PočetnaVijestiPremijera filma "Hrpa Zg-Ri-Zg" u Art-kinu Croatia

Premijera filma “Hrpa Zg-Ri-Zg” u Art-kinu Croatia

|

U utorak, 3. lipnja s početkom u 19 sati, u Art-kinu Croatia će se premijerno prikazati film “Hrpa Zg-Ri-Zg” uz gostovanje autora filma Đorđa Jandrića te filmske ekipe koju čine producent Matko Burić te Zoran Medved i Josip Maršić, dizajneri zvuka.

Pitanje je može li se film tretirati kao skulptura? Skulptura kao film? Može li kipar filmom napraviti skulpturu? Za skulpturu su potrebna tri elementa: kiparska ideja, prostor i vrijeme (prostor – vrijeme) i materijal, tvar.

Godina dana putovanja (vrijeme) od Zagreba do Rijeke i nazad (prostor), digitalni zapis kao materijal i – sjesti u studio i kiparsku ideju Hrpe, predstavljene krugom (tlocrt) i trokutom (nacrt) uobličiti u film – sa svojim vremenom, svojom dramaturgijom i postupcima.

Šezdeset sati slike u trideset minuta kruga, koliki sati zvukova, radijskog programa i razgovora mobitelom u trideset minuta trokuta. “Hrpa ZgRiZg” (Hrpa Zagreb – Rijeka – Zagreb) je film koji je postao sama srž, esencija skulpture, film koji se gotovo može dodirnuti.

O AUTORU:

Đorđe Jandrić je profesor pri Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci gdje predaje kiparstvo i modeliranje. Uz brojne samostalne i skupne izložbe, 2001. godine je postavio izložbu “Hrpe” u Muzeju suvremene i moderne umjetnosti u Zagrebu te 2010. i 2011. izložbu pod nazivom “Hrpa” u Splitu i Puli.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Kino na pruzi

Objavljujemo tekst nastao povodom programa "Kino na pruzi", koji je Dina Pokrajac selektirala za projekt "Kino Trešnja".

Dvije Zlatne Arene za “Našu djecu” Silvestra Kolbasa

"Naša djeca" (Factum, 2024.) Silvestra Kolbasa osvojila su dvije Zlatne Arene na netom završenom, 71. Pulskom filmskom festivalu.

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.