PočetnaVijestiObjavljeni HAVC-ovi rezultati za financiranje TV ostvarenja u 2013. godini

Objavljeni HAVC-ovi rezultati za financiranje TV ostvarenja u 2013. godini

-

U Hrvatskom audiovizualnom centru danas je održana 47. sjednica Hrvatskog audiovizualnog vijeća, na kojem je donesena odluka o raspodjeli sredstava prema Javnom pozivu za poticanje audiovizualnih djelatnosti i stvaralaštva u 2013. godini u kategoriji poticanja razvoja scenarija i razvoja projekata televizijskih djela (rok 23. siječnja 2014.).

Od 92 prijavljena projekta potpora će biti odaslana na 35 adresa: za razvoj 14 serijskih projekata i jedno pojedinačno djelo, odnosno za razvoj scenarija za 18 serijskih i dva pojedinačna djela. Ukupno je za potpore izdvojeno 1.81 milijuna kuna, a među njima je svoje mjesto našlo i 15 dokumentarnih projekata.

Razvoj-projekata---Dokumentarno-televizijsko-djelo

Kao jedino pojedinačno televizijsko dokumentarno djelo među pristiglim kandidatima izabran je film “Jagoda Buić”, o istoimenoj hrvatskoj kostimografkinji, scenografkinji, redateljici i autorici prostornih ambijenata.

Projekt je ukupno dobio 60 tisuća kuna, a njegovu režiju i scenarij (zajedno s Tonkom Maroevićem) trebao bi potpisati Željko Senečić. Producent filma je Miroslav Požar iz Gama studija d.o.o.

Za razvoj dokumentarnih serijala HAVC je u ovom roku namijenio 430 tisuća kuna, od čega je najveći postotak otišao u ruke Restartu (“Priča o Kurdima”, redatelji: Jerko Bakotin i Nikola Kuprešanin, iznos potpore: 90 tisuća kuna) te Fade Inu čija je serija “Naprave sebi pregače” (Vlatka Vorkapić) prikupila deset tisuća kuna manje.

Scenarij---Dokumentarno-televizijsko-djelo

Za razvoj scenarija utrošeno je upola manje novca – 235 tisuća kuna – a i u inače ravnomjernoj raspodjeli, nešto više od ostalih profitirao je redatelj i producent Miroslav Sikavica koji je za “All(d) Stars” uspio uprihoditi 40 tisuća kuna.

HRVOJE HRIBAR, RAVNATELJ HAVC-A:

“Godišnji izvještaj o radu HAVC-a pokazuje strukturu ulaganja te vrednuje njihovu učinkovitost. Iz financijskog izvještaja vidljivo je kako je HAVC ustanova koja gotovo devedeset posto svojih sredstava ulaže u projekte i programe po čemu znatno odskače od drugih javnih platformi.”

“Godina 2013. bila je sezona rasta proizvodnje. Animirani i eksperimentalni film ustalili su i ritam i standarde proizvodnje. Dugometražni dokumentarni film postao je ustaljena i od kinopublike prihvaćena forma, a cjelovečernji igrani film dosegao je rekorde i u opsegu proizvodnje i u broju prodanih ulaznica.”

ROBERT KNJAZ, UMJETNIČKI SAVJETNIK ZA RAZVOJ TELEVIZIJSKIH DJELA:

“U masi najrazličitijih programskih sadržaja pokušao sam prilagođavati kriterije žanru, ali nastojeći da za financiranje odaberem one projekte koji imaju vizualni i/ili sadržajni potencijal za uspješan i gledani TV projekt, kao i one koji su originalni, drukčiji te imaju dramaturšku i/ili emocionalnu napetost.”

“Premalo je prostora za opis svih podržanih projekata, ali ukratko bih izdvojio animirano-igrani kulinarski show za djecu s pjevanjem, simpatični edukativni animirani serijal za klince od 0 do 4, velik broj  igranih serija u rasponu od sitcoma, serija s feel good atmosferom, preko serija koje tematiziraju Domovinski rat, do dramskih i kriminalističkih.”

“Tu je i niz pojedinačnih i serijskih dokumentaraca od onih o značajnim hrvatskim ličnostima kao što su Matoš, Otto Reisinger i Jagoda Buić, preko arhitektonskih, vanjskopolitičkih, modnih, putopisnih do lutkarskih i tinejdžerskih.”


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Vlad Petri: “Ovo nije samo film o politici, već i o ljudima, prijateljstvu, ljubavi i povezanosti”

Rumunjski redatelj Vlad Petri na skorašnjem će ZagrebDoxu predstaviti svoj novi film, "Između revolucija" (2023).

Hrvatski projekti i filmovi na East Doc Platformu i Oberhausenu

Hrvatska dokumentaristika bit će zastupljena na dva važna filmska programa/manifestacije: East Doc Platformu te 69. Oberhausenu.

“Dokukino Eter”: Novi studentski program u Dokukinu KIC

U suradnji s Klubom studenata FPZG-a i Radio Studentom, zagrebačko Dokukino KIC pokreće novi filmsko-diskurzivni program "Dokukino Eter".

Nenad Puhovski: “Uvijek smo se trudili na festivalu imati značajan broj hrvatskih filmova”

Direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski za naš portal najavljuje devetnaesto izdanje najvećeg domaćeg festivala dokumentarnog filma.

“Djeca magle” na Al Jazeeri Balkans

Na programu Al Jazeere Balkans danas i tijekom cijelog tjedna bit će prikazivan dokumentarni film "Djeca magle" (2021) autorice Diễm Hà Lệ.

Sveučilišni Festival rodne ravnopravnosti ROAЯ u riječkom Art-kinu

Od 21. do 23. ožujka Sveučilište u Rijeci u Art-kino donosi Festival rodne ravnopravnosti ROAЯ.

Damir Markovina: “Mostar je iznimno vitalna beštija”

U svom drugom autorskom filmu - "Dezerteri" - Damir Markovina se prisjeća odrastanja u Mostaru i okolnosti odlaska iz grada.

Melita Vrsaljko: “Pruga Knin-Zadar je krik propuštene prilike i izraz besmislenih politika”

Melita Vrsaljko za naš portal govori o svom filmskom prvijencu "Knin-Zadar" (Dinaridi Film, 2023.).

Bogat popratni program 19. ZagrebDoxa

ZagrebDox i ove godine nudi bogat popratni programski sadržaj, koji se sastoji od "masterclassova", panela, posebnih programa itd.

“AHA!”: Nova znanstveno-putopisna dokumentarna serija na HTV-u

Na Prvom programu HTV-a, 27. ožujka u 20.15 sati, s emitiranjem kreće nova znanstveno-putopisna dokumentarna serija "AHA!" Tamare Babun i Une Radić.