PočetnaVijestiMeđu laureatima 7. Cinema Cityja i dva nefikcijska naslova

Među laureatima 7. Cinema Cityja i dva nefikcijska naslova

|

Novosadski filmski festival Cinema City došao je do kraja svojeg sedmog izdanja. Jučer su dodijeljene nagrade u pet različitih kategorija, a tek dva dokumentarna naslova uspjela su se izboriti za zaslužene lovorike.

U okviru natjecateljskog programa Nacionalne klase Cinema Cityja, međunarodni žiri u sastavu: Loic Magneron, Raymond Phathanavirangoon i Peter Stumbur, uručio je Specijalnu nagradu filmu “Pogrebnik” (2013) redatelja Dragana Nikolića.

Podsjetimo, ova neobična priča o čovjeku koji prevozi preminule emigrante širom Europe, već je osvojila srca žirija regionalnih festivala BELDOCS i UnderhillFest, a naši gledatelji su je mogli pogledati i na ovogodišnjem ZagrebDoxu.

Žiri kritike, FIPRESCI Srbija, kojeg su redom sačinjavali: Milan D. Špiček (predsjednik), Dejan Dabić i Boris Gigov, svoje simpatije je poklonio “Baršunastim teroristima” / “Zamatovi teroristi” (2013) redatelja Pavola Pekarčika, Ivana Ostrochovskog i Petera Kerekesa. Dokumentarni film o bivšim čehoslovačkim sitnim teroristima rađen je u koprodukciji Nukleus filma našeg Siniše Juričića.

Cjelokupni popis nagrada pogledajte na službenim stranicama Cinema Cityja.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.