PočetnaVijestiPredstavljen program ovogodišnjeg Motovun Film Festivala

Predstavljen program ovogodišnjeg Motovun Film Festivala

-

Foto: Motovun Film Festival

Na jutros održanoj konferenciji za medije u Laubi, kući za umjetnost i ljude, predstavljen je program 17. Motovun Film Festivala, kojeg su najavili Paola Orlić, voditeljica ureda za odnose s javnošću Motovun Film Festivala, Igor Mirković, direktor MFF-a, Milena Zajović, selektorica glavnog programa, Maja Weber, voditeljica odsjeka marketinških komunikacija Hrvatskog Telekoma, generalnog pokrovitelja 17. Motovun Film Festivala te
Dean Šoša, glavni urednik HRT-a 3.

Organizatori su uz predstavljanje ovogodišnjeg programa naglasili i nekoliko novosti vezanih za 17. izdanje poznatog hrvatskog festivala. Uz dodatnu lokaciju za projekcije filmova – Buzet – novost je i program za djecu i mlade Buzz@teen kojim se želi senzibilizirati mlađe dobne skupine na europske filmove s kojima inače teško dolaze u doticaj.

Ovogodišnja zemlja partner motovunskog festivala je Turska, a jedna od većih zanimljivosti je i takozvani Žiri u egzilu, sastavljen od umjetnika i aktivista koji su zbog svog djelovanja morali iseliti iz matičnih zemalja. Spomenuti žiri će odlučivati o konačnom festivalskom pobjedniku.

Motovun-2014

Igor Mirković objavio je i dobitnike počasnih nagrada Motovun Film Festivala: nagradu 50 godina za pola stoljeća rada na filmu dobio je legendarni hrvatski glazbenik Arsen Dedić, a nagrada Maverick pripala je jednom od najpoznatijih europskih redatelja – Andreju Zvjagincevu. Obojica laureata bit će gosti ovogodišnjeg festivala.

Za kraj je lijepu vijest priopćio i Dean Šoša, glavni urednik HRT-a 3, čija je kuća jedan od glavnih medijskih sponzora 17. MFF-a. Šoša je najavio ciklus filmskih hitova s dosadašnjih izdanja motovunskih festivala, koji će uoči i za vrijeme trajanja festivala, od 21. do 30. srpnja, biti prikazani na trećem programu državne dalekovidnice.

Dokumentarna strana glavne programske medalje donosi četiri nefikcijska naslova. Kao neupitni headliner tog dijela programa neupitno se ističe 20.000 dana na Zemlji” / “20.000 Days on Earth” (2014)redateljskog dvojca Iain Forsyth Jane Pollard, naširoko hvaljeni film o glazbeniku Nicku Caveu. Pozornost privlači i premijera hrvatskog dokumentarca “Djeca tranzicije” (2014) Matije Vukšića, koji prati odrastanje mladih generacija u današnjoj Lijepoj našoj.

Dokumentarni dio glavnog programa 17. Motovun Film Festivala:

“Ja sam ja” / “Ana Ana” (2014)

 • Režija: Corinne van Egeraat, Petr Lom
 • Zemlje podrijetla: Norveška, Nizozemska, Kanada, Egipat
 • Sadržaj: Dokumentarist Petr Lom vraća se u Motovun s novim filmom, pričom o četiri mlade kreativne egipatske žene. Većinu materijala snimile su same protagonistice koje su tijekom dvije godine surađivale pod mentorstvom redatelja. Snimljeno u Egiptu, gdje su se snovi o revoluciji počeli raspadati i gdje su prava žena strahovito ranjiva.

“Jesu li visoki ljudi sretni?” / “Is the Man Who is Tall Happy?” (2013)

 • Režija: Michel Gondry
 • Zemlja podrijetla: Francuska
 • Sadržaj: Dokumentarni crtani film redateljske zvijezde Michela Gondryja o jednom od najvažnijih mislilaca današnjice Noamu Chomskom. Svjetski poznati lingvist govori o svojoj najranijoj pobuni tijekom djetinjstva, povezuje usvajanje jezika i stvaranje memorije te opisuje fascinaciju otkrićima Isaaca Newtona o okultnim silama. Koristeći rukopis vlastitih glazbenih spotova, animacijske tehnike i 16-milimetarsku kameru, Gondry prevodi Chomskyjeve vizije u arhaične i nadrealne slike.

