PočetnaVijestiPočele prijave za Školu dokumentarnog filma

Počele prijave za Školu dokumentarnog filma

-

Restart poziva sve zainteresirane da se prijave na Školu dokumentarnog filma koja će se pod vodstvom stranih i domaćih tutora održavati u Zagrebu od 7. listopada 2014. do 17. veljače 2015. godine.

Škola dokumentarnog filma zamišljena je kao četveromjesečni intenzivni program uz međunarodne i domaće tutore koji će polaznicima pružiti osnovne i napredne vještine potrebne za snimanje vlastitog dokumentarca.

Kako poručuju iz Škole dokumentarnog filma, glavni pokretački cilj bila je pomoć polaznicima da naprave vlastite dokumentarne filmove s onim što im je na raspolaganju. Za pohađanje Škole nije potrebno nikakvo prijašnje filmsko iskustvo, kao ni poznavanje tehnike proizvodnje filma, samo jaka motivacija i želja da se nastave baviti dokumentarnim filmom u budućnosti.

Za razliku od tradicionalnog načina podučavanja filma koji je proces razlagao na odvojene faze i postupke, u Restartovoj Školi stvaranju filma pristupa se kao cjelovitoj djelatnosti. Cijeli program organiziran je kao organski sustav koji polaznike uči vještinama potrebnim za stvaranje dokumentarnog filma: osnovama snimanja, montaže slike i zvuka, produkcije, dramaturgije i režije, omogućavajući polaznicima kompletno autorsko iskustvo.

Važan prostor odvojen je i za razgovor i analizu ambicioznijih filmskih ideja polaznika, a na tjednoj bazi će se analizirati strani i domaći dokumentarni filmovi. Gostujući autori objasnit će polaznicima kako su nastali neki od njihovih najuspješnijih radova te koje bi greške valjalo izbjeći.

Polaznici Škole će tijekom četiri mjeseca raditi na dokumentarnom filmu kroz seriju posebno osmišljenih vježbi, a završna vježba ujedno će predstavljati i kratki dokumentarni film. Nakon završetka Škole, Restart laboratorij će producirati najuspješnije ideje uz stručnu pomoć i individualni rad mentora.

Redovni Restartovi tutori Škole dokumentarnog filma su Ana Hušman, Nebojša Slijepčević, Oliver Sertić i Igor Bezinović. Posebna predavanja (vježbe) održat će snimateljica Dinka Radonić, producentica Vanja Jambrović, redatelj Boris Mitić, tonski snimatelj i dizajner zvuka Vlada Božić te montažerka Hrvoslava Brkušić. Kroz program Škole bit će organizirana i predavanja uspješnih stranih dokumentarista.

Prezentacija Škole dokumentarnog filma (tzv. info dan) održat će se 5. rujna 2014.u 20 sati u zagrebačkom net kulturnom klubu MAMA, Preradovićeva 18, i obavezan je za sve prijavljene.

Rok za prijave je 1. rujna 2014., a sve informacije o postupku prijave nalaze se na službenoj stranici Škole.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije