, i to filmu o šikaniranoj glazbenici Marti Kubišovoj, “The Magic Voice of a Rebel” / “Magický hlas rebelky” (2014) češke redateljice Olge Sommerove.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

19. Festival 25 FPS: “Zamišljene budućnosti: Turizam” – Utopijske slike

Darko Fritz u svojem filmu "Zamišljene budućnosti: Turizam" studiozno pristupa stvarnom prostoru i onome u što ga se moglo pretvoriti.

Rada Šešić: “Možemo bez skromnosti reći da je hrvatski dokumentarac vodeći u regiji”

Selektorica programa Filmskog festivala DOKUart za naš portal najavljuje osamnaesto izdanje ove bjelovarske filmske manifestacije.

Deset filmova u programu “Domaći autori” 24. Mediteran Film Festivala

Deset filmova bit će prikazano u ovogodišnjem programu "Domaći autori" 24. Mediteran Film Festivala.

“Djeca magle” ponovno na programu Al Jazeere Balkans

"Djeca magle" / "Children of the Mist" (2021) vijetnamske autorice Diễm Hà Lệ ponovno se prikazuje na programu Al Jazeere Balkans.

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

19. Festival 25 FPS: Jedan od Grand Prixa i “Valeriji” Sare Jurinčić

Film "Valerija" (Nomad Studio / Restart; 2023.) Sare Jurinčić osvojio je jedan od Grand Prixa na sinoć završenom, 19. Festivalu 25 FPS.

Devet kratkih dokumentaraca “U fokusu” 24. Mediteran Film Festivala

Devet kratkih dokumentaraca smješteno je u "off" program "U fokusu" 24. Mediteran Film Festivala.

“Dum spiro spero” Pere Kvesića u Rijeci

U sklopu programa "Filo playlista dokumentarista" danas će se u Rijeci prikazati film "Dum spiro spero" (2016) Pere Kvesića.

Sinoć otvoren 19. Festival 25 FPS

Devetnaesto izdanje Međunarodnog festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS sinoć je otvoreno u zagrebačkom kinu Kinoteka.

U Bjelovaru predstavljen program 18. DOKUarta

U Bjelovaru je jučer predstavljen program 18. DOKUarta, koji će se održavati od petka 6. listopada pa do petka 13. listopada.