“Djeca tranzicije” (2014)

 • Režija: Matija Vukšić
 • Zemlja podrijetla: Hrvatska
 • Sadržaj: Svjetska premijera dugometražnog dokumentarca koji prati odrastanje Davida, Natalije, Lane i Marte. Nakon izvrsnog nastupa pred skautima nogometnog kluba Barcelona, osmogodišnji David, kojeg su mediji prozvali Messijem iz Slavonskog Broda, nestrpljivo očekuje pozivnicu za La Masiju. Oko tog nepostojećeg komada papira izgrađeni su snovi o Davidovoj budućnosti, ali i budućnosti njegove peteročlane obitelji. Jedanaestogodišnja Natalija dolazi iz skromnog okruženja, ne posjeduje smartphone i druge pomodne stvari pa je kolege u razredu maltretiraju te je u konačnici primorana promijeniti školu. Šestogodišnja Lana provodi dane presvlačeći se, šminkajući, plešući i igrajući igrice na mobitelu. Petnaestogodišnjoj Marti tinejdžersko doba ispunjeno vršnjačkim nasiljem u školi i na društvenim mrežama postalo je neizdrživo… Kako izgleda djetinjstvo našeg doba?

“20.000 dana na Zemlji” / “20.000 Days on Earth” (2014)

 • Režija: Iain Forsyth, Jane Pollard
 • Zemlja podrijetla: Ujedinjeno Kraljevstvo
 • Sadržaj: Dvadeset tisuća dana u životu Nicka Cavea – od zvuka budilice ujutro do noćne šetnje plažom nakon koncerta – postaje poetski portret nemirne kreativnosti. U filmskom debiju, umjetnički dvojac Jane Pollard i Iain Forsyth kombiniraju fikciju i stvarnost, privatno i javno, a u jednom izmišljenom danu prikazuju životnu priču ovog poznatoga glazbenika. Caveova naracija objašnjava njegov pogled na svijet, život i, prije svega, njegovu filozofiju kada je riječ o pisanju pjesama.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka u natjecateljskoj konkurenciji 66. DOK Leipziga

Hrvatski dokumentarac "EL Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka ušao je u natjecateljsku konkurenciju 66. DOK Leipziga.

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.

Dvanaest dokumentaraca u programu punoljetnog DOKUarta

Dvanaest dokumentaraca prikazat će se u programu ovogodišnjeg, punoljetnog DOKUarta (Bjelovar, 6. - 13.10.).

Objavljen program 24. Mediteran Film Festivala

Poznat je program 24. Mediteran Film Festivala, koji će se od 10. do 14. listopada održavati u Širokom Brijegu.

Otvorene prijave za radionicu u okviru programa “Mali DOKUart”

Otvorene su prijave za radionicu u okviru ovogodišnjeg programa "Mali DOKUart", bjelovarskog festivala DOKUart.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

6. AJB DOC: “Dolazak proljeća u Buču” – Nakon okupacije

"Dolazak proljeća u Buču" / "When Spring Came to Bucha" (2022) Mile Tešajeve i Marcusa Lenza osvojio je glavnu nagradu na 6. AJB DOC-u.

6. AJB DOC: “Flotacija” – Flotiranje silnica svekolikosti

"Flotacija" (2023) Eluned Zoë Aiano i Alesandre Tatić osvojila je Posebno priznanje žirija na 6. AJB DOC-u.

Nagrada publike 6. AJB DOC-a dokumentarcu “Braća Musemić”

Ovogodiošnja Nagrada publike AJB DOC-a pripala je dokumentarnom filmu "Braća Musemić" autora Edina Isanovića i redatelja Nihada Ušanovića.