PočetnaVijestiPredstavljen program ovogodišnjeg Motovun Film Festivala

Predstavljen program ovogodišnjeg Motovun Film Festivala

|

Foto: Motovun Film Festival

Na jutros održanoj konferenciji za medije u Laubi, kući za umjetnost i ljude, predstavljen je program 17. Motovun Film Festivala, kojeg su najavili Paola Orlić, voditeljica ureda za odnose s javnošću Motovun Film Festivala, Igor Mirković, direktor MFF-a, Milena Zajović, selektorica glavnog programa, Maja Weber, voditeljica odsjeka marketinških komunikacija Hrvatskog Telekoma, generalnog pokrovitelja 17. Motovun Film Festivala te
Dean Šoša, glavni urednik HRT-a 3.

Organizatori su uz predstavljanje ovogodišnjeg programa naglasili i nekoliko novosti vezanih za 17. izdanje poznatog hrvatskog festivala. Uz dodatnu lokaciju za projekcije filmova – Buzet – novost je i program za djecu i mlade Buzz@teen kojim se želi senzibilizirati mlađe dobne skupine na europske filmove s kojima inače teško dolaze u doticaj.

Ovogodišnja zemlja partner motovunskog festivala je Turska, a jedna od većih zanimljivosti je i takozvani Žiri u egzilu, sastavljen od umjetnika i aktivista koji su zbog svog djelovanja morali iseliti iz matičnih zemalja. Spomenuti žiri će odlučivati o konačnom festivalskom pobjedniku.

Motovun-2014

Igor Mirković objavio je i dobitnike počasnih nagrada Motovun Film Festivala: nagradu 50 godina za pola stoljeća rada na filmu dobio je legendarni hrvatski glazbenik Arsen Dedić, a nagrada Maverick pripala je jednom od najpoznatijih europskih redatelja – Andreju Zvjagincevu. Obojica laureata bit će gosti ovogodišnjeg festivala.

Za kraj je lijepu vijest priopćio i Dean Šoša, glavni urednik HRT-a 3, čija je kuća jedan od glavnih medijskih sponzora 17. MFF-a. Šoša je najavio ciklus filmskih hitova s dosadašnjih izdanja motovunskih festivala, koji će uoči i za vrijeme trajanja festivala, od 21. do 30. srpnja, biti prikazani na trećem programu državne dalekovidnice.

Dokumentarna strana glavne programske medalje donosi četiri nefikcijska naslova. Kao neupitni headliner tog dijela programa neupitno se ističe 20.000 dana na Zemlji” / “20.000 Days on Earth” (2014)redateljskog dvojca Iain Forsyth Jane Pollard, naširoko hvaljeni film o glazbeniku Nicku Caveu. Pozornost privlači i premijera hrvatskog dokumentarca “Djeca tranzicije” (2014) Matije Vukšića, koji prati odrastanje mladih generacija u današnjoj Lijepoj našoj.

Dokumentarni dio glavnog programa 17. Motovun Film Festivala:

“Ja sam ja” / “Ana Ana” (2014)

 • Režija: Corinne van Egeraat, Petr Lom
 • Zemlje podrijetla: Norveška, Nizozemska, Kanada, Egipat
 • Sadržaj: Dokumentarist Petr Lom vraća se u Motovun s novim filmom, pričom o četiri mlade kreativne egipatske žene. Većinu materijala snimile su same protagonistice koje su tijekom dvije godine surađivale pod mentorstvom redatelja. Snimljeno u Egiptu, gdje su se snovi o revoluciji počeli raspadati i gdje su prava žena strahovito ranjiva.

“Jesu li visoki ljudi sretni?” / “Is the Man Who is Tall Happy?” (2013)

 • Režija: Michel Gondry
 • Zemlja podrijetla: Francuska
 • Sadržaj: Dokumentarni crtani film redateljske zvijezde Michela Gondryja o jednom od najvažnijih mislilaca današnjice Noamu Chomskom. Svjetski poznati lingvist govori o svojoj najranijoj pobuni tijekom djetinjstva, povezuje usvajanje jezika i stvaranje memorije te opisuje fascinaciju otkrićima Isaaca Newtona o okultnim silama. Koristeći rukopis vlastitih glazbenih spotova, animacijske tehnike i 16-milimetarsku kameru, Gondry prevodi Chomskyjeve vizije u arhaične i nadrealne slike.

“Djeca tranzicije” (2014)

 • Režija: Matija Vukšić
 • Zemlja podrijetla: Hrvatska
 • Sadržaj: Svjetska premijera dugometražnog dokumentarca koji prati odrastanje Davida, Natalije, Lane i Marte. Nakon izvrsnog nastupa pred skautima nogometnog kluba Barcelona, osmogodišnji David, kojeg su mediji prozvali Messijem iz Slavonskog Broda, nestrpljivo očekuje pozivnicu za La Masiju. Oko tog nepostojećeg komada papira izgrađeni su snovi o Davidovoj budućnosti, ali i budućnosti njegove peteročlane obitelji. Jedanaestogodišnja Natalija dolazi iz skromnog okruženja, ne posjeduje smartphone i druge pomodne stvari pa je kolege u razredu maltretiraju te je u konačnici primorana promijeniti školu. Šestogodišnja Lana provodi dane presvlačeći se, šminkajući, plešući i igrajući igrice na mobitelu. Petnaestogodišnjoj Marti tinejdžersko doba ispunjeno vršnjačkim nasiljem u školi i na društvenim mrežama postalo je neizdrživo… Kako izgleda djetinjstvo našeg doba?

“20.000 dana na Zemlji” / “20.000 Days on Earth” (2014)

 • Režija: Iain Forsyth, Jane Pollard
 • Zemlja podrijetla: Ujedinjeno Kraljevstvo
 • Sadržaj: Dvadeset tisuća dana u životu Nicka Cavea – od zvuka budilice ujutro do noćne šetnje plažom nakon koncerta – postaje poetski portret nemirne kreativnosti. U filmskom debiju, umjetnički dvojac Jane Pollard i Iain Forsyth kombiniraju fikciju i stvarnost, privatno i javno, a u jednom izmišljenom danu prikazuju životnu priču ovog poznatoga glazbenika. Caveova naracija objašnjava njegov pogled na svijet, život i, prije svega, njegovu filozofiju kada je riječ o pisanju pjesama.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.