PočetnaVijestiObjavljeni HAVC-ovi rezultati za financiranje TV ostvarenja u 2013. godini

Objavljeni HAVC-ovi rezultati za financiranje TV ostvarenja u 2013. godini

-

U Hrvatskom audiovizualnom centru danas je održana 47. sjednica Hrvatskog audiovizualnog vijeća, na kojem je donesena odluka o raspodjeli sredstava prema Javnom pozivu za poticanje audiovizualnih djelatnosti i stvaralaštva u 2013. godini u kategoriji poticanja razvoja scenarija i razvoja projekata televizijskih djela (rok 23. siječnja 2014.).

Od 92 prijavljena projekta potpora će biti odaslana na 35 adresa: za razvoj 14 serijskih projekata i jedno pojedinačno djelo, odnosno za razvoj scenarija za 18 serijskih i dva pojedinačna djela. Ukupno je za potpore izdvojeno 1.81 milijuna kuna, a među njima je svoje mjesto našlo i 15 dokumentarnih projekata.

Razvoj-projekata---Dokumentarno-televizijsko-djelo

Kao jedino pojedinačno televizijsko dokumentarno djelo među pristiglim kandidatima izabran je film “Jagoda Buić”, o istoimenoj hrvatskoj kostimografkinji, scenografkinji, redateljici i autorici prostornih ambijenata.

Projekt je ukupno dobio 60 tisuća kuna, a njegovu režiju i scenarij (zajedno s Tonkom Maroevićem) trebao bi potpisati Željko Senečić. Producent filma je Miroslav Požar iz Gama studija d.o.o.

Za razvoj dokumentarnih serijala HAVC je u ovom roku namijenio 430 tisuća kuna, od čega je najveći postotak otišao u ruke Restartu (“Priča o Kurdima”, redatelji: Jerko Bakotin i Nikola Kuprešanin, iznos potpore: 90 tisuća kuna) te Fade Inu čija je serija “Naprave sebi pregače” (Vlatka Vorkapić) prikupila deset tisuća kuna manje.

Scenarij---Dokumentarno-televizijsko-djelo

Za razvoj scenarija utrošeno je upola manje novca – 235 tisuća kuna – a i u inače ravnomjernoj raspodjeli, nešto više od ostalih profitirao je redatelj i producent Miroslav Sikavica koji je za “All(d) Stars” uspio uprihoditi 40 tisuća kuna.

HRVOJE HRIBAR, RAVNATELJ HAVC-A:

“Godišnji izvještaj o radu HAVC-a pokazuje strukturu ulaganja te vrednuje njihovu učinkovitost. Iz financijskog izvještaja vidljivo je kako je HAVC ustanova koja gotovo devedeset posto svojih sredstava ulaže u projekte i programe po čemu znatno odskače od drugih javnih platformi.”

“Godina 2013. bila je sezona rasta proizvodnje. Animirani i eksperimentalni film ustalili su i ritam i standarde proizvodnje. Dugometražni dokumentarni film postao je ustaljena i od kinopublike prihvaćena forma, a cjelovečernji igrani film dosegao je rekorde i u opsegu proizvodnje i u broju prodanih ulaznica.”

ROBERT KNJAZ, UMJETNIČKI SAVJETNIK ZA RAZVOJ TELEVIZIJSKIH DJELA:

“U masi najrazličitijih programskih sadržaja pokušao sam prilagođavati kriterije žanru, ali nastojeći da za financiranje odaberem one projekte koji imaju vizualni i/ili sadržajni potencijal za uspješan i gledani TV projekt, kao i one koji su originalni, drukčiji te imaju dramaturšku i/ili emocionalnu napetost.”

“Premalo je prostora za opis svih podržanih projekata, ali ukratko bih izdvojio animirano-igrani kulinarski show za djecu s pjevanjem, simpatični edukativni animirani serijal za klince od 0 do 4, velik broj  igranih serija u rasponu od sitcoma, serija s feel good atmosferom, preko serija koje tematiziraju Domovinski rat, do dramskih i kriminalističkih.”

“Tu je i niz pojedinačnih i serijskih dokumentaraca od onih o značajnim hrvatskim ličnostima kao što su Matoš, Otto Reisinger i Jagoda Buić, preko arhitektonskih, vanjskopolitičkih, modnih, putopisnih do lutkarskih i tinejdžerskih.”


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije